G4Media.ro

Chipul hidos al reformelor judiciare poloneze: Cum au fost denigrați și hărțuiți…

Chipul hidos al reformelor judiciare poloneze: Cum au fost denigrați și hărțuiți sistematic magistrații de către guvernul de la Varșovia

Guvernul polonez îi pedepsește pe judecătorii care se opun reformelor sale controversate prin acțiuni disciplinare și campanii de denigrare, a declarat Amnesty International (AI).

Îi atacă totodată și pe procurorii neascultători, a precizat ONG-ul din Londra într-un raport publicat joi.

Iar asaltul lui la adresa statului de drept creează un climat în care violența îndreptată contra activiștilor de stânga scapă nepedepsită, avertizează AI.

Atacurile guvernului constituie o „tentativă nedisimulată de a-i reduce la tăcere [pe judecători] și de a-i lăsa fără autonomie”, afirmă raportul.

„Dacă judecătorii și procurorii nu pot funcționa independent, dreptul tuturor la un proces corect este periclitat.”

Raportul vine pe fondul activării unei proceduri UE de sancțiuni împotriva Poloniei, din cauza reformelor inițiate la scurt după ce partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS) a câștigat puterea în 2015.

Iar raportul AI expune cât de hidos a devenit în practică noul sistem.

Într-un caz, judecătorul Waldemar Zurek, un critic fățiș al PiS, și familia sa au făcut obiectul unei anchete de luni de zile a Biroului Central Anticorupție, cuprinzând și raiduri la locuința și serviciul acestuia.

Judecătoarea Ewa Maciejewska a fost interogată două ore de un procuror disciplinar după ce solicitase o opinie curții UE de la Luxembourg cu privire la reformele PiS.

Judecătorul Igor Tuleya, solicitant și el al unei opinii similare, a fost perpelit în același fel.

„Lansarea unei anchete disciplinare împotriva judecătorilor pentru simplul fapt că și-au exercitat acest drept naște temeri grave cu privire la interferența în aplicarea legislației UE”, a declarat AI.

Judecătoarea Dorota Zabludowska a fost anchetată pentru primirea unui premiu de la un politician anti-PiS, Pawel Adamowicz, fostul primar din Gdansk, care a fost asasinat în ianuarie.

Judecătorii Olimpia Baranska-Maluszek, Arkadiusz Krupa și Monika Frackowiak au fost anchetați pentru diverse violări de procedură – după ce luaseră cuvântul în apărarea independenței judiciare la un festival polonez de muzică rock.

Judecătorul Dominik Czeszkiewicz a fost investigat după ce achitase un grup de protestatari anti-PiS.

Iar judecătorul Slawomir Jeksa a fost acuzat că și-a exprimat fără drept niște opinii politice atunci când a afirmat, în motivarea unui verdict prin care achita un alt protestatar anti-PiS, că politica ar trebui să fie menținută în afara procedurilor judiciare.

„Sunt judecătoare din 1984 și am trecut prin vremuri dificile […] Iar adevărul este că acum este chiar și mai rău”, a declarat pentru AI judecătoarea Alina Czubieniak, vizată și ea de o acțiune disciplinară într-un dosar similar, referindu-se la Polonia comunistă de dinainte de 1989.

Cele mai multe proceduri au fost abandonate ulterior, în vreme ce altele sunt încă în curs.

Însă ele au fost acompaniate și de o campanie de ațâțare a urii dirijată de PiS, incluzând chiar și declarații de la cel mai înalt nivel, cum a procedat în aprilie primul ministru Mateusz Morawiecki, care i-a comparat pe judecători cu colaboraționiștii din perioada nazistă.

Un ONG finanțat de stat, Fundația Națională Poloneză, i-a denunțat pe judecători ca fiind o „castă specială” care se bucură de impunitate pentru crimele ei.

Un cont de Twitter intitulat KastaWatch a întreprins acțiuni de „hărțuire și injurii pe internet împotriva unor judecători cunoscuți pentru poziția lor critică” față de reformele PiS, a declarat AI.

„Există indicii conform cărora KastaWatch se folosește de informații secrete ori semi-secrete de la autoritățile guvernamentale”, a precizat AI, referindu-se la capturi foto cu documente UE confidențiale și la fotografii realizate de poliția poloneză la acțiuni de pichetare ale judecătorilor.

Campania PiS avea scopul de a „crea și menține un mediu de ostilitate fățișă față de ramura guvernării însărcinată cu protecția statului de drept”, a declarat AI.

Procurorii sunt și ei în colimator

Procurorii care au contestat linia politică a PiS s-au confruntat cu consecințe negative similare, afirmă AI.

Un exemplu este procurorul Krzysztof Parchimowicz, vizat de trei acțiuni disciplinare după ce îl criticase în presă pe ministrul PiS al justiției, Zbigniew Ziobro.

Procurorul Piotr Wojtowicz a fost cercetat pentru că a luat atitudine împotriva gestului lui Ziobro de a-și retrograda opozanții, acesta fiind doar unul dintre cele nouă cazuri de acest fel descoperite de AI.

Concomitent, loialiștii PiS iau unele decizii suspecte în dosare în care e implicată violența de stradă împotriva activiștilor de stânga.

Când niște huligani de extrema dreaptă au bătut 14 femei care țineau o pancartă anti-fascistă la un marș din Varșovia din 2017, procurorul a clasat dosarul.

„Atacatorii nu au intenționat să administreze o bătaie colectivă victimelor, ci mai degrabă doreau să-și exprime nemulțumirea cauzată de faptul că victimele se aflau pe ruta marșului lor”, a explicat el în motivarea deciziei.

Atunci când cinci huligani l-au bătut pe Andrzej Majdan, activist la ONG-ul anti-PiS Comitetul pentru Apărarea Democrației, tot în 2017, procurorul a sfârșit prin a-l inculpa chiar pe Majdan pentru „participare la un atac fizic”.

Raportul AI observă că reforma operată de PiS în 2017 cu privire la adunările publice a făcut ca „sute de protestatari să aterizeze în arestul poliției”.

Conform AI, de când a venit la putere, guvernul a revocat și a numit din nou „cel puțin” 130 de președinți și vicepreședinți ai unora dintre cele 377 de curți ale Poloniei.

Totodată i-a înlocuit pe toți cei 11 procurori șefi regionali, pe 44 din cei 45 de procurori șefi de comitat și pe 307 din cei 342 de procurori șefi districtuali, pentru ca din totalul de 6.000 de procurori ai țării să retrogradeze sau să dea afară 500.

Și în acest fel s-a putut „pierde independența justiției în decurs de trei ani”, a conchis AI.

Sursa: Euobserver / Articol de Andrew Rettman

Traducere: Andrei Suba / Rador

Foto: Premierul polonez, Mateusz Morawiecki / Sursa: premier.gov.pl 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Da, sunt mici copii, si tot a fost activat articolul 7 inpotriva Poloniei. Sa vina sa invete hartuirea justitiei de la psd-alde, care-o face sistematic de ani si ani de zile prin intermediul antenei 3 si romania tv, iar de mai bine de 1 an prin cartelul televiziunilor de stiri capturate – a3, ghita tv, tvr1, si partial realitatea 3, b1 tv, digi24. Sa vina sa ia lectii de la ccr, care distruge justitia prin ticaloase decizii de desfiintare a completelor de 5 judecatori, si-acum doua zile completele de 3 judecatori de la ICCJ, ca sa scape toti infractorii de rang inalt din tara asta. Pentru eficienta, ministrul polonez al justitiei are nevoie de un curs intensiv cu bubosul justitiei romane, ca sa-i consilieze cu sa faca si ei o sectiei speciala, nu conturi pe twiter, ci sectie ss, nene, plus inspectia judiciara, antrenate la hartuit procurorii in anchete fara sfarsit nu de 2 ore, ci de 9 ore, ca pe Laura Codruta Kovesi. Absolut sigur, la cat au intarit din nou mesajul anti-justitie guvernul dancila si ccr, in toamna si Romania se va confrunta cu articolul 7, NEMERNICII. Mai ramane ziua de foc 10 august 2019, daca va fi tot un 10 august 2018, atunci articolul 7 este asigurat, dar si alegerile anticipate.

 2. Și ne mai oripilam pe la antene că estul Europei a fost marginalizat de vest. Păi uite de asta. Este de neimaginat pt o societate democratică și evoluata să accepte asemenea acțiuni impotriva magistraților de către niște analfabeți funcționali.

  • @Samir, infractorii de rang inalt pun analfabetii functionali in functii, ca sa tina steagul impotriva justitiei, ca despre draknea nu se poate spune ca e analfabet functional, nici macar scuza asta n-o are.

 3. Muie PSD. Muie CCR.

 4. Au trecut 30 de ani. Zidul Berlinului a cazut. În Polonia politicieni de dreapta, în România politicieni de stânga. Cu toții avându-şi sorgintea în comunism. Ştiți de ce se-ntâmplă toate astea? Pentru că dacă național-socialismul german a fost condamnat şi ostracizat, comunismul nu a fost pedepsit în niciun fel. Pentru că dacă ar fi fost pedepsit comunismul populația României n-ar mai fi fost astăzi împărțită în tabere. Ar fi fost, prin condamnare, obligată sa-şi vadă lungul nasului şi să se gândească de zece ori până să facă afirmații de la trinuna Parlamentului sau, mai rău, prin televiziuni. Nu să facă trucaje foto cu preşedinți ” nazişti”. Până când nu se va pune semnul egal (=) între național-socialism şi comunism nu vom avea liniştea dorită. Din nefericire americanii au fost oblogați să facă ruşilor concesii. Atunci şi acum.

  • Am o problema in a-i numi pe cei din PSD politicieni de stanga.
   In rest, total de acord cu condamnarea si interzicerea simbolurilor comuniste si cu tot ce ai mai zis pe acolo