G4Media.ro

Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate / Cele mai multe cereri sunt din Canada, Germania, Spania, sau Italia

Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul, relatează site-ul știrileprotv.ro

Cele mai multe cereri sunt din Canada, Germania, Spania, sau Italia. În curând și românii stabiliți în America pot solicita bani pentru anii munciți în țară.

Recent, Ministerul Muncii a semnat un accord și cu Statele Unite, astfel încât cele două state să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari.

Mii de dosare sunt răsfoite zilnic de angajații Caselor de Pensii. Românii care au atins vârsta pensionării în străinătate cer să primească pensie comunitară. Altfel spus, statul român să le ia în considerare și anii lucrați în țară. Pensia comunitară este primită de românii care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

De exemplu, dacă ați lucrat în România 10 ani, apoi în Germania 20, puteți cere deschiderea dosarului de pensie comunitară.

Ciolacu „apără” pensiile militarilor, polițiștilor și celor din serviciile secrete: „Nu sunt pensii speciale”

La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani și veți primi bani separat de la ambele țări.

  • Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii: „Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”.

Recent, România a încheiat un acord și cu Statele Unite ale Americii, astfel încât cetățenii români stabiliți peste ocean să își poată cere drepturile.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, sunt peste 500.000 de români înregistrați în America.

  • Marius Budăi, ministrul Muncii: „Este același principiu – că tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”.

Numai că procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul. În lipsa unui sistem digitalizat, de cele mai multe ori oamenii vin personal în țară să își rezolve problemele. Lucrurile nu sunt ușoare nici pentru cei întorși și stabiliți în România, după ce au lucrat ani la rând în alte state.

  • Tudor Panțelul (71 de ani): „Noi suntem în aer. Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală, nimic, deși am lucrat. Nu pretindem la ceva special. Doar la statut de pensionar”.

Cum legislația este diferită, soluționarea unui dosar poate dura de la câteva luni până la doi ani.

Sursa Foto: știrileprotv.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pentru cei care muncesc in UE nu cumva ar trebui sa existe o directivă europeană?Altfel,aceste dificultati par a fi niste îngradiri serioase la libera circulatie a fortei de muncă!?

    • @Ionut – Stii ca esti deja ridicol cu pretentiile tale de cunoscator, debitand tot felul de fraze sforaitoare fara niciun continut concret. Spui numai pruostii acolo. De altfel, cred ca stii ca stie toata lumea ce esti postac pus sa toace la usr.

    • @ionut – era sa uit, ultima fraza, cel putin, e de desene animate: „Vă asigur că nu vom lăsa românii să uite!” pe bune? Cine „noi”, folosesti persoana I plural pentru ca te crezi vreun fel de cezar ceva? 😂😂😂