G4Media.ro

Cetățeni români, reținuți de autoritățile britanice și plasați câte șapte zile în…

Cetățeni români, reținuți de autoritățile britanice și plasați câte șapte zile în centre de detenție pentru că nu aveau viză de muncă. USR PLUS cere Comisiei Europene să intervină pentru eliberarea lor

Peste 30 de cetățeni europeni, printre care și mai mulți români, au fost reținuți de autoritățile britanice și plasați în centre de detenție pentru imigranți fără acces la comunicații, pentru că nu aveau vize de muncă, potrivit unei anchete Politico. Delegația USR PLUS în Parlamentul European au cerut Comisiei Europene printr-o scrisoare oficială acțiuni urgente pentru clarificarea situației.

E vorba despre cetățeni din Germania, Grecia, Italia, Spania și România care au declarat că vor să muncească în Marea Britanie, fără să știe că e nevoie de un permis special în acest sens după Brexit.

Ei sunt ținuți de autoritățile britanice în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile, potrivit Politico, care scrie că ambasadele din Londra ale statelor respective încearcă să le ofere acestora asistență consulară.

”Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE. Aceștia sunt ținuți zile întregi în centre pentru imigranți fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile. Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, declară Alin Mituța, eurodeputat USR PLUS și inițiatorul scrisorii către Comisie.

Reținerea cetățenilor tineri ai UE care ajung în Marea Britanie pentru locuri de muncă de vară și care nu sunt informați cu privire la noile condiții de intrare, nu este în conformitate cu spiritul de bună cooperare clamat atât de Marea Britanie cât și de Uniunea Europeană în negocierile din ultimi ani, arată USR PLUS.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tineri si neliniștiți.
  Dacă nu au aflat până acum că UK nu mai e în UE, acum știu.
  Dacă știau, să stea în detenție.
  Toată UE va fi îngrijorată.

  • Ai fi surprins sa vezi pe cata lumea doare in cur de Brexit, in special pe cei care merg la munca in Anglia. S-au obisnuit cu faptul ca aveau trecere libera.

 2. Daca sunt mai indieni mai bine ii mai tin vreo 6 luni.

 3. Nu avem un TVR Didactic util Diasporei (limba română, istorie), iar închiderea dosarului represiunii de la protestul anticorupţie 10 august 2018 e semn că nu soarta românilor din străinătate e o prioritate politică.

 4. Dar de ce e cazul sa intervină cineva?! Eu știam ca unde e lege nu există…. intervenții! Sau poate e doar în capul meu!

 5. Daca a intervenit USR-PULS, e ca si rezolvat.

 6. Minerul Stahanov sarea gardul minei noaptea ca sa depaseasca planul la carbuni. Angloromanul trece Canalul Manecii ilegal ca sa depaseasca planul la maturat strada.

 7. Absurd!
  Chiar dacă UK ar mai fi fost și azi în UE, tot absurd ar fi fost!
  Nici măcar B. Johnson nu are dreptul sa schimbe o decizie judecătorească, poate doar Regina, dar nu o va face în acest caz!