G4Media.ro

Cine declară la recensământ locuința în care trăim dacă suntem chiriași? Preşedintele…

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Cine declară la recensământ locuința în care trăim dacă suntem chiriași? Preşedintele Institutului Naţional de Statistică explică și asigură că datele nu sunt transmise instituțiilor de taxe și impozite

Chiriaşul este cel care trebuie să declare la recensământ caracteristicile locuinţei în care trăieşte, a declarat, luni, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

„O întrebare frecventă a fost legată de ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nicio relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă”, a afirmat Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a subliniat că datele culese în cadrul recensământului nu sunt transmise către Fisc.

„Evident că dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.r.), dar în niciun caz datele (culese la recensământ, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (…) Nimeni nu impozitează pe baza datelor culese la recensământ. În statistică, niciodată datele nu sunt folosite în alte scopuri decât cele statistice. Cel mai bun exemplu: să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011, şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Dacă există, eu unul plec din această instituţie. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă. Datele au intrat în statistică şi nu au mai ieşit niciodată la nivel individual. În statistică există nişte reguli foarte stricte. (…) Vrem din 2024 să calculăm an de an populaţia rezidentă până la nivel de localitate”, a menţionat Tudorel Andrei.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Tot asa a zis și putin ca nu ataca ukraina!mars la cotet,jarlelor!nu ne luati de fraieri!

  • Stai, domnule, asa!

   Pai Putin se bucura pe vremea aia de mai multa incredere (din partea noastra, nu a rusilor – ca rusii sunt hipnotizati si acum) decat institutiile statului! 🙂

 2. ha ha ce gluma! Prost sa fii sa te dai singur in gat.

 3. Avem zeci sau sute de mii de locuinte individuale extinse, supraetajate, etc. – si care nu au fost declarate la primarie, pentru care nu se platesc taxe sau impozite, ale caror lucrari nu au fost executate legal (nu respecta norme de siguranta la incendii sau cutremure, nu respecta indicatorii urbanistici si asa mai departe…)
  Recensamantul era un moment foarte bun pentru ai determina pe oameni sa intre in legalitate.
  Presedintele INS tocmai ne-a spus ca nu e nicio problema…