G4Media.ro

Ce înseamnă decizia CJUE privind drepturile familiilor gay? Răzvan Horațiu Radu: ”Curtea…

Ce înseamnă decizia CJUE privind drepturile familiilor gay? Răzvan Horațiu Radu: ”Curtea nu obligă un stat să reglementeze căsătoriile între persoanele de același sex”

Răzvan Horațiu Radu, fostul agent guvernamental al României pe lângă Curtea Europeană de Justiție (CJUE), a explicat pentru G4Media.ro efectele deciziei de astăzi, prin care România e obligată să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex.

„Hotărârea CJUE este foarte echilibrată și vine să consfințească importanța libertății de circulație a persoanelor, valoare fundamentală a UE. În primul rând subliniez că hotărârea este despre libertatea de circulație cu componenta sa, dreptul de ședere. Curtea subliniază clar că nu poți împiedica libertatea de circulație și dreptul de ședere soțului unui cetățean UE, indiferent de sexul acestuia.

În al doilea rând, Curtea precizează foarte clar că aceste aspecte nu aduc atingere modalității în care un stat își reglementează instituția căsătoriei. Curtea nu obligă un stat să reglementeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Totuși, în scopul exclusiv al libertății de circulație și al dreptului de ședere, statele membre UE trebuie să recunoască căsătoriile din alte state, indiferent de sexul soțului.

În concluzie, cred că hotărârea trebuie privită cu echilibru și în spiritul legislației UE pe care Curtea de la Luxemburg a interpretat-o, mai ales că ea nu contravine legislației naționale”.

Foto: Mae.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.