G4Media.ro

China a impus restricţii privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea…

China a impus restricţii privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea noului coronavirus

China a impus restricţii privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea noului coronavirus, potrivit unei directive date de Guvern şi a anunţurilor online făcute de două universităţi, care au fost apoi şterse, informează CNN, relatează News.ro.

Toate studiile academice despre Covid-19 vor fi verificate suplimentar înainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar şi trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului, potrivit anunţurilor făcute de universităţi.

Un expert din Hong Kong care a colaborat cu mai mulţi cercetători din China continentală pentru a publica o analiză clinică a cazurilor de Covid-19 într-o revistă internaţională de specialitate a spus că munca lui nu a fost supusă unei astfel de verificări în luna februarie.

De la depistarea noului coronavirus, în luna decembrie a anului trecut, în oraşul Wuhan (provincia Hubei), în lume au fost înregistrate peste 1,8 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de 114.000 de decese.

Din ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat în reputate jurnale medicale internaţionale mai multe studii referitoare la Covid-19. Unele descoperiri cu privire la primele cazuri – precum transmiterea de la om la om – au ridicat semne de întrebare privind cifrele raportate de Guvern şi au stârnit controverse pe reţelele de socializare chineze.

Acum, autorităţile din China înăspresc controlul privind publicarea de cercetări despre Covid-19.

Un cercetător chinez, care a vorbit sub anonimat, de teama represaliilor, a afirmat că această acţiune este îngrijorătoare şi poate obstrucţiona cercetări importante. „Cred că este un efort coordonat al Guvernului chinez pentru a controla relatările şi să facă să pară că epidemia nu a început în China”, a declarat el pentru CNN. „Nu cred că vor tolera cu adevărat vreun studiu obiectiv care investighează originea bolii”.

Potrivit directivei emise de Ministerul Educaţiei, „lucrările academice despre identificarea originii virusului trebuie să fie gestionate strict şi ferm”.

Aceste studii, potrivit ordinului, trebuie arpobate de comitete academice şi universităţi, apoi trimise la departamentul de ştiinţă şi tehnologie al Ministerului Educaţiei, care le direcţionează către grupul de lucru din cadrul Consiliului de Stat, unde sunt din nou verificate. Doar după ce primesc răspuns de la grupul de lucru, universităţile pot trimite studiile pentru publicare.

Alte studii despre Covid-19 vor fi verificate de comitete din universităţi, pe baza unui barem, care vizează, între altele, „valoarea academică” a studiului şi dacă „momentul publicării” este potrivit.

Directiva a fost dată pe baza instrucţiunilor emise în timpul întâlnirii din 25 martie a grupului de lucru din Consiliul de Stat.

Referire la acest document a fost făcută prima dată vineri, pe site-ul Universităţii Fudan din Shanghai, una dintre principalele instituţii de invăţământ superior din China. Apoi, a fost confirmat pentru CNN că a fost emisă această directivă.

„Nu trebuia să fie făcut public, este un document intern”, a spus un reprezentant al departamentului de ştiinţă şi tehnologie din Ministerul Educaţiei. După câteva ore, anunţul a fost eliminat.

Universitatea de Geoştiinţe din Wuhan a publicat un anunţ similar. Şi acesta a fost şters.

Cercetătorul chinez care a discutat cu CNN a spus că notificarea a venit în urmă cu câteva zile şi că doar cercetările despre Covid-19 fac subiectul verificărilor suplimentare.

La finalul lunii decembrie, autorităţile din Wuhan au raportat depistarea unui coronavirus care provoca un nou tip de pneumonie. A fost atunci făcută legătura cu o piaţă din oraş, iar la scurt timp, au fost găsite asemănări cu virusul care a cauzat pandemia SARS în 2002 – 2003. Oamenii de ştiinţă din China au spus că noul coronavirus este posibil să se fi transmis la om de la lilieci, printr-o gazdă intermediară.

Oficialităţile chineze şi presa de stat au susţinut că nu există dovezi clare privind originea coronavirusului. Luna trecută, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al MInisterului chinez de Externe, a promovat teoria că acesta îşi are originea în Statele Unite şi că a fost adus în China de militari americani. Profesorul Yanzhong Huang, care lucrează la Council on Foreign Relations din Washington, a spus că originea coronavirusului a devenit un subiect politic sensibil în China.

Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Raul cel mare a fost facut . China este perceputa peste tot in lume ca focarul initial declansator al epidemiei de coronavirus ,chiar daca exista si posibilitatea sa nu fie asa . Restrictiile de orisice fel mai mult rau fac , ele adincesc si confirma , in mintea umana colectiva , presupunerea initiala . Speranta noastra a tuturor este ca -dracul sa nu fie chiar asa de negru – , ca pandemia sa se opreasca repede . Daca acest lucru nu se intimpla si numarul de victime creste vor fi din ce in ce mai multe voci ce vor numi China -declansatorul- in aceasta ecuatie pandemica globala .

  • da, evenimentul ca virusul sa nu fi provenit din china are evident probabilitate nenula. la fel si evenimentul ca virusul sa fi fost adus de extraterestii …. as zice ca cele doua evenimente au probabilitati similare…

 2. astia sint disperati sa-si ascunda urmele.nimeni,niciodata nu o sa mai creada minciunile chinezilor

  • Peste 10 milioane de troli chinezi, asistati de fratii lor rusi si ncoreeni, s-au dezlantuit pe site-uri pentru a contracara vinovatia pcc si nemernicia criminala a membrilor lui care au lansat SARS-Cov 2 in lume! pcc are pe maini sangele tuturor mortilor de Covid-19 ! OMS si alte organisme cumparate de galbejiti vor suferi in curand!

 3. Comunisti ticalosi, ati nenorocit omenirea cu mizeria voastra si acum puneti batista pe tambal!
  Sper sa platiti cu varf si indesat.
  Fmm psd, fmm voiculescu!

 4. Ce nenorociti , nu se dezmint !

  Dupa ce ca nu au raportat la timp epidemia la OMS , pe parcurs incercand sa dea vina pe americani , acum au pus capac ! Nu mai vor sa imparta cu comunitatea medicala internationala date esentiale .

  Au nenorocit o planeta intreaga , au distrus indirect economii regionale , globale si tot idioti au ramas ! Fenomenal !

  Daca toata planeta ii boicota in perioada urmatoare poate se invarau minte .Dar nu , merkel vorbeste personal cu lierul chinez , pe ascuns , cerand favoruri inaintea Italiei /Spaniei /Frantei privind aprovizionarea Germaniei cu echipamente medicale samd ….

  Problema e ca ii va sustine in aberatii imbecilul ala mare sef la OMS , care e etiopian de sorginte comunista , si acestea fiind spuse , chinezoii vor avea castig de cauza in ce si-au propus referitor la restrictionarea datelor stiintifice privind covid 19 !!

  O sa vedem asta !

  E la fel cum jogodiile de la ccr , unealta lu draknea fiind , au macelarit actul de justitie ….

  Pana nu-l schimba pe etiopian de la conducerea OMS , nu se va misca nimic ..

 5. Cu riscul de a fi înjurată…
  Nu există, în acest moment, vreun stat pe Tera care să fie mai avansat decît China în cercetarea lu’ sars-cov-2 (nu pierdeți din vedere că este unicul stat care deține… ,,codul sursă”!). Scopul primar, concret, urmărit de China prin această măsură? Ca niciun al stat (prin cercetătorii săi) să nu aibă acces la oarece informație care să-l conducă a lua avans în cercetarea virusului. Scopul final? Păi daca China îl va fi înfrînt pă sars-cov-2 în vreme ce toate celelalte state încă luptă vîrtos contra lui (chiar așa, oare cum arată ,,poza de moment?!), cînd va fi răpus și ultimu’ coronavirus, care țară ‘a fi ‘a mai tare din parcare?! Q.e.d. (părerea mea! :)) ).
  … ei și ce, ar fi întîiași dată?

  • ce intelegi prin „codul sursa”? chiar m-ai facut curios desi marturisesc ca exact in acest punct m-am oprit si nu am citit mai departe. chiar te rog sa-mi raspunzi pentru ca tare sunt curios sa citesc si restul aberatiilor 😀

 6. De mulți ani articolele științifice cu autori chinezi sunt privite cu scepticism în restul lumii. Cel puțin în biologie, folosind aceleași protocoale de lucru și același tip de materie primă, rezultatele rar pot fi reproduse. Au ajuns să nu mai aibă credibilitate și au început să convingă câte un cercetător străin să-și pună numele pe copertă, să nu mai fie 100% chinezi, că nu-i mai citea (și nici cita) nimeni din institutele relevante.

  Nu e mare pierdere că nu o să mai publice, oricum ceea ce publicau nu putea fi numită știință, ci ipoteze făcute să dea bine cu cifre din pix. Problema e că dacă un cercetătot chinez onest ar fi vrut să publice ceva real, acum nu mai poate, plus că va fi privit ca dușman al partidului.

  Sunt convinsă că americanii au spionat și furat suficientă informație brută cât să refacă traseul virusului. Genomul a fost făcut public, deci și dacă îl dau chinezii jos, multă lume are copia. Această pandemie va fi un nou Tienanmen: inexistent în istoria Chinei, binecunoscut în restul planetei. Eforturile de mușamalizare ale partidului comunist chinez vizează în primul rând populația chineză care va afla din manualele de istorie că virusul a apărut din altă parte.

 7. Mafia chinezească își acoperă urmele. Xi și gașca lui din PCC trebuie judecați la TPI pentru crime împotriva umanității.
  COVID-19 = Chinese Originating Viral Infectious Disease -19