G4Media.ro

Ce decizii au luat ţările europene cu privire la vaccinul AstraZeneca, după…

Ce decizii au luat ţările europene cu privire la vaccinul AstraZeneca, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a recunoscut o potențială legătură între administrarea serului şi cazuri foarte rare de cheaguri de sânge 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”. Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum şi autorităţile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depăşit cu mult riscurile, relatează Agerpres.

AFP publică o actualizare a deciziilor luate de ţări europene, după anunţul EMA, privind utilizare vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford.

Spania a anunţat miercuri că rezervă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani. „Vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani”, a anunţat ministrul spaniol al Sănătăţii, Caroline Darias, în cadrul unei conferinţe de presă, „în urma concluziilor prezentate (miercuri) de EMA”. Spania „va studia” administrarea sa pentru „persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani”, a spus ministrul.

Alte ţări europene au luat deja măsuri similare. Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania şi Olanda pentru cele de peste 60 de ani.

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunţat joi că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel. STIKO a precizat că a doua doză trebuie administrată la 12 săptămâni distanţă după vaccinarea cu AstraZeneca. Două vaccinuri cu ARN Mesager, de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, sunt în prezent aprobate pentru utilizare în Germania.

Agenţia de Sănătate Publică din Suedia a declarat joi că va evalua în următoarele zile constatările EMA privind o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, şi va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Finlanda şi Islanda au făcut anunţuri similare, permiţând utilizarea acestui vaccin pentru cei peste 65 de ani şi respectiv peste 70 de ani.

Danemarca a decis să prelungească suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

În Regatul Unit, după recomandarea comitetului ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost limitată la cei cu vârsta peste 30 de ani.

Norvegia a prelungit la sfârşitul lunii martie suspendarea injecţiilor cu acest ser până la 15 aprilie, considerând că este necesar să se examineze în continuare efectele secundare legate de aceste simptome atipice combinând cheaguri de sânge, hemoragie şi scăderea trombocitelor din sânge la unele persoane sub vârsta de 55 de ani şi până acum cu o sănătate bună.

Autorităţile sanitare din Macedonia de Nord au anunţat joi că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

„În urma evaluării efectelor secundare privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul tinerilor, EMA a emis două recomandări – prima este că efectele secundare ar trebui incluse în prospectul vaccinului şi a doua că fiecare ţară ar trebui să aibă propria poziţie cu privire la modul de utilizare a vaccinului. Prin urmare, am decis în această dimineaţă (….) că vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani”, a declarat ministrul nord-macedonean al Sănătăţii, Venko Filipce.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: site AstraZeneca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Astrazeneca se indreapta incet spre faliment. Si nu doar vina lor, ci si a cercetatorilor de la oxford, care au creat vaccinul. Cei de la asrazeneca au un departament de comunicare de cacao si o conducere care habar nu are ce e ala management de risc si in general management si marketing. Explic:

  1. Au scos vaccinul pe piata cu un pret foarte mic, in ideea ca vor vinde cantitati uriase. Pretul de vanzare e un pic mai mare decat pretul de productie.
  2. Au incheiat precontracte de sute de milioane de doze desi nu au capacitatea necesara de productie. O uzina din ue nici macar nu e autorizata.
  3. Uzina din india nu e chiar state of the art, iar respectarea lantului steril e asa… in stil indian.
  4. Au aparut efecte adverse foarte multe si chiar decese, iar reactia companiei a fost palida.
  5. Intarzieri la livrarea loturilor, amanari peste amanari.
  6. Minciuni cu privire la livrari, vaccinuri vandute de 2 ori, vaccinuri ascunse etc
  7. Ingrijorari cu privire la vaccin, anchete la nivel european si national. Loturi suspendate de la utilizare sau retrase cu totul.
  8. Refuzuri masive ale populatiei de a se vaccina cu astrazeneca
  9. Compania schimba numele vaccinului :)))))) degeaba, ca toti ii spun tot astrazeneca.

  BONUS: cautati pe google cotatia bursiera a actiunilor astrazeneca

  Nu mai spun ca vaccinul a fost prezentat initial ca fiind adresat celor de pana la 55 de ani ca acum sa fie interzis sub 55 si chiar sub 60 de ani?????

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.