G4Media.ro

CCR a amânat pentru 18 noiembrie decizia privind Legea care interzice referirea…

CCR a amânat pentru 18 noiembrie decizia privind Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli – UPDATE

UDPATE 12.58: Curtea Constituțională a amânat pentru 18 noiembrie pronunțarea.

Articol inițial: Curtea Constituţională s-ar putea pronunţa, miercuri, pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen, transmite Agerpres.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea contravine unor prevederi constituţionale referitoare la statul de drept şi principiul separaţiei puterilor în stat.

Legea interzice în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Preşedintele Iohannis afirmă că legea sesizată la CCR contravine articolului 29 privind libertatea conştiinţei din Legea fundamentală.

„Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituţionalitate se impune un stereotip/clişeu în ceea ce priveşte rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul şi acelaşi, să se încadreze într-un tipar şi să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancţiunea fiind interzicerea activităţii de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educaţional. În cazul de faţă, învederăm că soluţia Parlamentului de a impune prin lege ce activităţi, teorii sau opinii şi cu ce scop se pot constitui acestea în activităţi educative care să poată fi desfăşurate în unităţile de învăţământ şi, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul şcolar sau academic contravine libertăţii individuale de conştiinţă întrucât, prin această formă, dispoziţia normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire şi a opiniilor”, susţine Klaus Iohannis.

Şeful statului aminteşte că, potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Constituţie, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, libertatea conştiinţei fiind garantată.

„Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali. În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii. De aceea, în organizarea activităţilor de învăţământ, statul trebuie să vegheze la respectarea acestor libertăţi, consacrând posibilitatea elevilor/studenţilor majori de a participa la studierea anumitor discipline, teorii sau opinii, ori de a înţelege sau gândi un anumit concept, respectiv rezultat, potrivit propriei lor convingeri”, se mai arată în sesizarea transmisă CCR.

Totodată, Iohannis apreciază că legea în discuţie contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.

„Prin impunerea unei condiţii pentru interzicerea, în unităţile de învăţământ, a activităţii în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înţeleasă ca un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi, legea dedusă controlului Curţii Constituţionale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educaţie pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identităţii de gen, circumstanţiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcţie de modul în care aceasta este înţeleasă”, explică preşedintele.

De asemenea, potrivit şefului statului, legea încalcă prevederile din Constituţie referitoare la autonomia universitară, dar şi articole privitoare la libertatea de exprimare şi interzicerea cenzurii.

În sesizarea transmisă CCR se arată că anumite prevederi ale legii „instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcţie de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii, într-un anumit sens, expres prevăzut de lege”.

Iohannis mai susţine că legea trimisă spre control constituţional ar încălca articole din Legea fundamentală referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, precum dispoziţiile art. 61 alin. (1) teza a doua din Constituţie, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Mai mult, şeful statului spune că prin modificările şi completările aduse Legii nr. 1/2011 „se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări şi condiţionări diferite pentru aceeaşi ipoteză normativă – materia identităţii de gen, ceea ce afectează claritatea şi predictibilitatea legii”, aspect contrar cerinţelor de calitate a legii, instituite prin Constituţie.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Traiasca si infloreasca toate minoritatile pozitiv discriminate .Ura , uraa , uraaa!

 2. S-a facut dreptate! Acum asteptam cu interes obligativitatea casatoriilor ghei! Hai usereu, hai ai nostri!

 3. Liberte egalite LGBT.
  Ce-i trebuie chelului tichie de mărgaritatar ???
  După ce a atacat legea privind sarbatorirea Trianonului profesorul cu 6 case are agenda încărcată.În loc să se ocupe de problemele care ard face iar o plecăciune Stapânilor atei.
  N-am auzit să facă scandal când a fost marsul învârtitilor.
  PESEDEEE !!! Votam pNNLLLL .
  Pardon aplatizăm PEEEEENNNNEEEEEELLLLL

 4. Ce poti sa mai spui unuia fara copii?

 5. Legea interzice activitățile de răspândire (propaganda). Nu cercetarea, discutarea critica (folosind argumente PRO si CONTRA), libertatea de conștiință samd.
  Ipocrizia tipica a neo-Comunistilor care au renuntat la invrajbirea muncitorilor fata de restul societatii si care acum dezbina folosind minoritati nesemnificative dar EXTREM de gălăgioase. Vechea feuda bolșevică de la CCR are o bună ocazie sa isi mai spele păcatele, sa respingă sesizarea si sa dea o lecție DE BUN SIMȚ! Doar sa aibă CURAJ !

  • „discutarea critica (folosind argumente PRO si CONTRA)”
   Ai înnebunit?? Cum adică „folosind argumente CONTRA”??
   Nu poți avea argumente „contra”, este împotriva „spiritului european”, trebuie musai să apreciezi și să încurajezi elgebeteqxyz!

 6. Traiasca Partidul Comunist, Ministerul Adevarului si sustinatorii acestuia care ,printr-o lege, vor sa iti dicteze despre ce ai voi sa vorbesti, cand si unde.
  Indiferent de ce parere ai despre identitatea de gen sau alt subiect nu trebui sa avem legi care limiteaza sau interzic sau afecteaza libertatea de exprimare.

 7. Țara arde şi paraziții CCR sunt preocupaţi de inepții. Eu zic să nu ne mai identificăm nici drept oameni – că discriminăm gândacii, pãduchii lați, paraziții intestinali şi microbii.

 8. Ce draci fac astia cat e ziulica de lunga, de nu-s in stare sa raspunda la niste intrebari simple decat dupa luni de zile? Asteapta sa vada cine da mai mult, sau cum?

  Mi-e extrem de greu sa inteleg cum niste… unii, care se considera doxa in Constitutie, au nevoie de amanari peste amanari ca sa dea un raspuns.

  Ce anume face un judecator CeCeRe toata ziua? De dimineata, de cand vine la serviciu, pana seara tarziu, cand pleaca acasa? Ca de-aia au bani cu roaba, ca sa munceasca! In schimb, astia vin dimineata, se strang la tigara, se hotarasc sa dea o amanare si uite-asa a mai trecut o zi, au mai luat un salariu (imens! nemeritat!)…
  Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!

  Baaah… ceceristilor! Orice patron v-ar fi dat afara in suturi daca „munceati” in halul asta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.