G4Media.ro

China anunță represalii împotriva SUA după ce americanii au interzis TikTok și…

China anunță represalii împotriva SUA după ce americanii au interzis TikTok și WeChat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor străine, o măsură văzută în mare parte ca represalii împotriva SUA, relatează AFP.

Anunţul Ministerului Comerţului, făcut în plin scandal între Beijing şi Washington, nu vizează o companie străină în mod special.

Însă decizia menţionează la modul general o serie de acţiuni prin care companiile care vor figura pe o viitoare „listă de entităţi non-fiabile” devin pasibile de amenzi şi riscă să li se restricţioneze activităţile sau aducerea de materiale şi personal în China.

Lista va cuprinde companii ale căror activităţi „aduc atingere suveranităţii naţionale a Chinei şi intereselor sale în materie de securitate şi dezvoltare” sau care încalcă „regulile economice şi comerciale internaţional acceptate”, conform ministerului.

Anunţul survine în contextul în care SUA interzic începând de duminică descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat deţinute de giganţii chinezi ByteDance şi Tencent.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Comerţului a acuzat sâmbătă Washingtonul că practică „intimidarea”. „Dacă SUA persistă în acţiunile lor unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, a ameninţat Beijingul.

Tensiunile dintre SUA şi China sunt în creştere din luna august, când preşedintele Donald Trump, în plină campanie pentru al doilea amandat, a dat un ultimatum aplicaţiei TikTok, pe care o acuză de spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a oferi totuşi public probe tangibile.

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei este de asemenea pe o listă neagră a SUA pentru a fi împiedicat să achiziţioneze tehnologii ‘made in USA’ indispensabile pentru telefoanele sale. SUA pun de asemenea presiune asupra statelor europene pentru a exclude Huawei de la participarea la viitoarele lor reţele 5G.

Între timp, în SUA, compania ByteDance, care deţine TikTok, a înaintat vineri o plângere la un tribunal federal din Washington pentru a obţine suspendarea deciziei administraţiei Trump de a interzice descărcarea aplicaţiei, relatează Bloomberg News, potrivit Reuters.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Chinezii se supara degeaba pentru ca ei au facut asta cu facebook si Google si multe altele .

  2. Hotii anunta represalii impotriva pagubasilor, sau mai pe sleau, asta face pcc-ul criminal

  3. Hahahaha. N-o sa le mai fabrice Ifonul, si ordinatoarele, si camasile, si tenisii, etc. etc. ? Pai Trump abia asteapta sa fie „pedepsit” în felul asta. Pentru ca el urmareste relocalizarea firmelor. De altfel de aia îi si provoaca in fiecare zi. Dupa ce-si bea cafeaua de dimineata prima intrebare pe care o pune consilierilor e : ce le facem astazi chinezilor ? sau ce surpriza am pregatit astazi pentru „prietenul” meu Xi ?

    • Nu e vorba de relocare sau crezi ca chinezii au stat degeaba? Unde se reloca aia prin Asia de SE s-au mutat deja si subsidiarele chinezești, în multe cazuri cu chinezi cu tot. De aia au început și ceva razmerita, prin Indonezia de exemplu, împotriva muncitorilor chinezi. Sa vedem dacă o sa poată sa mute tot în India. Dar nu asta-i problema, piața chineza unde companiile americane o sa fie blocate. Crezi ca aia o sa-și taie din profit doar ca vrea fanfaronul? Bineînțeles ca nu, or o sa fie subvenționate dar asta tot pe spinarea contribuabililor or impuse către terți (tari vasale) sub acoperirea parteneriatelor strategice, prin diferite contracte date cu dedicație sa nu facă foamea. Dar treaba lor, de abia așteaptă ăștia din Europa sa fie banati americanii ca sigur au alternative la piață chineza.

    • Flav, postac pesedist remunerat in yuani, spune-mi si mie care sunt europenii care „abia asteapta” sa fie banat Google maps, de exemplu, o aplicatie deja banata in China, fara motiv aparent.

  4. Partid comunist ordinar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.