G4Media.ro

Comisia Europeană propune mobilizarea unor fonduri de peste 500 milioane de euro,…

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană propune mobilizarea unor fonduri de peste 500 milioane de euro, pentru a sprijini măsurile de urgenţă împotriva pandemiei

Comisia Europeană a prezentat joi un pachet de aproape 530 de milioane de euro sub formă de sprijin financiar suplimentar în cadrul Fondului de Solidaritate al UE (FSUE), informează un comunicat al Executivului comunitar.

Acesta va contribui la eforturile de combatere a coronavirusului depuse de 17 state membre şi trei state în curs de aderare (Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru şi Serbia) în scopul protejării sănătăţii publice. Finanţarea respectivă va sprijini o parte din cheltuielile publice cu echipamentele medicale şi individuale de protecţie, cu sprijinul de urgenţă acordat populaţiei şi cu măsurile de prevenire, monitorizare şi control al răspândirii bolii.

„Fondul de solidaritate al UE este o demonstraţie concretă a solidarităţii europene în acţiune. De la crearea sa, fondul a oferit asistenţă şi ajutor eficace pentru milioane de oameni în perioade dificile. Anul trecut, domeniul de aplicare al fondului a fost extins pentru a acoperi urgenţele de sănătate publică de importanţă majoră. Acum propunem mobilizarea asistenţei financiare atât de necesare în contextul pandemiei de COVID-19. FSUE îşi îndeplineşte din nou misiunea principală”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Pachetul de ajutor propus joi include, de asemenea, plăţile în avans în valoare de 132,7 milioane de euro primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croaţia, Ungaria şi Portugalia. Mobilizarea plăţilor finale din FSUE către aceste 17 state membre se face în urma unei evaluări aprofundate a cererilor depuse, asigurând coerenţa abordării şi egalitatea de tratament.

Contribuţia financiară propusă de Comisie trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu. Ajutorul financiar va fi apoi plătit ţărilor solicitante.

FSUE a fost creat după inundaţiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002, în principal pentru a sprijini ţările eligibile în operaţiunile de urgenţă şi de redresare în urma dezastrelor naturale. Între 2002 şi 2020, FSUE a mobilizat în total peste 6,5 miliarde de euro pentru intervenţii în 96 de dezastre, în 23 de state membre şi într-un stat în curs de aderare. FSUE este un instrument special de solidaritate şi este mobilizat pe baza cererilor depuse, în urma evaluării eligibilităţii lor. În următoarea perioadă de programare 2021-2027, fondul va face parte din Rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă nou înfiinţată. Din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a include urgenţele de sănătate publică de importanţă majoră.

În 2020, FSUE a pus la dispoziţia Croaţiei 683,7 milioane de euro ca urmare a efectelor devastatoare ale cutremurului din Zagreb şi din împrejurimi şi 7 milioane de euro Poloniei pentru a sprijini eforturile sale de reconstrucţie în urma inundaţiilor din voievodatul Podkarpackie. În 2021, Comisia a autorizat deja plăţi în avans către Franţa şi Grecia în urma unor dezastre regionale care au afectat teritoriile ţărilor respective.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează