G4Media.ro

China a început trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

China a început trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului

China a început sâmbătă trei zile de exerciţii militare maritime şi aeriene şi de patrulare în jurul Taiwanului, după o întrevedere a liderei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy, în California în această săptămână, relatează Kyodo.

Ministerul Apărării taiwanez a informat că a detectat 71 de avioane militare şi nouă nave de război chineze în jurul Strâmtorii Taiwan începând de dimineaţă până la sfârşitul după-amiezii. Dintre acestea, 45 de avioane au trecut linia mediană de demarcaţie a strâmtorii sau un intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei în sud-vest.

Exerciţiul şi patrularea în largul coastelor de nord şi de sud ale Taiwanului şi spre estul insulei sunt ‘necesare pentru apărarea suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Chinei’, a transmis Comandamentul Teatrului Estic al armatei chineze, care acoperă Strâmtoarea Taiwan.

Întâlnirea dintre Tsai şi a treia oficialitate a statului american a înfuriat China, care consideră insula autoguvernată drept parte a sa.

În august trecut, China a întreprins exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului în urma vizitei pe insulă a predecesoarei lui McCarthy, Nancy Pelosi.

Operaţiunile începute sâmbătă vor servi drept ‘un avertisment ferm împotriva complicităţii între forţele separatiste care urmăresc ”independenţa Taiwanului” şi forţe externe’, a declarat într-un comunicat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului chinez.

Ministerul Apărării de la Taipei a criticat sâmbătă mişcările Chinei, afirmând că Beijingul foloseşte tranzitul lui Tsai prin SUA ca ‘scuză’ pentru a efectua exerciţii militare.

Armata taiwaneză va monitoriza îndeaproape situaţia în regiune, va continua să menţină un grad înalt de vigilenţă, va răspunde în mod adecvat şi ‘va face orice efort pentru a proteja securitatea naţională’, a subliniat ministerul.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

 1. Cu China nu este „de JOACA” 6000 de ani de istorie si experiente cu invadatorii teritoriului chinez.
  Taiwan nu este stat nici la Onu,este alta inventie americaa de a-si amplasa armamentul nuclear langa o tara care niciodata nu a fost pericol pentru Nato.
  In Taiwan se vorbeste chineza deci este teritoriu chinezesc.
  Asa cum Kuwetul vorbeste irakiana era teritoriu irakian rupt de anglo-saxoni dupa al 2-lea cand au inceput sa ciordeasca bogatiile subsolului din Orientul Mijlociu.
  Out din teritoriiole care nu sunt americane si englezesti.
  Out din colonii.
  Altfel numai de razboaie avem parte.