G4Media.ro

Cine e Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DIICOT: fost student…

Cine e Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DIICOT: fost student al lui Tudorel Toader şi naşul fratelui unui fost deputat PNL condamnat cu suspendare. Bănilă e lăudat de fostul colonel SRI Daniel Dragomir, anchetat de DIICOT

Procurorul Felix Banilă de la Parchetul Tribunalului Bacău este propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader pentru functia de procuror şef al DIICOT. Bănilă a fost preferat de ministru în defavoarea lui Daniel Horodniceanu, actualul şef, al cărui mandat expiră pe 19 mai.

Sursa: Mircea Merticaru

Cine e Felix Bănilă. Ce dosare a instrumentat. A fost timp de 6 ani procuror şef la Parchetul Tribunalului Bacău şi are peste 20 de ani vechime în profesie. Are 46 de ani şi a absolvit dreptul la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi în 1996, unde l-a avut profesor pe Tudorel Toader. Şi-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Moineşti. Între 1 august 2007 şi 31 decembrie 2007, Bănilă a fost delegat procuror la DNA – Serviciul Teritorial Bacău. A instrumentat câteva dosare importante, momentul de vârf al carierei fiind investigarea uciderii omului de afaceri Valeriu Damian, în care au fost implicati rakeţi din Republica Moldova şi Ucraina, în conexiune cu afacerişti din Bacău. Bănilă a instrumentat şi cazul interlopilor Botez-Mararu în care interlopul Puiu Mironescu a luat bătaie de la alţi interlopi la bariera de la Lilieci, la ieşirea din Bacău spre Piatra Neamţ.

Semne de întrebare. În magistratură, Felix Bănilă este considerat un loial al Oanei Schmidt Hăineală, fost vicepreşedinte CSM, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi actuala şefă a Corpului de control al lui Tudorel Toader. Alte surse îl indică a fi şi apropiat de Codruţ Olaru, doctorand al lui Tudorel Toader, actual vicepreşedinte CSM şi fost şef DIICOT între 2007 şi 2013. Olaru neagă însă vehement aceste legături şi interesul pentru DIICOT.

Întrebat de G4media dacă are vreo legărută de rudenie cu actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), Felix Bănilă a negat, însă a precizat că îl cunoaşte pe ministru din perioada în care a fost primar în Moineşti. „Fiind o comunitate mică, ne cunoşteam, evident”, a declarat Felix Bănilă. El a adăugat că îi va acţiona în judecată pe jurnaliştii care vor scrie că este „cumătru” cu ministrul Ilie.

Dacă Felix Bănilă este doar o „cunoştinţă” cu ministrul Viorel Ilie, de la ALDE, altfel stau lucrurile cu familia fostului deputat PNL Lucian Ciubotaru. Bănilă l-a cununat la sfârşitul anilor ’90 pe Norocel Ciubotaru, fratele fostului parlamentar. În noiembrie anul trecut, Lucian Ciubotaru a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă într-un dosar al DNA Bacău. Vezi aici mai multe.

Lăudat de „colonelul” SRI Daniel Dragomir, anchetat de DIICOT pentru spionarea şi hărţuirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi şi condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals. „Astăzi, ministrul Justiţiei a luat o nouă decizie curajoasă, propunând un adevărat profesionist la conducerea DIICOT, un procuror care nu a fost implicat în campania de abuzuri împotriva românilor în ultimii ani, o propunere care ne dă speranţa că DIICOT va reveni la rolul său legal în societate şi va lăsa în urmă implicarea în jocuri politice şi subterane la comanda lui Coldea sau a lui Kovesi, o propunere pentru un Şef al DIICOT care va lua decizii legale şi temeinice şi nu va asculta ordinele statului paralel. Începe să se vadă clar luminiţa la capătul acestui tunel al abuzurilor şi ilegalităţilor”, a scris fostul locotenent colonel SRI pe Facebook.

Bile albe. Foşti colegi de facultate cu Felix Bănilă îl descriu drept un tip corect, bine pregătit, dar fără experienţa marilor parchete. „Era genul care lua 9 la examen şi mergea în toamnă la mărire”, l-au descris sursele G4media.ro. „Va avea o problemă să se impună la DIICOT pentru că nu vine din interior. Îl împacheteează Albani în 10-15 minute”, au declarat sursele citate. (Notă: Ioana Albani este procuror şef adjunct al DIICOT, magistrat cu state vechi în parchetul anti-crimă organizată, decorată de fostul şef FBI, James Comey).

„I-am văzut câteva soluţii şi mi s-au părut bine judecate. Este un tip deschis, inteligent, de altă stofă faţă de ce cei care, în mod obişnuit, se învârt în lumea justiţiei din România”, a declarat pentru G4media.ro avocatul Vasile Agapie din Baroul Bacău.

Ce spune contra-candidatul lui Bănilă, Daniel Horodniceanu. Actual şef DIICOT a declarat pentru G4media.ro că aşteaptă să citească proiectul de management al lui Felix Bănilă ca să vadă care au fost criteriile ce au stat la baza alegerii ministrului Justiţiei.

„Datorăm chestiunea asta celor 270 de procurori DIICOT care trebuie să înţeleagă exact care au fost criteriile care au stat la baza deciziei pe care a luat-o domnul ministru. Fiecare dintre procurorii DIICOT ar putea la un moment dat să candideze pentru postul de şef şi e bine să înţeleagă ce trebuie să facă sau să nu facă ca să fie selectaţi de ministru”, a declarat Horodniceanu pentru G4media.

Trebuie subliniat că actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Ce urmează. Secţia pentru procurori a CSM – din care face parte vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru – îl va audia pe procurorul Felix Bănilă şi va emite un aviz consultativ. Decizia de numire îi aparţine însă şefului statului, Klaus Iohannis.

Nota: La acest articol a contribuit și Gabriel Pop, corespondentul G4Media.ro în Bacău.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. E clar ca au vrut sa scape de Horodniceanu, le statea in coasta si el si Lazar, Kovesi. Au scapat de unul.

  2. de ce nu s-au înscris mai mulți procurori în această competiție?

  3. Trebuie sa înțelegem ca acest contracandidat al performantului Horodniceanu nu e bun pentru ca a fost studentul lui Toader?Daca ar fi fost studentul securiștilor era preferabil?

    • Va veni vremea cand voi TROLII PSD ALDE PLATITI DE MOSCOVA veti muri de foame. Mai este putin.

  4. Nu stiu de ce mi-e teama cand aud un nume de Felix!

  5. Daca este laudat de japita de Dragomir este clar. Au pus mana pe DIICOT.