G4Media.ro

CEDO admite în parte plângerea Ucrainei împotriva Rusiei după anexarea Crimeei/ Decizia…

CEDO admite în parte plângerea Ucrainei împotriva Rusiei după anexarea Crimeei/ Decizia pe fond, „la o dată ulterioară”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat joi drept „parţial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014, o decizie pe fond urmând să intervină „la o dată ulterioară”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Kievul acuză Moscova că s-a făcut vinovată de „numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului în Crimeea” din februarie 2014 până în august 2015, menţionează CEDO într-un comunicat.

Potrivit curţii, cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv” asupra Crimeei, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană.

Această prezenţă, potrivit CEDO, „a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”.

CEDO notează de asemenea că „relatarea” prezentată de Kiev în faţa instanţei este „coerentă şi concordantă”.

Documentul, continuă curtea, are la bază „elemente de informare detaliate şi specifice, prezentate cu probe suficiente care indică faptul că soldaţii ruşi nu erau observatori pasivi, ci că ei participaseră activ la evenimentele reclamate”.

CEDO relevă de asemenea că nu i s-a cerut să stabilească „dacă integrarea Crimeei, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent în pofida numeroaselor armistiţii, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.

Sursa foto: CEDO/Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Asadar, o incalcare grava a teritoriului unui stat si luarea cu japca a unui teritoriu este declarata „parţial admisibilă” tocmai de catre instanta care ar fi trebuit sa apere drepturile omului, ca de aceea se cheama CEDO. Incercati data viitoare dragi ucraineeni, poate aveti noroc. Dar asta se intampla atunci cand astfel de organizatii si institutii (CEDO, OMS, ONU, Curtea Penala de la Haga, CE, PE), sunt toate politizate si fac jocurile Chinei si Rusiei.

  2. Lasa, ca la cat de nehalita de gaz e Germania, suntem vanduti cu toii rusilor. Pe vecie. Ce CEDO, Ce curte de la Haga, ce Curte Penala Internationala…
    Si nu le convenea Trump, ca le-o zicea verde in fata lunecosilor din UE…

  3. Curat murdar, coane Fanica! Lasa ca e mai urgent sa judeci discriminari rasiale decat invazii de ale rusilor. Ce sa mai, noaptea mintii…
    Germania vrea gaz. Gaz va primi, sa speram ca nu la Auschwitz si nici devenind vreun oblast.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.