G4Media.ro

Cea mai ploioasă lună aprilie în Pakistan, înregistrată după 1961

Sursa foto: Twitter / Maaz Awan

Cea mai ploioasă lună aprilie în Pakistan, înregistrată după 1961

Pakistanul a cunoscut „cea mai ploioasă lună aprilie după 1961”, fiind înregistrate cantităţi de precipitaţii de două ori şi jumătate mai mari decât cele obişnuite, se arată într-un raport al serviciului meteorologic citat sâmbătă de AFP, potrivit Agerpres.

Precipitaţiile au ajuns la „59,3 milimetri” în aprilie, cu mult peste media obişnuită de 22,5 milimetri, se precizează în raport.

Autorităţile au înregistrat în aprilie cel puţin 144 de morţi în urma furtunilor şi a ploilor abundente, care au condus la prăbuşirea unor locuinţe.

În timp ce mare parte din Asia se confruntă cu un val de căldură fără precedent, în Pakistan temperatura medie lunară a scăzut la 23,67 grade, comparativ cu 24,54, se precizează în raport.

Pakistanul, a cincea cea mai populată ţară din lume, cu 240 de milioane de locuitori, se numără printre statele cele mai ameninţate de schimbările climatice.

Pentru Zaheer Ahmad Babar, purtătorul de cuvânt al serviciilor pakistaneze de meteorologie, schimbările climatice explică această lună neobişnuită.

„Schimbările climatice sunt un factor important care influenţează tendinţele meteorologice imprevizibile din regiunea noastră”, a declarat el pentru AFP.

Pakistanul, care declară că este responsabil pentru mai puţin de 1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, este din ce în ce mai vulnerabil la fenomenele meteorologice extreme, iar musonul, care soseşte în mod normal la început de iulie, are adesea efecte distructive.

În aprilie, cel mai sumbru bilanţ, cu 84 de morţi, dintre care 38 de copii, a fost înregistrat în provincia Khyber Pakhtunkhwa, în nord-vestul ţării, la graniţa cu Afganistanul, unde 3.500 de gospodării au fost avariate.

În 2022, ţara săracă din Asia de Sud a suferit inundaţii devastatoare care au afectat aproape o treime din teritoriul său. Peste 33 de milioane de persoane având de suferit de pe urma inundaţiilor, care au lăsat în urmă peste 1.700 de morţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează