G4Media.ro

Cinci jurnaliști turci, condamnați pentru că au „dezvăluit secrete de stat”

Cinci jurnaliști turci, condamnați pentru că au „dezvăluit secrete de stat”

Un tribunal din Istanbul a condamnat miercuri la închisoare cinci jurnalişti judecaţi pentru că au ”dezvăluit secrete de stat”, dar unii au fost eliberaţi beneficiind de pedepse reduse sau aşteaptă revizuirea apelului, relatează AFP.

Cei cinci jurnalişti de la site-ul OdaTV, împreună cu un al şaselea coleg care a fost achitat, au fost judecaţi pentru ”dezvăluirea de secrete de stat” şi ”divulgarea identităţii unui agent al serviciilor secrete” .

Cazul a început când OdaTV a publicat la începutul lunii martie un articol despre înmormântarea discretă a unui agent al serviciilor de informaţii turc (MIT) ucis, potrivit presei, în Libia, unde Ankara susţine militar guvernul de la Tripoli împotriva forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar.

În articolul său, OdaTV l-a identificat pe presupusul agent prin prenumele său şi prima literă a numelui său de familie.

Trei jurnalişti, Hulya Kilinc, Baris Pehlivan şi Murat Agirel au fost condamnaţi fiecare la trei ani şi nouă luni de închisoare, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Alţi doi colegi, Ferhat Celik şi Aydin Keser, au primit fiecare patru ani şi opt luni de închisoare.

Cu toate acestea, ei au fost eliberaţi după ce au primit pedepse reduse sau se află în aşteptarea revizuirii procedurii de apel. Baris Terkoglu, redactor-şef al OdaTV, a fost între timp achitat.

Cei şase inculpaţi, care au fost închişi la începutul lunii martie înainte ca trei dintre ei să fie eliberaţi condiţionat, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, potrivit Anadolu. Ei şi-au susţinut nevinovăţia pe tot parcursul procesului.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Europa, cand va fi fata mare, va putea sa-i penalizeze pe toti nemernicii prin cea mai buna metoda, economic, independenta economica de toate statele pseudo-totalitare. Momentan de abia a intrat la pubertate … Mai are pana la majorat … + ca Parlamentarii UE sunt foarte rasfatati … Boemi, burta plina, educatie precara, sange de lacusta …

    Ne auzim in 2043.

    • *Vorba Zimbrului, oricare ar fi el(sper sa fie un malac la 140kg): Cu criminalii nu faci afaceri. 🙂 E greu pana ajunge ideea instalata in mintea fiecaruia …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.