G4Media.ro

China, profund îndurerată de dispariţia „vechiului prieten” Henry Kissinger: „Este o pierdere…

Biblioteca prezidențială L.B. Johnson/Marsha Miller

China, profund îndurerată de dispariţia „vechiului prieten” Henry Kissinger: „Este o pierdere enormă pentru lume. El va rămâne întotdeauna viu în inima poporului chinez”

Televiziunea de stat şi internauţii chinezi au adus joi un omagiu fostului secretar de stat american Henry Kissinger, considerat un „vechi prieten” al Chinei pentru rolul său crucial în stabilirea relaţiilor Beijing-Washington, informează AFP, citată de Agerpres.

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă joi, la vârsta de 100 de ani.

Imaginea lui Kissinger a fost pătată de paginile sumbre ale istoriei SUA, cum ar fi sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile, invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.

Însă în China, Henry Kissinger era de multă vreme cunoscut ca un „vechi prieten al poporului chinez”, pentru că a fost unul dintre actorii majori ai apropierii dintre Washington şi Beijing în anii 1970, ajutând ţara asiatică să depăşească izolarea în care se afla.

Într-un context al unor relaţii chinezo-americane tensionate în ultimii ani, Henry Kissinger era perceput drept un promotor neobosit al legăturilor calme între cele două puteri mondiale.

„Este o pierdere enormă pentru ţările noastre două şi pentru lume”, a reacţionat ambasadorul Chinei în SUA, Xie Feng, pe reţeaua socială X (fosta Twitter), declarându-se „profund bulversat şi întristat”.

„Istoria îşi va aminti de ceea ce acest centenar a adus în relaţiile dintre China şi SUA şi el va rămâne întotdeauna viu în inima poporului chinez, ca un prieten vechi foarte apreciat”, a adăugat el.

Henry Kissinger se deplasase în China în iulie 2023, unde a avut o întrevedere inclusiv cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ii dorim sa arda in Iad acestui bolsevic sub acoperire care lua partea Rusiei in invazia din Ukraina!

  2. Dumnezeu sa il odihneasca!!! Un mare om!