G4Media.ro

CCR: Modificările aduse la legea privind funcţionarea Curţii de Conturi sunt neconstituţionale…

CCR: Modificările aduse la legea privind funcţionarea Curţii de Conturi sunt neconstituţionale / Comisia Europeană a avertizat România că modificările propuse de PSD pot duce la suspendarea tuturor programelor

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului privind neconstituţionalitatea actului normativ care modifică şi completează Legea 94/1992 referitoare la organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

„Cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Preşedintele României şi, respectiv, de Guvernul României) şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi este neconstituţională, raportat la art.1 alin.(3) şi (5) şi art.141 din Constituţie, aceasta fiind adoptată în lipsa solicitării avizului Consiliului Economic şi Social”, se arată în minuta deciziei.

În martie 2020, oficialii europeni au cerut expres Parlamentului să renunţe la modificarea Legii Curţii de Conturi, prin care se pune în pericol independenţa Autorităţii de Audit.

În sesizarea transmisă CCR, președintele Iohannis arăta că legea încalcă articolul 140 din Constituţie, prin prevederea care îi atribuie preşedintelui Curţii de Conturi aceleaşi competenţe ca şi plenului acesteia.

„Art. I pct. 8 încalcă art. 140 alin. (4) din Constituţie. Potrivit acestui punct din legea supusă controlului de constituţionalitate, (…) ‘(1) Conducerea Curţii de Conturi se exercită de plenul Curţii de Conturi şi de către preşedinte. Conducerea executivă se exercită de către preşedinte, care coordonează, îndrumă şi conduce, după caz, întreaga activitate a acesteia, potrivit competenţelor conferite de prezenta lege. Preşedintele este ajutat de doi vicepreşedinţi care sunt consilieri de conturi’. Noua soluţie legislativă cuprinsă în teza I a alin. (1) al art. 9 îi atribuie, aşadar, preşedintelui Curţii de Conturi aceleaşi competenţe ca şi plenului acesteia. În forma actuală a legii, art. 9 alin. (1) prevede: ‘Conducerea Curţii de Conturi se exercită de plenul Curţii de Conturi’. Soluţia legislativă în vigoare este în acord cu statutul preşedintelui Curţii de Conturi, respectiv acela de consilier de conturi şi membru al plenului Curţii de Conturi. Totodată, potrivit tezei a II-a a alin. (1) al art. 9 în forma propusă de legea criticată, preşedintele Curţii de Conturi va coordona, îndruma şi conduce, după caz, întreaga activitate a acesteia. Din coroborarea celor două teze rezultă că principiul independenţei membrilor Curţii de Conturi în exercitarea mandatului lor, statuat prin art. 140 alin. (4) din Constituţie, nu mai este respectat”, se explica în sesizare.

Şeful statului a criticat şi prevederea potrivit căreia „reprezentanţii entităţilor auditate, care au acţionat pe baza punctelor de vedere, documentelor emise sau aprobate de organele cu atribuţii de reglementare şi avizare, nu răspund pentru consecinţele măsurilor administrative luate în urma recomandărilor sau dispoziţiilor, după caz, cuprinse în acestea”.

Iohannis menţiona că această normă este „lipsită de claritate şi predictibilitate”, întrucât nu rezultă către cine va fi transferată răspunderea pentru activităţile realizate în exercitarea funcţiilor de către reprezentanţii entităţilor auditate şi care au cauzat totuşi un prejudiciu, „aspect ce contravine art. 1 alin. (5) din Constituţie, conform căruia ‘În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie'”.

„În egală măsură, exonerarea de răspundere a reprezentanţilor entităţilor publice auditate pentru consecinţele erorilor/abaterilor de la legalitate constatate de Curtea de Conturi contravine chiar rolului constituţional al acestei autorităţi, consacrat de art. 140 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia ‘Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. În condiţiile legii organice, litigiile rezultate din activitatea Curţii de Conturi se soluţionează de instanţele judecătoreşti specializate'”, se mai arăta în sesizare.

În opinia preşedintelui, şi prevederea potrivit căreia „constatările înscrise în rapoartele de audit trebuie să se bazeze pe probe de audit cu grad de adecvare şi grad de suficienţă ridicată” încalcă Legea fundamentală.

„Noţiunile de ‘grad de adecvare ridicat’ şi ‘grad de suficienţă ridicat’ nu sunt definite în legea criticată, nici în cuprinsul acestui articol, nici în lista de definiţii reglementată de art. 2 din Legea nr. 94/1992. Într-o atare situaţie, standardul de probă necesar este incert, aspect care încalcă principiul securităţii juridice cuprins la art. 1 alin. (5) din Constituţie şi care contravine exigenţelor privind claritatea şi previzibilitatea legii. Fiind aspecte care detaliază la nivel legal funcţia de control a Curţii de Conturi, este necesar ca reglementarea acestora să fie clară, fără echivoc şi fără elemente ce ţin de aprecieri subiective”, spunea Iohannis.

Şi Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. „CCR: Modificările aduse la legea privind funcţionarea Curţii de Conturi sunt neconstituţionale ”

  Decizia este foarte surprinzătoare. Poate că revine CCR asupra ei, după ce primește reacția reprezentanților PSD…

 2. Parca mi-e si mila de Badalau. A pierdut judetul, acum afla ca s-a dus degeaba la Curtea de Conturi. Pai ce facem , nema papică?

 3. ciorditorul badalau, care a fost condamnat pentru hotie, este vais la curtea de conturi.
  curte de conturi care inghite, numai salarii si beneficii, zeci de milioane de euro anual.

  ce folos are societatea ?

 4. Constitutia s-a mai îmblânzit dupa atrocitatile comise alaturi de PSD-ALDE.

 5. Haideți să schimbăm toți parlamentarii cu alți oameni noi capabili să ne ofere integritatea necesară pentru o economie și o viață mai bună.
  Până la alegerile parlamentare suntem legați la mâini. Să urlăm cât ne țin plămânii până atunci la orice mișcare nedemnă a acestora dar și să votăm pe alții mai pregătiți și cu integritate.

  • Care alții? Unde sunt? La ce partid?