G4Media.ro

Cine e constructorul podului prăbuşit din judeţul Neamţ: Un fost vicepreşedinte PSD…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ionuț Corfu

Cine e constructorul podului prăbuşit din judeţul Neamţ: Un fost vicepreşedinte PSD al CJ Neamţ, tatăl unui ex-deputat PSD, asfaltator local cu zeci de contracte cu statul, asociat cu finul baronului Ionel Arsene

Firma care a construit podul hobanat de la Luţca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene şi prăbuşit după 7 luni de la inaugurare, este Darcons SRL din localitatea Cordun, judeţul Neamţ, iar proiectantul este firma Alido Proiect din Piatra Neamţ, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.

Podul reabilitat de firma Darcons face parte dintr-un pachet mai mare de obiective finanțate prin PNDL, lucrări adjudecate de o asociere a opt firme de construcții de la Consiliul Judeţean Neamţ: Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) – Mavgo Holding – Danlin XXL S.R.L. – Darcons – Trust CCDP –  Hydrostroy AD – Alido Proiect – Rutier Consult.

Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) este deţinută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț. Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Relația dintre cei doi este de notorietate, fiind surprinși și de paparazzi la un restaurant din București. Arsene a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie pentru corupție la Tribunalul Bacău într-un dosar al DNA, iar Ginel este judecat pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune și spălare de bani, într-un dosar al DIICOT.

Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro.

Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.

Zeci de contracte cu statul

Potrivit SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), firma Darcons are zeci de contracte de infrastructură sau întreţinere drumuri încheiate cu instituţii publice.

Spre exemplu, pe 1 septembrie 2021, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a obţinut un contract de peste 10 milioane de euro fără TVA de la Consiliul judeţean Neamţ, condus de baronul PSD, Ionel Arsene, pentru reabilitarea a peste 20 de kilometri de drumuri județene.

Pe 7 aprilie 2022, Darcons a semnat un contract de aproape 1 milion de euro cu Compania Naţională de Investiţii pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi în comuna Sineşti, judetul Iaşi.

Pe 4 ianuarie 2022, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a semnat un contract de peste 2 milioane de euro cu Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi pentru modernizarea drumului judeţean 201 C.

Pe 21 decembrie 2021, Darcons a semnat un contract acord cadru (de tip abonament), pe o perioadă de 3 ani, cu valoare maximă de 4,5 milioane de euro, cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru întreţinerea drumurilor din zona Bârlad.

Patronul Darcons, Romică Rotaru, este asociat, alături de Andrei Rotaru, şi în firma Axa Road Construcţii. Potrivit SEAP, pe 8 decembrrie 2020, cele două firme ale familiei Rotaru, Darcons şi Axa Road Construcţii, au semnat un acord cadru pe 4 ani pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă în judeţul Botoşani, cu valoare maximă de peste 6 milioane de euro.

Fiul lui, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, este acţionar la firma Drum Construct. Soţia lui, Roxana Tania Rotaru, fostă Echimov, este fiica unor asfaltatori din judeţul Iaşi, patronii firmei Eky Sam.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ionuț Corfu

Citeşte şi:

Contractele baronului de Neamț, Ionel Arsene, către cumătrul său, Ginel / Arsene e inculpat pentru corupție, Ginel, pentru aderare la grup infracțional organizat

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Daca un pod recent „reabilitat” s-a prabusit, cel mai probabil 80% din suma cheltuita a fost furata ! Mafiotii din PSD/PNL/UDMR depasesc orice masura in materie de furt din banii publici !

  • nu a fost furata, s-a dus pe apa sambetei pina au ajuns in cont si apoi cu avionul in concedii exotice.
   nu ai remarcat, ca e o moda sa nu faci concediul in tara ta?

 2. Klaus Iohannis va da vina pe Putin și pe AUR. Sistemul mafiot PSD-PNL-UDMR nu e de vină

 3. Trebuie cumva sa-si justifice salariile uriase si procurorii de la DNA…dosarul insa va face mucegai prin sertare, lungit ani si ani…NU va raspunde nimeni, niciodata….

 4. Clar Putin este de vină! DNA trebuie să ia în considerare următoarele:
  – recepția lucrărilor a fost făcută, ministerul dezvoltării a anunțat că din 8,3 milioane s-au decontat 7,32 milioane. A mai rămas un rest de aproape 740 de mii, care de fapt este garanția de bună execuție și nu se eliberează numai la expirarea termenului de garanție a lucrărilor.
  – banii nu se puteau elibera numai eșalonat după un grafic și în urma proceselor verbale pentru faze determinante, iar la final procesul verbal de recepție, astfel s-a ajuns la suma din contract plus că banii nu se pot vira fără actele de mai sus.
  – normal ce au făcut a fost o cosmetizare nu reabilitarea propriu zisă,
  – din câte se vede acolo sunt probleme și cu betonul folosit, normal trebuie cerute buletinele de analiză și epruvetele de beton care trebuie prelevate și depozitate conform legii,
  – ancorele din câte se vede au fost îmbrăcate în beton, trebuie verificate PVLA procesele verbale de lucrări ascunse unde se trece obligatoriu starea elementului care devine ascuns, trebuie să fie la fundații, pilonii podului, ancore și la tablieri,
  – dirigintele trebuie să prezinte toate documentele de mai sus, inclusiv documentație foto,
  – documentațiile de recepție la fazele determinante se semnează de constructor, proiectant, beneficiar Arsene, ordonator de credite Ministerul dezvoltării.
  Totuși acolo a fost o măgărie și jaf la greu. Așa că DNA spor că aveți mult de luptat și cu hoții lui Arsene și cu hoții PSD.