G4Media.ro

Cine este Mustapha Adib, diplomatul puțin cunoscut care a fost desemnat noul…

Cine este Mustapha Adib, diplomatul puțin cunoscut care a fost desemnat noul prim-ministru al Libanului

Ambasadorul Libanului în Germania, Mustapha Adib, a fost desemnat prim-ministru după ce a obținut cel mai mare număr de voturi la consultările parlamentare făcute de șeful statului, Michel Aoun, a anunțat luni președinția libaneză.

Desemnarea dlui Adib, 48 de ani, a intervenit la distanță de câteva ore de sosirea în Liban a președintelui francez, Emmanuel Macron, care i-a presat pe liderii libanezi să formeze rapid un „guvern cu misiune” însărcinat să scoată țara din criza economică și politică.

Diplomat puțin cunoscut, Mustafa Adib trebuie să facă față provocării titanice de a încarna schimbarea după ce a fost ales de o clasă conducătoare huiduită de luni de zile de stradă. Ambasador al Libanului în Germania din 2013, numele lui nu a apărut decât duminică pentru a-l înlocui pe Hassan Diab, al cărui guvern a demisionat după explozia ucigașă din 4 august din portul Beirut.

Noul prim-ministru s-a angajat după această desemnare să formeze într-un “timp record” o echipă ministerială formată din “experți” și persoane “competente” care să pună în practică “reforme” așteptate de multă vreme.

“Sarcina pe care am acceptat-o se bazează pe faptul că toate forțele politice (…) sunt conștiente de necesitatea de a forma un guvern într-un timp record și de a începe să pună în practică reforme având drept punct de plecare un acord cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat dl Adib într-un discurs televizat.

Căsătorit cu o franțuzoaică și tată a cinci copii, acest bărbat care a sărbătorit duminică împlinirea a 48 de ani, s-a născut la Tripoli, în nordul Libanului. Este musulman sunnit, într-o țară în care puterea se bazează pe o partajare comunitară.

Potrivit Constituției, funcția de șef al guvernului este încredințată comunității sunnite. Potrivit site-ului ambasadei Libanului la Berlin, dl Adib este un universitar având un doctorat în științe politice. El a făcut cercetări în domeniile securității (…), descentralizării și democrației locale, ca și al legilor electorale.

“În parcursul său profesional și personal, el a fost tot timpul un universitar conștiincios, un om cu temperament calm, politicos și diplomat”, afirmă un apropiat al dlui Adib sub acoperirea anonimatului. Unul din foștii lui studenți, Mohamad Dheiby, îl descrie ca pe un cadru didactic “timid”.

Din 2000 până în 2004, el a fost consilier al lui Najib Mikati, un miliardar și fost prim-ministru, originar, ca și el, din Tripoli.

Nominalizarea sa a fost susținută de un grup de foști prim-miniștri, printre care Saad Hariri, Fouad Siniora și dl Mikati, după respingerea de către puternica mișcare șiită Hezbollah și aliații săi politici a altor doi candidați.

Grupurile mișcării de protest, declanșată în octombrie anul trecut pentru a cere plecarea întregii clase conducătoare considerate corupte și incompetente, au respins nominalizarea dlui Adib chiar înainte că ea să fie confirmată.

Pe rețelele sociale, militanții nu au întârziat să-l compare pe dl Adib cu dl Diab, care promisese zadarnic în ianuarie să conducă un prim guvern de tehnocrați independent de partidele tradiționale, aflate la putere.

„Mustapha Adib este un nou Hassan Diab, dar deosebirea este că el are aprobarea Curentului viitorului”, a scris pe Twitter Mohamad Chamieh, cu referire la formațiunea politică a fostului prim-ministru Saad Hariri, care deține cel mai mare număr de deputați sunniti din parlament.

Pe pagina de facebook „Lebanon Rises Up – Germany”, militanți libanezi rezidenți în Germania l-au numit pe dl Adib produs al trecutului, care nu poate reprezenta schimbarea.

“Noi nu vedem nicio schimbare spre mai bine în numirea ambasadorului Mustafa Adib, căci el este supus sistemului de cote actual în Liban”, a declarat grupul într-un comunicat, cu referire la partajarea comunitară a puterii.

Grupul a amintit că nu este un diplomat de carieră și că el își datorează numirea la Berlin dlui Mikati, conform sistemului de cote comunitare în vigoare.

Sursa: La Libre BelgiqueTraducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Foto: Mustapha Adib, prim-ministrul Libanului / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. catre redactie:
    LIBAN nu este LIBIA.
    Spuneti ca ambasadorul s-a nascut la Tripoli in LIBAN…Tripoli este capitala LIBIEI lui Ghadafi.
    Corectati va rog.

    • Asa e unii, „ce nu stiu eu nu ezista”. Poti încerca sa afli unde este orasul Arad. Arad, din Israel!!

  2. Ai o harta a Libanului? Informeaza- te si comenteaza!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.