G4Media.ro

Centrul pentru Investigații Media: Fiscul a confiscat 100.000 de euro de la…

Centrul pentru Investigații Media: Fiscul a confiscat 100.000 de euro de la Crescent Cipru în contul recuperării prejudiciului lui Dan Voiculescu de peste 60 de milioane de euro / Miza: Crescent Cipru are acțiuni de 3,5 milioane de euro

ANAF a confiscat 100.000 de euro dintr-un cont din România al Crescent Commercial and Maritime Limited din Cipru pentru recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA, în care mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de detenție efectivă, informează Centrul de Investigații Media (CIM).

Fiscul și-a bazat acțiunea pe un document clasificat: un Raport de Activitate Suspect (SAR), primit în toamna lui 2016 de Ministerul român al Justiției de la Unitatea de Combatere a Spălării banilor din Cipru. În document, funcționarii ciprioți avertizau că, pe 2 septembrie 2016, dintr-un cont al Crescent Cipru de la o bancă din București a fost făcută o plată de 51.854 de euro către o firmă cipriotă, cu destinația „plată taxe”.

Documentul, consultat de reporterii CIM, poartă numărul ROG0009-2015 și a fost transmis cu scopul de a informa autoritățile române despre faptul că acel cont aparține Crescent Cipru, „iar beneficiarul real este Dan Voiculescu”.

Avocații Crescent Cipru au contestat însă în Justiție executarea contului companiei. Judecătoria Sectorului 5 le-a respins contestația.

Avocații Crescent Cipru au făcut apel la Tribunal și au câștigat pe un așa zis viciu de procedură. Judecătorul de la Tribunal nu a contestat „calitatea de debitoare” a firmei Crescent în dosarul de executare silită a lui Dan Voiculescu, nici măcar calitatea acestuia de beneficiar real al offshore-ului. Dar a criticat faptul că ANAF ar fi încălcat procedura atunci când nu a transmis și Crescent Cipru titlul executoriu și somația, ci doar lui Dan Voiculescu (Vezi aici).

Procedura de executare a Crescent a fost anulată, însă judecătorii nu au obligat Fiscul să dea și banii înapoi offshore-ului cipriot. Crescent s-a adresat din nou Tribunalului și a cerut ca Fiscul să fie obligat să-i returneze banii luați în tentativa de a-l executa silit pe Voiculescu. Crescent Cipru are termen joi, pe 23 ianuarie 2020, la Tribunalul București.

Miza acestui litigiu – notează CIM – este însă mult mai mare decât cei 100.000 de euro pe care Fiscul i-a confiscat din contul Crescent. În joc este stabilirea clară a calității lui Dan Voiculescu de beneficiar real al firmei Crescent.

Cu acțiuni în valoare nominală de peste 3,5 milioane de euro, Crescent ar putea deveni ținta executării silite pentru întreaga sumă la plata căreia Voiculescu a fost condamnat în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Presa română a scris în repetate rânduri despre legăturile dintre offshore-ul Crescent și Dan Voiculescu, dar, în ciuda tuturor documentelor prezentate public de presa ultimilor 30 de ani, Voiculescu afirmă în continuare că nu el este în spatele firmei cipriote.

Context. G4media.ro nota în septembrie 2019 că Fiscul a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu din totalul de peste 80 de milioane de euro. Prejudiciul în dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la peste 20 de milioane de euro.

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).

Foto: Dan Voiculescu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. De ce nu s-a recuperat? Fiindcă statul român.

 2. Aceeasi problema ca la hotul de draknea, cum faci sa-l legi de teldrum, la fel si la mizeria umana pe nume voiculescu. Probabil cheia aici ar fi fost scoaterea la lumina a obligatiunilor la purtator, treaba lalaita de parlamentul hotilor psd, si stipulata in lege pana la urma de frica UE, insa cu termen de doi ani pana la punerea in aplicare.

 3. Parazitii din romania prospera.

 4. De ce nu se recupereaza banii mafiotilor ???
  Recuperati banii mafiotilor media, asa spargeti si trusturile de manipulare ale Cumei rosii !!!

 5. daca o scoateti in fata pe camelia bogdan …cea care a fost exclusa de doua ori din magistratura..este clar.

 6. in presa din romania s-a scris rauri despre acest subiect numai ca ceea ce trebuaia sa se spuna nu s-a spus ci numai dezinformari si minciuni grosolane.

 7. nu este vorba despre niciun prejudiciu,totul este in patrimoniul statului romana de foarte multi ani.

  • Gura păcătosului adevăr grăiește: patrimoniul statului român e tot una cu buzunarul lui Dan Voiculescu.

 8. numai cand aud numele de camelia bgdan ma duce cu gandul la sforile trase de traian basescu si de acea inregistrare.totul este cusut cu ata alba.

 9. nimic relevant cu numele mentionat mai sus,nu mai are nicio treaba voiculescu cu toate astea.

 10. O nimica toata.De-alungul celor 30 de ani , am asistat la o praduire a Romaniei, de catre toate fortele politice care au trecut pe la guvernare. Rezultaul este cel de astazi. tara-i saracita si fara resurse. O Romanie praduita ,condusa de politiceni aflati in propriul serviciu, si nu in slujba Romaniei, cu o justitie ineficienta . Acum avem asteptari mari , cred ca prea mari dela un guvern liberal , care incerca cu resurse minime sa mai recupereze cate cveva si sa puna pe picioare o Tara jefuita de vandalismul politic , in cumetrie cu clientela politica si interlopii si in care justitia nu functioneaza din numeroase motive , devoalate adesea de catre presa. Asteptam ca d.na Camelia Bogdan sa fie adusa inapoi ,in sistemul judecatoresc

 11. totul este o mare manipulare cu niste date care nu exista.

 12. Unde este dispărută marea industrie universala a ROMÂNIEI și cat s-a recuperat din marea avere a ROMÂNIEI ?intrebare pentru anaf daca se crede asa de eficient……..

 13. dar de cei care taie padurile tarii in complicitate cu iohannis nu mai ziceti nimic?umblati dupa potcoave de cai morti.

 14. O jumatate de miliard de euro luati de la cetateni si dati fratilor micula.

  Nu plateste nici-un tovaras ?

 15. Auditul financiar-economic facut de Canadieni dupa revolutie a grait adevarul cand a recomandat arestarea lui Dan Voiculescu, aka Felix, pentru recuperarea banilor Romanilor din firmele pe care le controla .
  Nici azi nu e tarziu!
  Legea trebuie schimbata. Insusirea infractionala a acelor sute de milioane de dolari cu care si-a infiintat trustul de raspandire a stirilor false, trustul de improscat ura si dezinformare in masa a Romanilor, a atentat grav la Siguranta Nationala. Asa ceva NU TREBUIE sa se prescrie vreodata, acest personaj diabolic trebuie adus in fata justitiei si judecat pentru crimele comise.
  Locul criminalilor este in puscarie iar averea stransa prin infractiuni trebuie confiscata integral.

 16. Bravo Camelia Bogdan, ai mai mult curaj decât mulți dintre români!