G4Media.ro

Chișinău: Fost parlamentar, condamnat în primă instanță pentru spionaj în favoarea serviciului…

Chișinău: Fost parlamentar, condamnat în primă instanță pentru spionaj în favoarea serviciului secret rus GRU, va candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Nostru condus de Renato Usatîi

Fostul parlamentar Iurie Bolbocean al Partidului Democrat (PDM), condamnat anterior și apoi achitat pentru trădare de patrie și spionaj în favoarea GRU (serviciul de informații al armatei ruse -n.r.), va candida la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie din partea Partidului Nostru, condus de primarul orașului Bălți, Renato Usatîi.

Bolboceanu a fost condamnat în 2017, fiind acuzat că a furnizat informații din interior PDM și al guvernului ajutorului atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova de la acea dată, Alexandr Grudin.

„Ceea ce au făcut cu Iurie Bolboceanu pe timpul lui Plahotniuc, acea condamnare pe 17 ani, a fost o încercare de a-i intimida și de a-i speria pe toți ceilalți. Iurie Bolboceanu este o persoană profesionistă pe domeniul finanțelor”, a declarat Renato Usatîi, miercuri seara.

Pe de altă parte, într-o înregistrare scursă în presă în 2017, de altfel Bolboceanu îi spune lui Grudin în cadrul unei întâlniri, după ce rusul se interesa de situația liderul Partidului Nostru, că Renato Usatîi trebuie înocuit de la conducerea Partidului Nostru.

Iurie Bolboceanu a fost reținut la 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ex-deputatul a fost acuzat că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului-Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a colectat şi a transmis informaţii de interes naţional pasibile să fie utilizate în dauna Republicii Moldova.

Autoritățile din Moldova afirmau la data reținerii lui Bolboceanu că informaţiile furnizate ţineau de strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat promotoare ale reformelor politice.

De asemenea, informaţiile vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice.

Sentința de condamnare a lui Iurie Bolboceanu a fost pronunțată la 13 martie 2018, în Penitenciarul-spital nr.16, cu patru zile înainte de expirarea termenului de un an de aflare în arest preventiv.

Procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar Bolboceanu a pledat nevinovat pe durata întregului proces.

În primă instanță, Bulboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, fiind primul oficial condamnat pentru trădare de patrie în Republica Moldova. După retragerea PDM de la guvernare în iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău l-a eliberat pe Bolboceanu din arest, a anulat sentința de condamnare și a remis dosarul la rejudecare în prima instanță.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a achitat pe 16 octombrie pe Bolboceanu, după ce procurorii au renunțat la învinuirea de ”trădare de patrie”, adusă acestuia în anul 2017 și au solicitat achitarea lui.

Foto: Iurie Bolboceanu în timpul unei emisiuni TV. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. metoda este clasica, cu cat infractorul fura mai mult cu atat cumpara cat mai multa influenta si imunitate … un infractor mic care fura o paine la puscarie si in lanturi cu el! … cel mai mare infractor, care fura sume ce nu mai pot fi numarate, ajunge mare smecher in stat!

  2. logic costica ! cu cit ai mai multi bani ( furati ) cu atit poti cumpara din ce in ce mai inalte capete caci toti au un pret

  3. Deci, omul (inca) nu are o condamnare definitiva la activ.
    Strict juridic, de ce nu poate fi candidat?
    La noi s-au intamplat lucruri si mai si…, asa ca: sa vedem barna din ochii nostri, apoi la altii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.