G4Media.ro

CEDO condamnă România din cauza discriminării femeilor prin vârsta de pensionare/ Statul…

sursa foto: Pexels

CEDO condamnă România din cauza discriminării femeilor prin vârsta de pensionare/ Statul român trebuie să plătească despăgubiri pentru două reclamante din 2018 şi 2020

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru că a nu a permis femeilor, în trecut, să muncească la fel de mult ca bărbaţii în funcţii publice, relatează AFP, citată de News.ro.

Cei şapte judecători ai instanţei judiciare a Consiliului Europei (CoE) au stabilit că România a încălcat articolul Convenţiei europene a drepturilor omului care interzice discriminarea în general.

Curtea a fost sesizată în 2018 şi 2020 de către două femei care au fost obligate să plece din posturi de funcţionare publice la vârsta de 60 de ani, în pofida faptului că voiau să continue să muncească.

La acea vreme, vârsta de pensionare a bărbaţilor funcţionari publici era de 65 de ani, iar a femeilor de 60 de ani.

Legislaţia a fost modificată între timp, iar funcţionarii publici, atât femei, cât şi bărbaţi, se pot pensiona la aceeaşi vârstă.

”Faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să muncească (…) până când ar fi atins vârsta de pensionare stabilită pentru bărbaţi se analizează ca o discriminare pe bază de sex, care nu este justificată în mod obiectiv şi nici necesară”, stabileşte CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Statul român este condamnat să plăgtească o despăgubire în valoare de 7.500 de euro unei reclamante şi de 1.600 celeilalte.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. DAR MILIOANELE DE cetateni DISCRIMINATI PRIN LEGE FATA DE „speciali”

  2. Acum vin milițienii, cum să fie ei discriminați să iasă la 47 de ani?! De ce nu îi lasă statul să muncească până la 65!

  3. Pai cum naiba sa nu stai cat mai mult ca functionar public?
    Timpul trece, leafa creste…beneficii, sporuri de praf de obezitate,de calculator..
    Le cred si eu.

  4. Este vorba de doua persoane din justitie.Mare-i gradina ta doamne .