G4Media.ro

China: Dezvoltatorul imobiliar Shimao nu poate plăti o datorie de un miliard…

pexels.com

China: Dezvoltatorul imobiliar Shimao nu poate plăti o datorie de un miliard de dolari / Unii dezvoltatori acceptă plăți parțiale în piersici, pepeni și usturoi

Shimao, un actor imobiliar major din China, a anunțat că nu va putea rambursa un împrumut de un miliard de dolari, într-un moment în care multe grupuri se luptă să supraviețuiască pe o piață în plină criză, potrivit BFM TV.

Sectorul imobiliar a fost mult timp un motor de creștere în China, stimulat de creșterea nivelului de trai și de o frenezie a cumpărăturilor într-o țară în care proprietatea imobiliară este adesea o condiție prealabilă pentru căsătorie.

Incertitudinile legate de Covid-19, care penalizează activitatea și, în cele din urmă, apasă asupra veniturilor gospodăriilor, îi sperie, de asemenea, pe cumpărători, într-un moment în care multe grupuri imobiliare din China se confruntă cu dificultăți financiare.

În acest context, Shimao este în imposibilitatea de a rambursa un împrumut scadent duminică în valoare de 1,02 miliarde de dolari (981 milioane de euro), a precizat grupul cu sediul la Shanghai.

Criză de lichidități

Această insolvență este cea mai mare din China din acest an în sectorul imobiliar. Shimao a declarat că discută o soluție „amiabilă” cu creditorii săi.

Grupul pune dificultățile sale pe seama situației economice și a Covid, care penalizează cererea de proprietăți.

Acest fenomen ar urma să „continue pe termen scurt”, avertizează dezvoltatorul, care a înregistrat o scădere de 72% a vânzărilor în primele cinci luni ale anului. Imobiliarele și construcțiile reprezintă peste un sfert din PIB-ul Chinei.

Însă, pentru a reduce datoria sectorului, Beijingul a înăsprit în ultimii ani condițiile de acces la credite pentru dezvoltatori. Ca urmare, o serie de grupuri au rămas fără bani, inclusiv numărul unu în acest sector, Evergrande.

Efectul de contagiune

În luna mai, Sunac, o mare companie imobiliară, a anunțat, de asemenea, că se află în incapacitate de plată.

„Contagiunea, care s-a răspândit de la Evergrande la Sunac, se extinde acum la Shimao”, a declarat Kristy Hung, analist la Bloomberg, temându-se de o criză a datoriilor care „depășește orice imaginație”.

În încercarea de a genera numerar și de a atrage noi cumpărători, unii dezvoltatori aflați în dificultate acceptă plăți în produse agricole de la clienții fermieri.

Piersicile, pepenii și usturoiul pot fi folosite acum pentru a plăti o parte dintr-o proprietate, relatează presa locală, subliniind situația disperată a mai multor dezvoltatori din unele localități.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tigrul economic chinez s-a imbolnavit de jigodie.

  2. Ăștia sunt aia care cică sunt noul imperiu care va domina lumea, plătesc în piersici și castraveți :))))

    • Epoca dominatiei petrodolarului s-a terminat. Dolarul a inceput deja sa fie inlocuit in noua ordine multipolara cu funia de usturoi convertibila.

  3. O GOGOAȘĂ comunistă.. umflată 🙈