G4Media.ro

Ce urmează pentru viitorul guvern al Poloniei? Răspunsuri la douăsprezece întrebări relevante…

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

Ce urmează pentru viitorul guvern al Poloniei? Răspunsuri la douăsprezece întrebări relevante pentru a înțelege de ce opoziția a și câștigat, dar a și pierdut alegerile

Alegerile parlamentare din 15 octombrie vor duce la formarea unui nou guvern format din partide de opoziție, punând capăt celor opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS), susține o analiză a publicației poloneze Notes from Poland. 

Cu toate acestea, procesul de formare a acestei noi administrații ar putea dura câteva săptămâni. Chiar și după ce va fi format, guvernul va fi o coaliție largă și diversă care se va confrunta cu provocări în abordarea mai multor probleme – inclusiv statul de drept și avortul – și, în același timp, va trebui să se confrunte cu un președinte potențial ostil și cu puterea sa de veto.

Mai jos, analizăm modul în care s-ar putea desfășura următoarele câteva luni.

Așadar, opoziția a câștigat alegerile, nu-i așa?
Da și nu.

Împreună, cele trei grupuri principale de opoziție – Coaliția civică de centru (KO), A treia cale de centru-dreapta (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica) – au obținut o majoritate confortabilă de 248 de locuri în Sejm, camera inferioară a parlamentului, care are 460 de locuri și este cea mai puternică, unde orice potențial guvern trebuie să obțină un vot de încredere.

Dar câștigătorul formal al alegerilor – în sensul de a fi grupul unic cu cele mai multe voturi – a fost partidul național-conservator PiS, aflat la guvernare, care a obținut 194 de locuri, în fața KO cu 157, pe locul al doilea.

Dar PiS nu poate forma un guvern, nu-i așa?

Aproape sigur nu. Toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a se alătura unei coaliții cu ei.

În zilele de după alegeri, unele figuri ale PiS au lansat ideea de a purta discuții cu Partidul Popular Polonez (PSL), un grup agrar moderat conservator care face parte din A Treia Cale. Însă PSL a precizat că nu este interesat să lucreze cu PiS și că dorește să facă parte dintr-un nou guvern de coaliție format de opoziție.

Un alt potențial partener pentru PiS ar fi putut fi Confederația de extremă dreapta (Konfederacja), dar a avut o performanță sub așteptări în alegeri, obținând doar 18 locuri. Acest lucru nu ar fi fost suficient pentru a oferi PiS o majoritate. În orice caz, Confederația a respins, de asemenea, ideea de a lucra cu PiS.

O altă posibilitate pentru PiS, dacă ar fi fost aproape de o majoritate, ar fi fost să încerce să tenteze parlamentari individuali din alte partide să dezerteze. Cu toate acestea, în prezent le lipsesc 37 de locuri pentru a obține majoritatea, ceea ce face această sarcină imposibilă.

Așadar, opoziția poate acum să formeze un guvern?

În cele din urmă, dar nu încă.

Conform constituției poloneze, președintele Andrzej Duda este cel care, după alegeri, desemnează un candidat la funcția de prim-ministru. Această persoană formează apoi un cabinet, care este supus unui vot de încredere în Sejm.

Prin tradiție, președintele acordă partidului cel mai mare, în acest caz PiS, prima șansă de a forma un guvern. Duda este, de asemenea, un fost membru al PiS și, în general, a fost aliatul acestuia în ultimii opt ani.

Marți și miercuri în această săptămână, el a purtat discuții cu toate grupurile parlamentare, după care va desemna un prim-ministru, care ar putea fi de la PiS sau ar putea fi o figură a opoziției (cel mai probabil Donald Tusk). Cu toate acestea, în teorie, Duda poate numi pe oricine dorește.

Dar de ce ar numi un prim-ministru PiS dacă nu pot forma o majoritate parlamentară?

Există diverse teorii (și teorii ale conspirației) despre acest lucru.

Unii au sugerat că PiS dorește să rămână mai mult timp la putere pentru a face viața dificilă unui eventual guvern de opoziție – de exemplu, prin faptul că nu le-ar lăsa suficient timp pentru a prezenta un buget înainte de termen, ceea ce i-ar permite președintelui să dizolve parlamentul.

Alții susțin că vor să dea timp Curții Supreme să anuleze eventual rezultatele alegerilor din cauza unor presupuse nereguli. Ca parte a revizuirii sistemului judiciar, PiS a acordat autoritatea de a aproba sau de a anula rezultatele alegerilor unei camere nou create a curții, care este plină de candidați proprii.

Cu toate acestea, oricare dintre aceste două opțiuni ar implica convocarea de noi alegeri, fără nicio perspectivă ca PiS să se descurce mai bine (și probabil mai multe șanse de a se descurca mai rău dacă ar fi încercat atât de cinic să doboare un guvern de opoziție).

Există, de asemenea, cei care spun că PiS dorește să întârzie sosirea unui guvern de opoziție pentru a avea mai mult timp să elimine urmele oricăror acțiuni greșite pe care le-a făcut în perioada în care a fost la putere.

Dar toate aceste teorii sunt doar speculații. Și rămâne posibil ca Duda să aleagă o figură a opoziției ca prim-ministru, ceea ce ar permite apoi opoziției să finalizeze formarea unui guvern în noiembrie.

Și dacă președintele nu va alege un prim-ministru din opoziție?

Atunci PiS va avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a forma un guvern și a-l supune votului de încredere. Odată ce pierde acest vot, Sejm-ul își poate desemna propriul candidat pentru funcția de prim-ministru și poate organiza un vot asupra guvernului propus.

În acest din urmă caz, o coaliție de opoziție nu ar putea prelua puterea decât în luna decembrie.

Ce formă ar lua această coaliție de opoziție?

KO, A Treia Cale și Stânga au precizat de mult timp că intenționează să formeze împreună un guvern. Rezultatele alegerilor au confirmat faptul că KO, așa cum era de așteptat, va fi forța dominantă în orice astfel de guvern.

Dar au produs și un rezultat neașteptat de puternic pentru A treia Cale și unul neașteptat de slab pentru Stânga. Acest lucru schimbă balanța unui viitor guvern într-o direcție mai conservatoare.

În egală măsură, însă, KO și A treia Cale singure nu au o majoritate parlamentară, ceea ce oferă Stângii o anumită putere de negociere.

Așadar, ar fi un astfel de guvern instabil?

Ar fi cu siguranță un amestec divers și neobișnuit.

Deși opoziția s-a prezentat la alegeri sub forma a trei blocuri principale, fiecare dintre aceste blocuri este alcătuit din diverse partide și alte grupuri, ceea ce înseamnă că o coaliție între toate acestea ar cuprinde aproximativ o duzină de entități.

În plus, acestea cuprind o gamă largă de poziții ideologice, de la partidul Împreună (Razem), liberal din punct de vedere social și de stânga din punct de vedere economic, care face parte din Stânga, până la elemente conservatoare din punct de vedere social și de piață liberă cuprinse în cadrul celei de-a treia căi.

În timp ce aceste grupuri au fost unite de dorința lor de a înlătura PiS, realitățile guvernării împreună în următorii patru ani se vor dovedi probabil mult mai dificile.

Pe de altă parte, orice astfel de coaliție ar fi ancorată în jurul KO, care ar deține două treimi din locurile sale. Iar KO însuși este dominat de partidul Platforma Civică al lui Tusk. Acest lucru ar trebui să asigure o oarecare stabilitate.

În plus, din 1989, fiecare guvern a fost, într-o măsură mai mare sau mai mică, o coaliție, ceea ce înseamnă că există o tradiție puternică de colaborare între partide la guvernare.

Mai presus de toate, însă, toate elementele coaliției ar ști că nu prea au de ales decât să lucreze împreună, având în vedere că alternativa – o nouă rundă de alegeri – ar putea fi mai rea decât un compromis.

Cu toate acestea, dacă la un moment dat sondajele ar arăta o schimbare – de exemplu, că KO ar putea obține o majoritate singur sau cu un singur partener de coaliție – acest calcul s-ar putea schimba și alegerile anticipate ar putea deveni mai tentante, deși ar reprezenta în continuare un risc major.

Dar au însă aceste diverse grupuri multe în comun?
În unele domenii, da; în multe altele, nu prea.

Ele sunt de acord cu privire la necesitatea de a anula revizuirea sistemului judiciar și a mass-mediei de către guvernul PiS, precum și de a îmbunătăți relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv deblocarea fondurilor înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Dar există zone de diferență, adesea mari, în ceea ce privește politicile socio-economice – cum ar fi prestațiile, locuințele și impozitarea – și ceea ce polonezii numesc probleme de „viziune asupra lumii”, cum ar fi avortul și drepturile LGBT.

Așadar, domeniile asupra cărora sunt de acord – cum ar fi restaurarea statului de drept – ar trebui să fie ușor de rezolvat?

Nu neapărat.

Chiar dacă partidele sunt de acord cu privire la ceea ce ar trebui făcut, punerea în aplicare a acestor schimbări va fi extrem de dificilă, în special atunci când vine vorba de sistemul judiciar.

Opt ani de guvernare PiS au transformat radical sistemul judiciar, iar anularea acestor schimbări într-un mod care să evite încălcarea statului de drept va fi dificilă. În plus, va fi extrem de perturbator.

De exemplu, PiS a reconstituit Consiliul Național al Magistraturii (KRS), organismul responsabil cu nominalizarea judecătorilor. Aceste reforme au fost considerate de instanțele poloneze și europene ca fiind ilegale și, prin urmare, judecătorii numiți de KRS reformat sunt ilegitimi. Unii judecători „vechi” numiți înainte de reforme au refuzat să lucreze cu „noii” lor omologi.

Însă, de la reformarea sa de către PiS, KRS a numit peste 2.000 de judecători. Chiar săptămâna trecută, președintele Duda a depus jurământul pentru încă 72. Înlăturarea pur și simplu a tuturor acestor judecători din posturile lor ar fi extrem de problematică. De asemenea, ar pune sub semnul întrebării miile de hotărâri pe care aceștia le-au emis, ceea ce ar putea crea un haos juridic.

Și acesta este doar un exemplu referitor la o singură instituție dintre cele multe revizuite de PiS, care includ Tribunalul Constituțional (TK), Curtea Supremă, instanțele de drept comun, serviciul de urmărire penală și mass-media publică, printre altele.

Înseamnă asta că Polonia nu-și va primi prea curând fondurile UE înghețate?
Probabil că nu rapid. Surse anonime ale Comisiei Europene au declarat săptămâna trecută pentru postul polonez de televiziune RMF că au nevoie să vadă acțiuni concrete privind statul de drept din partea unui nou guvern, nu doar declarații despre ceea ce intenționează să facă.

Cu toate acestea, UE nu se așteaptă și nici nu cere ca fiecare aspect al reformei judiciare a PiS să fie anulat înainte de a elibera fondurile. UE a convenit deja cu guvernul PiS asupra unei serii de etape pentru deblocarea banilor, dintre care majoritatea au fost deja îndeplinite.

În cazul în care noul guvern implementează măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la independența judecătorilor, în special în ceea ce privește sistemul disciplinar introdus de PiS, fondurile ar putea începe să curgă anul viitor.

Va pune noul guvern capăt interdicției aproape totale a avortului, introdusă sub PiS?

Cu siguranță va încerca să facă acest lucru. Cu toate acestea, partidele care alcătuiesc coaliția au opinii diferite cu privire la tipul de lege privind avortul care ar trebui să o înlocuiască și, chiar dacă vor ajunge la un acord asupra uneia, aceasta s-ar putea confrunta cu opoziția TK și a președintelui Duda.

KO, Third Way și Stânga au precizat că doresc să pună capăt interdicției aproape totale introduse în ianuarie 2021 în temeiul unei hotărâri a TK. Cu toate acestea, în timp ce A Treia Cale este în general în favoarea revenirii la legea privind avortul care exista înainte de hotărâre – care este mai liberală decât acum, dar era totuși una dintre cele mai stricte din Europa – KO și The Left vor să meargă mai departe, introducând o formă de avort la cerere.

A treia Cale a susținut că ar trebui organizat un referendum pentru a le permite polonezilor să aleagă ce fel de lege a avortului doresc. Însă Stânga se opune cu vehemență acestei idei, afirmând că avortul este un drept fundamental care nu ar trebui supus votului public.

De la alegeri încoace, politicienii din PSL și Stânga s-au confruntat cu privire la dacă și cum ar trebui inclusă problema avortului în orice acord de coaliție.

Chiar dacă se ajunge la un fel de compromis și se introduc noi reguli privind avortul, acestea ar putea fi contestate la TK, care, sub conducerea PiS, a declarat deja neconstituționale majoritatea formelor de avort. În plus, orice cale legislativă de modificare a legii avortului ar putea fi blocată prin veto de către Duda.

Este posibil ca Duda să se opună prin veto la tot ceea ce încearcă să facă noul guvern?
Cu siguranță, președintele, al cărui actual și ultim mandat se încheie în 2025, va reprezenta un obstacol major pentru noul guvern, care nu are majoritatea de două treimi în Sejm pentru a anula vetourile prezidențiale.

Duda împărtășește agenda ideologică a PiS și a jucat un rol-cheie în promovarea politicilor sale în domenii precum reforma judiciară și politica socială. Este puțin probabil ca el să fie de acord cu anularea multora dintre aceste măsuri.

Relațiile președintelui cu noul guvern de opoziție vor depinde probabil în mare măsură de ambițiile lui Duda după ce va părăsi funcția.

În cazul în care dorește să rămână în politica internă – poate chiar ca succesor al lui Jarosław Kaczyński, acum în vârstă de 74 de ani, în calitate de lider al dreptei poloneze -, atunci ar putea încerca să își încordeze mușchii și să blocheze agenda noului guvern.

Cu toate acestea, dacă, așa cum s-a zvonit adesea, Duda are în vedere un post într-o instituție internațională, atunci ar putea fi mai interesat să coopereze cu noul guvern pentru a-și consolida reputația în rândul aliaților occidentali și pentru a câștiga eventual sprijinul guvernului în orice rol pe care îl va căuta după ce va părăsi funcția.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...