G4Media.ro

CEDO a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea fostului ofițer KBG,…

CEDO a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea fostului ofițer KBG, Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu în timp ce se afla în Londra

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB, Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit la Londra cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, relatează Reuters și BBC.

Criticul de la Kremlin, Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210 la hotelul luxos Millennium din Londra, într-un atac pe care Marea Britanie l-a atribuit Moscovei.

În hotărârea sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că Rusia este responsabilă pentru ucidere.

„A constatat că asasinarea domnului Litvinenko era imputabilă Rusiei”, se menționează în hotărârea CEDO.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în moartea lui Litvinenko, ceea ce a dus la relațiile anglo-ruse la un nivel minim după Războiul Rece.

O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat o operațiune a serviciilor de informații ruse pentru uciderea lui Litvinenko.

De asemenea, a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică. Ambii bărbați au negat întotdeauna implicarea.

„Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de dl Lugovoy și dl Kovtun”, se mai arată în decizia CEDO.

„Operațiunea planificată și complexă care implică achiziționarea unei otrăvi mortale rare, aranjamentele de călătorie pentru cei doi asasini și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii”, transmite CEDO.

De asemenea, a ajuns la concluzia că statul rus ar fi de vină și că dacă oamenii ar fi efectuat o „operațiune necinstită”, Moscova ar avea informațiile care să dovedească această teorie.

„Cu toate acestea, guvernul nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice”, mai precizează CEDO.

Sursa foto: Captură video – CBC News

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Ce noutate… Stiam de acum 15 ani. Nici nu e greu sa intuiesti cine sunt asasinii.

 2. Şi:
  – Nikolai Glushkov
  – Denis Voronenkov
  – Boris Nemtsov
  – Boris Berezovsky
  – Stanislav Markelov & Anastasia Baburova
  – Sergei Magnitsky
  – Natalia Estemirova
  – Anna Politkovskaya
  – Sergei Yushenkov
  – Yuri Shchekochikhin
  – şi alţi zeci, poate sute.