G4Media.ro

Cea mai mare problemă a constructorilor autostrăzii Piteşti-Sibiu: Sătenii nu vor să…

Sursa Foto: argestulonline.ro

Cea mai mare problemă a constructorilor autostrăzii Piteşti-Sibiu: Sătenii nu vor să muncească pentru salarii de 1000 de euro / ”Te bagă la lopată. Îți rupi sănătatea și ajungi la spitale” – presă

Cea mai mare problemă cu care se confruntă constructorii a două loturi din autostrada Piteşti-Sibiu e forţa de muncă. Lipsa ei, mai precis. Localnicilor li se par prea mici salariile de la 1.000 de euro lunar în sus, relatează argeșulonline.ro

Pe loturile cele mai grele ale autostrăzii (Tigveni-Cornetu şi Cornetu-Boiţa), antreprenorii au mari probleme în a găsi localnici dispuşi să muncească.

Pe lotul Tigveni-Cornetu, 37,4 km, lucrează concernul italian WeBuild (Astaldi). Pe Cornetu-Boiţa, 31,33 km, poate cel mai greu al autostrăzii, turcii de la Mapa Cengiz. Ambii antreprenori caută forţă de muncă pe plan local, dar nu prea găsesc.

„Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România încă este o problemă. Angajăm forțe calificate, cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansambluri de cazare”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip video postat de CNAIR.

Salarii pornind de la aproape 1.000 de euro lunar, refuzate de săteni

Atât constructorul italian, cât şi cel turc oferă salarii bune şi foarte bune celor doritori să lucreze la autostradă. E vorba de 4.500-5000 de lei net pentru un muncitor necalificat. Salariul pentru unul calificat e mult mai mare. Minimum 8.000 de lei pe lună pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist.

Plus alte avantaje: ore suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită, tichete de masă etc.

Nici aceste sume nu sunt, însă, prea tentante pentru localnicii din satele pe unde va trece autostrada. Majoritatea preferă ajutoarele sociale. Cu venitul minim garantat, plus alocaţii copii, ajutor de încălzire şi altele, se poate lua lejer 2.000 de lei stând acasă.

E mai bine la birt decât la muncă

„… te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia (WeBuild – n.r.) îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, a reprodus publicaţia Râmnicu-Vâlcea Week discuţia cu un sătean din Argeş.

„E puțin pentru câtă muncă e… Să mai crească salariul și mă mai gândesc”, zicea un altul.

Primarul unei comune argeşene cu care am discutat, azi, la telefon, cunoaşte bine situaţia. „Chiar am vorbit cu cineva de la Astaldi (WeBuild- n.r.), au mare nevoie de oameni. Da’ ai noştri nu vor să lucreze la ei. E prea puţini bani. N-am ce să le fac”, ne-a declarat primarul.

Asta după ce ne-a rugat să nu cumva să-l nominalizăm: „Nu vreau să mi-i sui pe toţi ăştia în cap acu’, în prag de alegeri”, a explicat primarul.

În aceste condiţii, singura soluţie viabilă pentru cei de la WeBuild este, potrivit inginerului Adrian Bodoc, aducerea de muncitori străini. Probabil, vor fi aduşi din India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka sau Nepal. Ţări în care un salariu pornind de la 1.000 de euro lunar în sus e mană cerească.

Citește integral pe argeșulonline.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. „te bagă la lopată” – probabil ca necalificat vor sa ii angajeze ca manageri si sa le dea macar vreo 6000 euro/luna, sau poate sa faca calculele de rezistenta, ca au ceva experienta cu rezistenta organismului la consumul de alcool, pot scrie o lucrare de doctrat in domeniu , bazat doar pe experimente practice.

  2. Daca erai in China gaseai 5000 de doritori in fiecare sat. De aia unii fac un pod pe saptamana si altii in 10 ani.

    • Ma intreb unde sunt aia care ofteaza dupa comunism sa-si trimita nepotii la munca , sa fie ca pe vremea lor cand toti aveau de lucru, sau junii aia nostalgici dupa povestile bunicilor , ca toata lumea avea servici si pentru ei nu e dicponibil nici un post de manager. Sa le spuna cam in ce conditii se construia si cat de dornici erau toti sa munceasca .

  3. votantii PSDNLUDMRAURSOSOACA .. si platim taxe pt astia sa aiba acces in spitale, ajutoare sociale …

  4. Felicitarile mele pentru sătenii respectivi. Au tot dreptul să refuze munca dacă nu le convin condițiile oferite. Banuiesc ca tot articolul asta e scris ca sa justifice aducerea de asiatici pe care patronii respectivi sa ii exploateze cum vor ei. G4 ca de obicei de partea patronilor nu e nicio surpriza aici.

    • Sa stii ca firmele ca sa aduca muncitori de afara au nevoie imperioasa de articole in presa pentru ca presa le da aprobari nu ministerul muncii.
      Poti sa-i feliciti pe sateni cit doresti, dar faptul ca avem un numar foarte mare de asistati sociali care refuza orice munca este o realitate. Realitate pe care o stiu si primarii, dar le convine fiindca ajutoarele sociale aduc voturi.

  5. Într-o lume liberă domnește legea cererii și ofertei. În acest articol sătenii sunt ridiculizați doar pentru că nu acceptă condițiile patronilor.

  6. Este la libera alegere a satenilor daca vor sau nu sa colaboreze intr-un fel sau altul cu constructorul. Si de unde concluzia ca toti satenii sunt pe ajutoare sociale?

  7. „Te bagă la lopată…”

    Nu au auzit antreprenorii că s-au inventat excavatoare și buldozere?!

    …Eu sunt convins că da dar, fie programul de lucru este de 16 ore pentru muncitori, fie vor să-i concedieze discreționar, fie vor să-muncească mai rău ca pe excavatoare, astfel încât forța de muncă umană, chiar plătită cu 1000E/lună (dacă este adevărat) este mai ieftină decât mașinile.

    • Poate pe moment au decat permis pentru roaba si lopata, nu poti pune orice necalificat la manete. Lasa ca e bine asa stau la mila statului , ca e cerere si oferta , si aia e moca .

  8. Totusi, acesti asistati social apti de munca este un flagel pentru societate, o categorie sociala special intretinuta de stat pentru voturi la alegeri. Cu ajutorul de la stat si cu munca la negru prin sat sunt multumiti. Cand ajung la pensie o sa tipe ca au pensie mica sau in continuare ajutor social. Imi pun intrebare, de ce in mediul urban unde cheltuielile sunt mai mari se angajeaza si pe salariu minim iar in mediul rural refuza un salariu de 5000 pentru cei necalificati.

  9. Putori cu pretenții… !
    Să trăiască ajutorul social și cârciuma din sat.