G4Media.ro

CCR a declarat neconstituțională legea care transfera Palatul administrativ din Focșani din…

CCR a declarat neconstituțională legea care transfera Palatul administrativ din Focșani din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a declarat neconstituțională în ansamblul său legea care transfera Palatul administrativ din Focșani din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Vrancea, în domeniul public al judeţului Vrancea şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea este neconstituţională, în ansamblul său”, arată Curtea Constituțională într-un comunicat.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul PSD, Nicușor Halici, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, parlamentar de Vrancea, județul condus de Oprișan.

Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ, precizând că un astfel de transfer de proprietate se poate aproba prin hotărâre de guvern. Și Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil. Totuși, legea a trecut de Parlament în 12 iunie, după ce a fost adoptată tacit de Senat și a primit un vot favorabil (173 pentru, 35 contra, 85 abtineri) în Camera Deputaților, forul decizional.

Președintele Iohannis a atacat în 2 iulie legea la CCR.

Context.

Acest proiect reprezintă excepție de la regulă, pentru că palatele administrative din municipiile reședință de județ sunt proprietate publică a statului. Aceste clădiri au fost sediile partidului comunist, iar în 1990 au fost trecute în prioprietatea statului. Potrivit Hotărârii Guvernului 706 din 1994, palatele administrative „sunt bunuri proprietate publică de interes național” și sunt administrate de instituțiile prefectului.

Pe lângă instituția prefectului, în aceste imobile funcționează consiliile județene, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, camere de conturi, birouri parlamentare, consilii locale ale municipiilor reședință de județ și, în limita spațiului disponibil, autorități publice autonome, confederații, federații sindicale și redacții ale ziarelor.

Instituțiile publice care își au sediul în palatele administrative nu plătesc chirie.

Totuși, de-a lungul timpului, au mai fost aprobate câteva astfel de excepții, prin hotărâri de Guvern:

Foto: Marian Oprișan / sursa: Agerpres – Grigore Popescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. O constitutie respirand prostia prin toti porii, daca mai e interpretata si de frizerul Zegrean sau militianul Dorneanu …

    • zegrean a intrat in tremor la atat de apropiata marire cu 40% a pensiilor. pensiile alea ale lui, multe, speciale si foarte maaari.

  2. Totusi nu ataca nimeni Hotararile de Guvern la CCR pentru celelalte 4 palate administrative?
    Toate date cu dedicatie la Alexandria, Brăila, Constanta, Ploiesti.