G4Media.ro

Cine sunt cei trei posibili candidați la șefia Partidului Conservator și a…

foto: Facebook Rishi Sunak, Boris Johnson, Penny Mordaunt

Cine sunt cei trei posibili candidați la șefia Partidului Conservator și a guvernului britanic: Rishi Sunak, Boris Johnson și Penny Mordaunt

Procesul de înlocuire a lui Liz Truss din funcția de lideră a Partidului Conservator și prim ministră a Marii Britanii purcede cu o viteză amețitoare și se va încheia după numai o săptămână, pe 28 octombrie.

Deja neoficial au apărut trei candidați: Rishi Sunak – fostul ministru al finanțelor și învins de Truss, Boris Johnson – care potrivit presei a revenit dintr-o vacanță în Caraibe și intenționează să candideze din nou la mai puțin de patru luni după ce și-a dat demisia din funcția de lider, și Penny Mordaunt – ministra relației cu parlamentul și clasată pe locul trei în vară la votul deputaților în cursa pentru funcția de lider.

De data aceasta, ștacheta pentru intrarea în competiție a fost ridicată considerabil. Pentru a intra în cursă, un candidat are nevoie de sprijinul a cel puțin 100 de deputați, ceea ce înseamnă că vor fi maximum trei candidați, care vor concura pentru voturile celor 357 de deputați ai grupului parlamentar Conservator.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este luni 24 octombrie când va începe procesul de alegeri. Dacă sunt trei candidați după votul deputaților ultimul clasat va fi eliminat și va avea loc un nou tur de scrutin pentru a vedea care este nivelul sprijinului printre cei deputați al celor doi candidați.

Apoi, începând cu data de marți 25 octombrie, noul lider va fi ales printr-un vot online de cei circa 160.000 de membri ai partidului, iar rezultatul votului va fi anunțat vineri 28 octombrie.

Dacă un singur candidat obține mai mult de 100 de semnături de sprijin sau dacă din cursă se retrag candidați și rămâne unul singur, atunci acesta va fi declarat lider al Partidului Conservator.

Noul lider al Partidului Conservator va fi numit apoi prim ministru de către Regele Charles al III-lea, după ce în prealabil Truss își va fi prezentat demisia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Din cei 3 as paria pe Mordaunt. B. Johnson a fost, a arătat de ce e în stare. Suna vine dintr-o familie cu „scheleti” în dulap.
    Normal ar trebui sa candideze și Jeremy Hunt.

    • Rishi Sunak e cel mai potrivit, gandeste-te ca daca Rishi ajunge premier dispare vizele UK, sunt sigur de acest lucru, e un om inteligent.

    • Sunak trebuie sa ajunga PM. Ajung englezii sa fie condusi de cei pe care i-au colonizat 🙂