G4Media.ro

Cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, a fost lichidată

Cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, a fost lichidată miercuri, după ce un tribunal a decis că nu era înregistrată corect, ultima dintr-o serie de închideri care, potrivit criticilor, amintește de epoca sovietică, scrie The Guardian.

Înființat în 1976 de oameni de știință disidenți sovietici, grupul a produs rapoarte anuale privind situația drepturilor omului în Rusia și a fost una dintre puținele organizații independente de apărare a drepturilor rămase în țară după închiderea asociației Memorial în 2021.

Scopul său inițial a fost de a monitoriza respectarea de către Uniunea Sovietică a acordurilor de la Helsinki, un acord est-vest menit să reducă tensiunile la apogeul Războiului Rece, dar ulterior s-a extins pentru a susține democrația și drepturile civile.

Reuters relatează că ministerul rus al justiției a intentat un proces împotriva grupului în decembrie, susținând că acesta a fost înregistrat doar pentru a apăra drepturile omului la Moscova, nu și în alte părți ale țării, un argument pe care grupul l-a numit absurd.

Co-președintele grupului, Valeri Borshov, a declarat judecătorului și reprezentanților ministerului justiției că lichidarea grupului pune capăt unor decenii de muncă.

„Comiteți un mare păcat. Distrugeți mișcarea pentru drepturile omului, o distrugeți”, a spus el. „Lichidarea grupului este o lovitură serioasă pentru mișcarea pentru drepturile omului nu doar în Rusia, ci și în lume”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum domne la rusnaci? Parcă am vorbi de iran sau corea d enord. Nu are cum. Informația e din altă țară.

  2. Rusia se apropie cu pași siguri de Coreea de Nord.