
Ce este matcha, băutura controversată, dar populară pe TikTok / De ce unii o iubesc iar alții zic că are „gust de pământ”
Matcha a devenit un subiect foarte controversat pe TikTok, mai ales în rândul tinerilor, care dezbat dacă băutura pe bază de ceai verde este gustoasă sau este consumată doar pentru că este trendy. Dar în ce constă, de fapt, această băutură populară?
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Matcha este o pudră concentrată de ceai verde, provenită din cultura asiatică. Praful de ceai verde este obținut în majoritatea cazurilor din frunze de camellia sinensis și este produs în cele mai mari cantități în Japonia și China, arată Harvard Health.
Diferența dintre matcha și ceaiul verde obișnuit este modul de cultivare al frunzelor de camellia sinensis. Pentru a produce matcha, aceste frunze trebuiesc cultivate la umbră, ceea ce conferă mai multe beneficii sănătății, precum o cantitate mai mare de antioxidanți. De asemenea, cultivarea la umbră a frunzelor de ceai verde ajută și la culoarea intensă de verde a pudrei matcha.
Conform Health.com, matcha este benefică pentru inimă, creier, și sănătatea mintală, în special în cazul femeilor aflate la menopauză. Conținutul ridicat de antioxidanți ajută la sănătății oaselor și poate îmbunătăți fertilitatea la bărbați. Site-ul mai arată și faptul că antioxidanții și numărul mic de calorii din pudra de matcha pot ajuta și la slăbit.
Matcha este cunoscut în mare parte pe internet pentru faptul că este un înlocuitor ”mai sănătos” și mai slab al cafelei, deoarece pudra de ceai verde are un conținut ridicat de cafeină, însă nu la fel de puternic ca și cafeaua, însă este plină de antioxidanți naturali.
Cel mai popular mod în care matcha este consumată sub formă de matcha latte. Pentru a prepara un matcha latte este nevoie de o linguriță de matcha, care se cerne printr-o sită și se amestecă cu o cantitate mică de apă încât să devină un lichid spumos. Acesta se îndulcește după sirop sau miere și i se adaugă în final lapte cald sau rece.
De asemenea, matcha se folosește atât în preparate sărate cât și în deserturi, precum tiramisu sau budincă de chia. Aroma de matcha se regășteste cel mai des în sortimentele de dulciuri asiatice, precum mochi sau sticksuri Pocky.
Pudra de matcha a devenit un subiect foarte popular pe TikTok deoarece din ce în ce mai multe persoane se postează când consumă matcha latte și care susțin că este o băutura delicioasă și benefică.
Deoarece aceasta a crescut în popularitate, oamenii au început să caute în cafenele băuturi pe bază de matcha pentru a încerca și pentru a-și da cu părerea. Oamenii vor în mare parte să afle dacă este la fel de bună precum zic influencerii.
Deoarece matcha este pudră concentrată de ceai verde, gustul intens de plante o face să nu fie pe placul multor persoane care o încearcă și care declară pe internet că oamenii care apreciază matcha latte-urile sunt niște „mincinoși” și că beau asta doar pentru că este popular pe internet.
Însă, mai multe dezbateri au pornit pe tema asta și a făcut matcha latte-ul să fie popular atât în România, cât și la nivel global.
Andreea Suciu este creatoarea de conținut care a reușit să popularizeze băuturile pe bază de matcha în România. Aceasta are zeci de videoclipuri în care prepară matcha latte și în care povestește beneficiile pe care ea le are datorită băuturii.
Aceasta a declarat că a renunțat de tot la cafea și că bea o matcha latte în fiecare zi, lucru care i-a făcut curioși pe utilizatorii de TikTok din România și au început să caute și ei băutura pentru a afirma sau infirma declarațiile influenceriței. Creatoarea de conținut a fost judecată pe TikTok-ul românesc de numeroase ori pentru faptul că ar minți oamenii că matcha are gust bun.
Cel mai popular TikTok din România în care cineva declară că matcha nu are un gust așa de bun precum este portretizat pe internet a strâns peste 578.000 de vizualizări și 62.000 de aprecieri.
Controversa din jurul băuturilor pe bază de matcha ține, până la urmă, atât de gusturile personale, cât și de modul în care aceasta este preparată. Matcha disponibilă în magazine este adesea de calitate inferioară sau deja combinată cu lapte praf. Un matcha latte de calitate se prepară folosind pudră de matcha ceremonială, în cantități mici, pentru a obține un gust echilibrat. Însă cel mai mult contează gusturile personale ale fiecăruia.
Din cauza popularității crescute a pudrei de matcha la nivel global, Japonia, unul dintre principalii exportatori de ceai verde, se confruntă cu o insuficiență a plantelor necesare pentru producție. Cererea uriașă a determinat autoritățile japoneze să impună limite privind cantitatea de pudră de matcha pe care o poate achiziționa fiecare importator, arată The Guardian.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank