G4Media.ro

China ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035 (Pentagon)

Sursa foto: Wikipedia / David B Gleason

China ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035 (Pentagon)

China va avea probabil 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă va continua să le construiască în ritmul actual, potrivit unui raport publicat marți de Pentagon, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Ritmul rapid în care armata chineză se dotează cu arme atomice „ridică întrebarea dacă (chinezii) se îndepărtează de o strategie care se baza pe ceea ce ei numesc o descurajare ușoară și eficientă”, a declarat un oficial american comentând raportul în fața reporterilor.

Potrivit raportului Pentagonului, care analizează activitatea militară chineză în 2021, Beijingul deține în prezent peste 400 de focoase nucleare.

În ritmul actual, se preconizează că stocul va crește la 1.000 până în 2030 și la 1.500 până în 2035, în condițiile în care președintele Xi Jinping s-a angajat la recentul congres al Partidului Comunist Chinez să consolideze capacitatea de descurajare strategică a țării sale.

China, care subliniază că are mult mai puține rachete nucleare decât Statele Unite și Rusia, a declarat în trecut că este deschisă la dialog pe această temă, dar cu condiția ca Washingtonul să își reducă propriul arsenal.

Armata americană deține 3.700 de focoase nucleare, dintre care aproximativ jumătate sunt desfășurate pe teren, potrivit datelor furnizate de think tank-ul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu ar fi o problema sa aiba nici 3000 daca pana atunci devine un stat de drept cu o democratie adecvata.

  2. Și Mao înțelegea că armele nucleare sunt tigri de hârtie.

  3. in ritmul asta si papua noua guinee se va inarma nuclear. Si atunci ce?

  4. Estimare prea „optimista” pentru US, eu cred ca in decembrie deja depasesc cifra asta…