G4Media.ro

Cele mai interesante statistici din piața mașinilor second-hand: Ce marcă are probabilitatea…

sursa foto: Pexels

Cele mai interesante statistici din piața mașinilor second-hand: Ce marcă are probabilitatea cea mai ridicată de a fi furată / Care sunt modelele preferat / Care este cel mai des avariată mașină

2022 a fost un an cu provocări atât pentru piața mașinilor noi, cât și pentru cea a mașinilor second hand. Întreaga industrie încă nu și-a reintrat în ritm și cu toate că nu pare să revină la forma de dinaintea pandemiei, în ultimele 12 luni s-au întâmplat totuși multe lucruri interesante. carVertical, o platformă online de verificare a istoricului auto, vă prezintă cele mai interesante statistici din 2022.

Buick este mașina cel mai des avariată de pe piață

În 2022, pe platforma noastră de verificare a istoricului auto, au fost descoperite peste 1,4 milioane de avarii. Cea mai mare factură de reparații aparține unui Ferrari 812 Superfast, cu un cost estimativ uimitor de aproape 300.000 de euro.

Valoarea totală a pagubelor observate în ultimul an se ridică la aproape 5,1 miliarde de euro. Drept comparație, Forbes afirmă că valoarea FC Real Madrid este de 4,75 miliarde de euro.

Buick se află în fruntea listei mărcilor de mașini cu cele mai multe daune înregistrate. În ultimul an, 78,1% dintre Buick-urile verificate pe platformă au avut înregistrări de daune. BMW se află pe locul 4, 48,2% dintre modelele verificate fiind deteriorate.

Mercedes-Benz are probabilitatea cea mai ridicată de a fi furată

Mai mult de 1100 de vehicule furate au fost descoperite anul trecut pe carVertical. Și asta datorită faptului că astfel de mașini circulă de obicei pe piața neagră, în realitate amploarea efectivă a furturilor de vehicule fiind mult mai mare.

Este extrem de rar ca mașinile furate să se apară pe piața mașinilor second hand, dar cele peste o mie de cazuri depistate în 2022 dovedesc că totuși este posibil să dai peste un vehicul care a fost declarat furat.

Peste 50% dintre mașinile furate pe care le-am depistat au fost fabricate între 2014 și 2019. Cu toate acestea, vehiculele care au atras cel mai mult hoții au fost fabricate în 2017 (9,7% dintre toate vehiculele furate descoperite pe platforma carVertical).

Cele mai populare mărci de mașini furate sunt Mercedes-Benz (14,7% din totalul vehiculelor depistate), BMW (14,4%), Audi (10,4%), Ford (7,8%) și Volkswagen (6,8%).
15.2% dintre mașinile verificate aveau kilometrajul dat înapoi

În ultimul an, am desoperit peste 7,4 miliarde de kilometri care fuseseră dați înapoi. Pentru a înțelege cât de mult înseamnă 7,4 miliarde de kilometri, să ne imaginăm o mie de mașini care merg cu o viteză constantă de 100 km/h. Ele ar trebui să circule fără oprire timp de aproximativ 8 ani și jumătate pentru a atinge cei 7,4 miliarde de kilometri.

Rata medie a fraudării odometrului a fost de 15,2 la sută. Mascarea kilometrajului real este printre cele mai grave probleme de pe piața de mașini second hand, o escrocherie care poate duce la probleme financiare semnificative pentru cei care cumpără un vehicul care a avut kilometrajul dat înapoi.

Platforma carVertical indică și faptul că cei care-și cumpără o mașină fabricată între 2010 și 2013 își asumă cel mai mare risc să dea peste un vehicul cu kilometrajul dat înapoi. Aproape fiecare a zecea mașină fabricată în 2011 are kilometrajul falsificat (9,2 la sută din total), în timp ce mașinile fabricate în 2012 și 2013 vin de asemenea cu risc sporit – 8,6 și, respectiv, 7,9 la sută având kilometrajul dat înapoi.

Mașinile preferate în 2022: BMW Seria 3, Volkswagen Golf, BMW Seria 5

Datele arată că cele mai populare cinci mărci de mașini verificate anul trecut au fost BMW (cota de 15,8%), Volkswagen (14,5%), Audi (12,3%), Mercedes-Benz (8,6%) și Ford (5,0%).

Nu este prima dată când BMW se află în fruntea listei din cauza dezirabilității mărcii, în special în rândul publicului mai tânăr. Iar când vine vorba despre modelele cele mai căutate pe platformă, atunci vorbim despre BMW Seria 3, Volkswagen Golf, BMW Seria 5, Volkswagen Passat și Audi A4.

Referitor la cele mai populare culori de mașină de pe carVertical, avem un trio dominant. Cele mai populare mașini al cărui istoric a fost verificat au fost negre (24,6% din total), gri (20,3%) și albe (14,2%), urmate la ceva distanță de vehiculele albastre (10,3%).

Studiul a analizat informații din 26 de țări diferite: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Belgia, Ungaria, România, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Croația, Ucraina, Cehia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Suedia, Elveția, Danemarca, Finlanda, Australia și Mexic. Toate statisticile se bazează pe datele companiei.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat cu G4Media.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu se intelege despre ce statistica e vorba? la nivelul romaniei, la nivelul europei, la nivel mondial? o multime de informatii total irelevante care tin doar de carvertical, o platforma de facut bani de pe urma fraierilor care cred ca asa economisesc 300-500 de lei pentru verificarea masinii pe care vor sa o cumpere.