G4Media.ro

Cheltuielile pentru cercetare în universități – 13,6 milioane lei în 2019. Tot…

Foto: Pexels.com

Cheltuielile pentru cercetare în universități – 13,6 milioane lei în 2019. Tot atât a alocat Primăria Oradea pentru amenajarea unui mal al Crișului, prin oraș

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare din România au reprezentat, în 2019, sub 0,48% din Produsul Intern Brut și numai o parte infimă au fost cheltuieli cu cercetarea în universități, potrivit celor mai noi date prezentate săptămâna aceasta de Institutul Național de Statistică. În învățământul superior, cheltuielile cu cercetarea s-au ridicat la 13,6 milioane de lei, din totalul de 5065 milioane cât au fost cheltuiți pentru activitățile de cercetare-dezvotlare la nivel național. Cât înseamnă cei 13,6 milioane? Tot atâția bani a alocat, de exemplu, primăria Oradea pentru a amenaja și reabilita o porțiune dintr-un mal al Crișului.

Potrivit datelor INS, majoritatea covârșitoare a cheltuielilor din domeniul cercetării-dezvoltării au fost cheltuieli curente (din care peste 50% însemnând cheltuieli cu personalul), și doar o mică parte – cheltuieli de capital  (echipamente, sofware etc).

Din cei 0,48% din PIB cheltuiți pentru cercetare-dezvoltare, 0,28% au fost pentru sectorul privat și 0,2% pentru sectorul public.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Și ce au produs universitățile de banii ăștia?
    Venituri pentru dom’ profesor? Un laptop nou?

    • cand ai doar de paine te ocupi de renovat casa si pus internet de mare viteza? problema nu e a universitatilor ci a bugetelor pe cercetare care acopera doar plata salariilor.
      sunt oameni la stat care aduc bani de acasa ca sa isi poata misca proiectele inainte, in timp ce prim ministrii se plimba cu fast sa vada lasere performante finantate cu taraita. acelasi prim ministru care a taiat costurile si la metroul din drumul taberei si ca rezultat s-a executat intr-un timp dublu.

  2. In sfarsit ajunge si presa la subiectul cel mai important, cat de multi bani se arunca pe regularizari, pe distrugerea fara rost a malurilor raurilor, pe betonari stupide si oribile. Dar tot nu pare sa inteleaga si vede situatia doar din perspectiva inversa.

  3. Uite „Solutiile PSD pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare” din Programul PSD Ciolacu pe Educatie-Cercetare pentru 2021-2024, lansat in 10 Noiembrie 2020la ROMEXPO:
    https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2020-11-10-24410339-0-psd-program-guvernare-educatie-cercetare.pdf

  4. Ce cercetarea cu malul stang al crisului repede din oradea? O fi suma pentru cercetare alocata mica dar totusi care o fi legatura cu malul crisului?? sau cineva are o fractura de logica?

  5. Acum putem intelege mai bine cat ar valora cele 5 milioane euro cerute de Galuscan.

    Pe de alta parte, sotii Simionescu primeau bani de cercetare, la Bucuresti, de la guvernul SUA, pe vremea cand bugetul de cercetare al SUA era peste 10 ori mai mic (neajustat pentru inflatie). Acum aveti si multa UE. Bagati mare, ghiorlaitori de birou! Nu aveti pile ca Simionestii? Ghinion, #coruptiaucide.

  6. Cu alte cuvint, statul roman da bani la cercetare catre institutele de cercetare si proiectele independente de dezvolate un intreg miliard de euro. Dar atarnatorii universitari, care citesc din Powerpoint pe Zoom, se cred si ei cercetatori, si vor si ei. La ei nu mai functioneaza jeluirea despre cumul de functii.