G4Media.ro

Cei şase pacienţi cu Covid decedaţi la Spitalul Babeş din Timișoara nu…

Cei şase pacienţi cu Covid decedaţi la Spitalul Babeş din Timișoara nu puteau fi salvaţi nici în ATI, afirmă managerul Oancea

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că cei şase pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, care au decedat în spital zilele trecute, nu au fost neglijaţi medical, dar aveau multiple comorbidităţi şi nu mai puteau fi salvaţi nici la terapie intensivă.

Reacţia managerului Cristian Oancea vine după ce medicul infecţionist al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, declarase presei, marţi, că situaţia de la secţia ATI a unităţii este dificilă, de câteva zile nemaiexistând niciun pat liber.

„Suntem într-o situaţie dificilă, la Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe secţie avem cazuri foarte grave care, la un moment dat, există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să-i punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri (duminică, n.r.) până astăzi dimineaţa (luni, n.r.) să decedeze şase persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică atât în Secţia de Boli Infecţioase cât şi la Pneumoftiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat presei Musta.

Medicul Voichiţa Lăzureanu a declarat la rândul său, miercuri, presei, că la respectivii pacienţi „nu a fost posibil transferul (…) din cauză că aveau comorbidităţi, aşa că s-a considerat că e mai bine să fie trataţi aici” (la Spitalul Babeş, n.r.).

În presă au apărut şi comentarii potrivit cărora cei şase bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au decedat nu ar fi beneficiat de tratament în ATI sau că ar fi fost vorba despre o neglijare deliberată a acestora, în vederea salvării altor pacienţi cu şanse mai bune de supravieţuire.

Este vorba despre şase pacienţi cu multiple comorbidităţi, vârstnici, la care inclusiv terapia intensivă nu mai putea ajuta. Din nefericire, a intervenit decesul, dar COVID-ul a fost impulsul negativ în parcursul clinic al acestor pacienţi. Dar accentuez că pacienţii erau vârstnici, cu multiple comorbidităţi din sfera neurologică, oncologică şi practic prognosticul era la fel, chiar dacă li se aplica terapia intensivă. Sub nicio formă nu s-a pus problema că ar fi fost neglijaţi. Un pacient ştiu că a avut 82 de ani, altul 70, erau cu neoplazii, unii cu paralizie, iar COVID-ul a fost acel impuls căruia nu mai aveai ce să-i faci”, a afirmat pneumologul Cristian Oancea.

El a adăugat că inclusiv în acest moment sunt 16 pacienţi pe 14 locuri ATI în spital şi s-a mai creat un loc, miercuri dimineaţa, prin transferarea unui bolnav în secţia ATI de la Spitalul Municipal.

„Inclusiv eu am doi pacienţi internaţi în ATI şi vă spun ceva din practica mea personală. Am văzut pacientă neurologică cu accident vascular cerebral, zilele trecute. Dimineaţa, biologic se mai redusese din inflamaţie, înştiinţasem familia că ar putea fi mai bine a doua zi, dar seara a făcut stop cardiac brusc şi inevitabil. Asemenea cazuri am mai avut şi eu şi colegii mei şi sunt în toată ţara. Erau practic pacienţi taraţi, care nu au mai putut face faţă comorbidităţilor şi sumei comorbidităţilor. Dar nu s-a pus niciun moment în discuţie problema că au suferit de o lipsă de îngrijire medicală”.

În altă ordine de idei, managerul Cristian Oancea a precizat că Spitalul de Boli Infecţioase are separat cinci paturi de ATI pentru patologie non-COVID, din care două sunt rezervate pentru pediatrie, dacă vor fi cazuri.

„Trebuie să avem grijă şi de pacienţii non-COVID, a apărut gripa de sezon şi am avut în anii precedenţi şi astfel de pacienţi, cu gripă de sezon, care au necesitat internarea pe ATI. Acum nu am avut încă gripă sezonieră la internări, dat trebuie să fim pregătiţi şi să ne asigurăm că avem la dispoziţie şi paturi pentru astfel de cazuri. Am păstrat un minim necesar pe care l-am considerat de bună cuviinţă pentru cazurile non-COVID”, a detaliat Oancea.

Foto: Cristian Oancea / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Familiile sa depuna plangere direct la procuratura si NU la colegiul medicilor!!!

  2. Oameni buni, ce tot apare Musta si Oancea in media?
    Musta a facut o avere din pandemie iar Oancea e un politruc profitor. Timisorenii il cunosc bine pe acest individ. Un medic zero, doar un politruc uns ca sef. Ca si colegul lui din sudulu orasului

  3. Cum adică nu puteau fi salvați nici în ATI? De unde știe ce s-ar fi întâmplat acolo? A terminat liceul? Pare să nu aibă pregătire științifică.

    • Acum multi ani, dupa ce un medic l-a operat pe patriarhul Teoctist (92 ani!), au sarit multi cu gura sa-l acuze pe medic ca l-a „omorât” pe masa de operatie. Nu mai dati cu parul, nu mai aratati ca va încadrati la o anumita categorie de „specialisti”: „Stiti ce e fotbalul? 22 de idioti evolueaza sub privirile a 100000 de specialisti.”

    • Vezi ca si generalul Chițac a patit la fel, tot cu operatia de inima!!!

  4. „au fost tratați pe secție” asa sa fiți și voi tratați cum ați tratat pe cei șase. Nu mai aveți nici măcar putina rușine ce sa mai vorbim de respect pentru familiile celor decedați. Ați făcut din spitale abatoare. Rușine! Unde nu mai puteți lua bani lăsați oamenii sa moara. De ce dați tratamente pentru HIV celor cu COVID? Sa devina legume și sa nu mai poată spune nimic când iasă din spital… dacă mai iasă. Linia întâi la furat și la lăsat oamenii sa moară. La asta sunteți primii și nu va întrece nimeni.

  5. Ce aarăspuns…domnilor doctori..erau bătrâni?Atunci cum se explică că băiatul meu de numai 30 de ani a fost ținut la covid 3 zile ,apoi plimbat prin 3 spitale până a intrat în coma …….și a făcut stop cardio respirator?Spitalele din Craiova …tot bătrân?

  6. Eu stiam de mult ca Musta delireaza, dar voi nu, „Batman batman”.

  7. este un adevărat genocid, medicii ăștia sunt niste lichele. penal sa raspunda
    mai ales asta si mustea

    • 70% dintre medici sunt killeri gen soft kill te lasa sa mori, nu trateaza pacientul, malpraxis, nepasare(desi pt asta sunt platiti sa le pese de rezultat daca nu de pesoana) etc. Mai sunt si cazurile de coruptie pe care sincer la nivel de medici, eu personal in relatia cu mine sau familia nu le-am mai intalnit de cativa ani.

  8. Morții sunt de vina….că de ce au murit!