G4Media.ro

Chișinău: Parlamentul a ridicat imunitatea pentru doi deputați în două dosare grele…

Chișinău: Parlamentul a ridicat imunitatea pentru doi deputați în două dosare grele de corupție – „furtul miliardului” și concesionarea Aeroportul Chișinău

Parlamentul de la Chișinău a votat pozitiv, luni seara, pentru ridicarea imunității deputațiilor Partidului Șor, Petru Jardan și Denis Ulianov, ambii vizați în două dosare grele de corupție – „furtul miliardului” și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit personal luni seara în plenul Parlamentului pentru a cere acest lucru.

Nu mai puțin de 70 de deputați au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov, la solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în două cauze în care este bănuit de prejudicierea statului în proporții deosebit de bani și de complicitate la infracțiune de spălare a banilor.

Mai precis, susțin procurorii, acesta ar fi oferit servicii juridice unei companii care a realizat tranzacționarea a 38% din prachetul de acțiuni de la Victoriabank care aparțineau omului de afaceri lui Veaceslav Platon, iar beneficiari ar fi fost oligarhii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

Stoianoglu afirmă banii pentru cumpărarea acțiunilor ar fi provenit din „furtul miliardului”, o operațiune de devalizare a sistemului bancar moldovenesc cu circa un miliard de dolri între 2012-2014. Procurorii susțin că tranzația s-ar fi realizat în toamna anului 2014, aproximativ în aceeași perioadă în care au avut loc și cele mai multe tranzacții frauduloase ale jafului bancar, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

La rândul său, Ulanov a negat acuzațiile. El a afirmat că nu există dovezi împotriva sa și că tot ce a făcut intra în atribuțiile unui avocat într-o astfel de tranzacție.

Pe de altă parte, 68 de parlamentari au votat luni seară ridicarea imunității parlamentare și pentru Petru Jardan care de altfel a și fost reținut imediat din Parlament pentru 72 de ore.

Acesta este bănuit de procurori pentru abuz în serviciu în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, acolo unde prejudiciile au fost deosibit de mari. Potrivit materialelor de urmărire penală, Petru Jardan ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aflată în perioada concesionării.

Potrivit lui Stoianoglo, Petru Jardan ar fi încheiat un contract cu o companie de asigurări și ar fi plătit aproape 5 milioane de lei moldonevești [250.000 euro] de la întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când contractul de concesiune fusese deja încheiat cu compania privată Avia Invest, controlată de facto de oligarhul Ilan Șor cu care Jardan era în relații apropiate.

Guvernul Republicii Moldova a cedat, în august 2013, conducerea Aeroportului Internațional Chișinău, timp de 49 de ani, companiei „Avia Invest”, controlată de controversatul om de afaceri Ilan Shor. Contractul a fost semnat pe 30 august 2013, iar „Avia Invest” a fost înființată cu 28 de zile înainte – pe 2 august 2013, fapt ce a ridicat suspiciuni la Chișinău.

Vreau să cred că într-adevăr avem de-a face cu un proces bine documentat de către Procuratura Generală și, în sfârșit, cele două dosare de rezonanță – dosarul furtului miliardului și cel al Aeroportului, încep să se miște și anumite persoane implicate să fie trase la răspundere. Dacă, într-adevăr, în aceste dosare sunt probe juridice, atunci deputații să se conducă în votul lor de probele în dosar, dar nu de motive politice. Iar mai departe, ancheta, instanța de judecată să-și spună verdictul”, a declarat analistul politic Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

 Oligarhul fugar Ilan Șor în mijlocul colegilor săi de partid. Foto: Partidul Ilan Șor/Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. E bine dar e foarte putin, in aceste afaceri sunt implicati zeci de deputati, judecatori, bancheri, etc. Cu atit mai mult ca cei din spatele lor au facut si inca continua sa faca miliarde, care probabil nu vor mai fi intoarse niciodata, iar astia doi daca si vor fi judecati vor sta citeva luni in puscarie si vor iesi milionari cu acte in regula, personal nu cred in justitia moldoveneasca atita timp cit procurorull general stoianoglo e omul moskovei, marioneta pusa de catre dodon, lupul paste oile

  2. Fara suparare …dar parca la privatizarea aeropurtului…acum sper sa nu gresesc…aparea si firma romaneasca Blue air…cea care cersea anul trecut ajutor de stat pentru pandemie…fiind firma care avea experienta in aeronautica…si dupa ce s-a semnat contractul si poate si-a luat tainul s-a evaporat din afacerea respectiva.Autoritatile romane au un punct de vedere?

  3. Pe langa afacerea cu aeroportul….este si cea cu compania Air Moldova in care e implicata si Blue Air…nu doar rusii au facut privatizari in Moldova aka 90-2004 la noi…si noi suntem murdari la gurita…poate putin..dar na

  4. Furtul miliardului 2014, privatizarea aeroportului 2012. Inaintarea unui premier din partea majoritatii parlamentare 2021. Majoritarea are 53 de deputati, iar minimul necesar e 51. Cei 2 deputati retinuti fac parte din majoritate. Un al treilea e in spital cu covid. Ghici ce probabilitate e ca presedintele sa fi pus la cale retinerea celor 2 dupa 7 respectiv 9 ani de la comiterea faptelor? 🙂 Intre timp si curtea constitutionala a dat dreptate presedintelui care si a propus amantul premier, desi majoritatea parlamentara avea deja o propunere. :)))) Democratia de dincolo de prut.