G4Media.ro

Ce fel de politică va duce România în Republica Moldova?

Ce fel de politică va duce România în Republica Moldova?

Puterea de la București anunță o reorientare și o reevaluare a sprijinului pe care îl va acorda Chișinăului, abordare care coincide cu agenda opoziției moldovene. În schimb, PSD-ul pare să mizeze pe un om al socialiștilor. Rămîne de văzut care vor fi consecințele.

(analiză publicată pe portalul Sinopsis, autor Marian Chiriac)

La prima vedere, pare un semnal important adresat guvernului de la Chișinău. Pe 5 decembrie, la Bratislava, cu ocazia Consiliului Ministerial OSCE, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a avut o întîlnire cu omologul său moldovean Aurel Ciocoi, în cursul căreia a anunțat o schimbare de abordare. Astfel, principalele idei ale MAE român, conform comunicatului oficial, ar fi:

– schimbarea de guvernare de la Chişinău, determinată de Partidul Socialiştilor a fost contrară intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi.

– de aceea, sprijinul României pentru Moldova va fi ”reevaluat și recondiționat strict”. Astfel, sprijinul României va ocoli autoritățile centrale de la Chișinău și va fi direcționat către proiecte la nivel local. Sprijinul va fi ajustat în funcţie de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiţia şi administraţia, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice şi ale statutului de drept.

– sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetăţenilor Republicii Moldova, se va concentra la nivel local şi va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare.

– România rămîne interesată de rezolvarea conflictului din Transnistria, cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova

Spre deosebire de guvernul PSD, noua putere de la București a început să aibă contacte mai serioase cu actuala opoziție de la Chișinău. Săptămîna aceasta fostul premier Maia Sandu a fost în România, iar în cadrul unei întîlniri informale cu experți și jurnaliști, a transmis mai multe idei care vin în legătură cu mesajul de mai sus al MAE.

– de la România se așteaptă sprijin pe bază de condiționalități. Principalele domenii de interes ar fi reforma justiției, proiectele pe infrastructură (gazoductul Ungheni-Chișinău și linii electrice, repararea podurilor de peste Prut, o eventuală autostradă a Unirii) dar mai ales sprijin pentru administrația publică locală

– Cum alianța ACUM nu mai este la putere, aceasta se va concentra în perioada următoare pe politici la nivel local, de aceea este nevoie de sprijin concret (fonduri, mai exact) pentru primarii opoziției. M. Sandu a spus că a solicitat inclusiv Uniunii Europene un instrument nou de finanțare a administrației locale

– ACUM își propune să facă opoziție nu doar în Parlament, ci și la ”firul ierbii” încurajînd oamenii simpli, societatea civilă, oamenii de afaceri să susțină ideea ”bunei guvernări”. ”Doar dacă avem un regim democratic, bună guvernare vom reuși să ridicăm și nivelul de trai”, a spus Sandu. Altfel, ca obiective politice pe termen scurt rămîn consolidarea unui pol de centru-dreapta (o eventuală apropiere de PD este văzută doar dacă fostul partid al lui Plahotniuc se va ”reforma cu adevărat”), se ia în calcul, dar fără prea mari speranțe, forțarea de alegeri anticipate și, în cele din urmă îndepărtarea de la putere a lui Igor Dodon (la finele anului viitor au loc alegeri prezidențiale în R. Moldova).

– Maia Sandu nu are deloc o abordare ”geopolitică” a situației din R. Moldova, fiind interesată exclusiv de reformarea statului, deoligarhizare și lupta anticorupție. Crede că ”dacă se va face ordine pe malul drept [al Prutului – n.e.] se va auzi și pe malul stîng[în Transnistria – n.e.]. Pentru rezolvarea conflictului din Transnistria ”e nevoie de o oportunitate geopolitică, iar acum aceasta nu există”.

Interesant este și faptul că actuala putere de la Chișinău încearcă o relativă apropiere de România (de fapt de PSD), mizînd pe acțiunile civice, utile pentru oameni și încercînd să nu aibă un mesaj geopolitic.

După ce Igor Dodon a participat la festivitățile de sărbătorire a 1 decembrie, la ambasada României la Chișinău, unde a transmis un neașteptat mesaj de prietenie către ”frații români” (detalii aici), săptămîna aceasta s-a aflat la București primarul de la Chișinău, Ion Ceban. Deși s-a speculat că acesta din urmă se va întâlni chiar cu primarul general Gabriela Firea (detalii aici), Ceban a stabilit proiecte comune, de cooperare, cu primarii a două sectoare (vezi aici și aici).

Citește articolul integral pe Sinopsis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Transnistria, în mintea redacției ( „… dacă se va face ordine pe malul drept [al Prutului – n.e.] se va auzi și pe malul stîng[în Transnistria – n.e.]” ), este pe malul stâng al Prutului. Să fie vorba de vreo legătură cu PISA ( teste ) ?!?

  • Rusofilii(daca sunt 10.000 de obarsie romana) au vrut sa ne comunice ca sunt profund ingrijorati de coruptia din Romania(malul drept al R.Prut), iar in masura combaterii ei, fenomentul se va extinde si in R.Moldova(malul stang al R Prut).Eu zic ca trebuie introduse vize, cei care si-au dorit cetatenia romana au luat-o chiar daca nu cunosc bine limba romana.M-am satura de milogeala fatisa de neajutorati manifestata fata de noi si fata de rusi, cerand mila si ajutoare de cla ambele tari, dar si de la U.E..

 2. Romania va face politica strutului si moldovenii pe cea a niznaiului, excelente amandoua.

 3. Dupa cum s-a constatat in ultimii ani, cetatianul basarabean, ( cel care voteaza ) nu are nici un interes ca Moldova sa aiba o conducere pro europeana, Marea majoritate a cetatenilor voteaza cu pro rusii, dar cer ajutoare financiare nerambursabile din Romania, si vor sa munceasca in UE.
  Romania ar trebui sa suspende temporar aceasta politica paguboasa de a finanta din banii cetatenilor romani ,un popor care ii intoarce spatele.
  Administratiile locale despre care este vorba in articol, nu vor spune niciodata votantului simplu ca dezvoltarile din comuna sa , s-au facut cu bani din Romania , ci cu bani din Rusia.
  Politica ”vițelului care suge la 2 vaci” va continua sa se extinda in Moldova, atit timp cit Romania va ”pompa” bani in acest stat indiferent de orientarile lui.

 4. Generalități ambalate în limbaj de lemn din care opinia publică nu înțelege nimic din ceea ce se intamplă cu adevărat GRAV in REPUBLICA MOLOTOVA ! Presa, media în general , foarte vitează și zgomotoasă in tratarea altor subiecte, ne ofera predicații menite să mascheze… ce ? Ce să fie ,ce să fie această strategie ? ”să nu speriem ”. să nu agităm” ,” nu ne privește ”, ”să fim prudenți ” etc etc ? Să fim luați ca din… ”oală” cu toate ? Să nici nu stim la ce să ne așteptăm ? Acolo există clar intentia de federalizare a Basarabiei , de construire a unor aeroporturi…”civile” noi,de ”națiune civică moldovenească ” și multe altele care ne priveste categoric și DIRECT ! IN TOATE PRIVINȚELE ! Credeți că e bine ? NU CRED !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.