G4Media.ro

Cine nu învață matematică riscă să aibă probleme cu dezvoltarea cerebrală și…

sursa foto: Pexels.com

Cine nu învață matematică riscă să aibă probleme cu dezvoltarea cerebrală și cognitivă

Lipsa de educaţie matematică afectează negativ dezvoltarea cerebrală şi cognitivă a adolescenţilor, potrivit unui studiu care sugerează că neînvăţarea acestei materii după vârsta de 16 ani poate fi un dezavantaj, relatează EFE.

Studiul, publicat de revista PNAS şi la care au participat 133 de elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, a fost realizat de departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford.

Studiul a relevat că elevii care nu învăţau matematica avea o cantitate mai mică a unui aminoacid crucial pentru plasticitatea cerebrală (acidul gamma-aminobutiric – GABA) dintr-o zonă cheie în care intervin multe funcţii cognitive importante, precum raţionamentul, rezolvarea problemelor, memorarea şi învăţarea.

Bazându-se pe cantitatea acestui aminoacid deţinută de fiecare elev, cercetătorii au putut face o deosebire clară între cei care studiau şi cei care nu învăţau matematica, indiferent de capacităţile lor cognitive.

De asemenea, cantitatea de acid gamma-aminobutiric a prognozat cu succes reuşitele în acest domeniu 19 luni mai târziu, potrivit Universităţii Oxford.

Roi Cohen Kadosh, profesor de neuroştiinţă cognitivă la Oxford a explicat că abilităţile matematice sunt asociate unei serii de avantaje legate de obţinerea unui loc de muncă, de statutul socio-economic, sau de sănătatea mentală şi cea fizică.

„Adolescenţa este o perioadă importantă din viaţă asociată unor schimbări cerebrale şi cognitive. Din păcate, a renunţa la matematică la această vârstă poate provoca o breşă între adolescenţii care abandonează această materie şi cei care continuă să o studieze”, a spus el.

Acest studiu, potrivit autorilor, oferă un nou nivel de înţelegere biologică a impactului pe care îl are educaţia în dezvoltarea creierului şi a efectului reciproc între biologie şi educaţie. Însă nu toţi adolescenţii continuă să înveţe matematica, astfel încât trebuie investigate şi posibile alternative, discipline ca logica sau raţionamentul care implică aceeaşi zonă cerebrală.

„Deşi am început acest studiu înainte de pandemia de COVID-19, mă întreb cum se va repercuta lipsa accesului la educaţie, în general, şi la matematică, în particular, asupra dezvoltării cerebrale şi cognitive a copiilor şi a adolescenţilor”, a mărturisit profesorul Roi Cohen Kadosh.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu pot sa nu intreb: un student la facultatea de matematica care ia bursa avand media 6 ce MAI riscă?

  2. „neînvăţarea acestei materii după vârsta de 16 ani poate fi un dezavantaj” – oare la ce duce, in cazul unui jurnalist, exprimarea gresita? Topica propozitiei este importanta, nu? Altfel, ma voi apuca sa invat matematica dupa 16 ani.

  3. Probabil că de aceea pentru a fi admis la medicină în Ungaria dai examen la mate. Sau de aceea toți americani au mate pe tot parcursul liceului. Doar la noi e altfel. La 16 ani ai scăpat de mate.

    • Daca te îndrepți către arte, sport, medicina, filologie, stiințe socio-umane, matematica învățată până la vârsta de 16 ani este suficientă. De aceea sunt organizate clase de liceu pe diverse profile. Chiar nu vad rostul matematicii la admiterea la medicina, cum susții că este în Ungaria. Or avea americanii matematica obligatorie la liceu, dar la cultura generala sunt zero barat, poate noi cu promoțiile de absolvenți de liceu de după 2000 sa ii egalam in ignoranta.

  4. Exceptia care confirma, etc, etc..= PM Citzu!
    Mrsh…

  5. Si ce facem cu adeptii ideologiei woke care sustin ca matematica este o stiinta suprematista?

  6. Sau n-au invatat matematica pentru ca n-aveau suficient acid gamma-aminobutiric?
    Din aceasta dilema putem iesi, dar cercetatorii britanici nu ne lumineaza suficient. Le lipseste acidul, probabil.

  7. Numai matematicieni în Ro, care votează PSD.

  8. Numai tampenii,ia sa fac eu un studiu cu 10 oameni pe care ii cunosc si analizez ca trezitul devreme afecteaza… nustiu ., ficatul ,voi ma credeti?
    Sau daca iipublic intr-o revista pare mai credibil?
    e plin internetul de studii de la harward ,oxford si alte ~universitati,
    eu nu m-am obosit sa citesc articolul ca patrivit unui studiu ,daca citesti prea mult articole pe net devii mai usor de manipulat pe niste vorbe ale unor site-uri de cacao,
    Eu citesc g4media si digi24 si digisport in rest nu ma uit la tv sau alte site-uri
    Unde mai se gaseste in tara asta un site-decent petru ca G$media a inceput saq fie un site de c…t