G4Media.ro

Cazul testelor prenatale pentru care Dragnea alocă jumătate de miliard de lei…

Cazul testelor prenatale pentru care Dragnea alocă jumătate de miliard de lei direct de la buget: Un cetățean israelian implicat într-un scandal internațional e acționar la firma care vinde testele în România

Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale ”Panorama”, despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma Natera (Nota redacției: este vorba despre compania americană Natera, cu sediul în California, listată la Bursa din New York). Testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, potrivit site-ului oficial. Unul dintre acționarii companiei a fost implicat într-un scandal internațional de trafic de ovule declanșat de o investigație BBC în 2005.

Dragnea a scris în amendamentul la buget că ”Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”. La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

 • De notat că este extrem de neobișnuit ca într-un act legislativ care privește bugetul să apară numele unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, ”teste prenatale”), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile.

Unul dintre acționarii AMS 2000 TRADING IMPEX SRL este cetățeanul israelian Yaacov Hof, asociat care a fost și administrator al companiei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Yaacov Hof a fost în trecut acționarul firmei Global Art, care opera o clinică în România în anii 2000, despre care BBC a arătat că ar fi făcut expert cu ovule și embrioni umani prelevați în România.

 • Reporterul G4Media.ro a sunat marți atât la Liviu Dragnea, cât și la telefoanele afișate pe site-ul companiei AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, dar nimeni nu a răspuns la apeluri până la publicarea articolului

Investigația BBC a fost preluată la acele moment de toată presa din România. Jurnalul Național arăta într-un articol din 2005 că ”specialistii citati de jurnalistii britanici le reproseaza ginecologilor si embriologilor care gestioneaza afacerea Global Art ca recolteaza ovule din Romania, le fecundeaza cu sperma unor barbati din strainatate si, cu embrionii astfel obtinuti, fertilizeaza cupluri care platesc cu bani grei fericirea de a avea copii”. Jurnalul Național scria la acel moment că ovulele erau recoltate de la tinere sărace, iar afacerea urma să fie investigată atât de Ministerul Sănătății, cât și de procurori.

Și cotidianul Gândul scria în 2005 că ”politistii bucuresteni au obtinut proba traficului cu embrioni umani, facut de fabrica de bebelusi la borcan Global Art. Termenii contractului de asigurare incheiat de reprezentantii acestei firme reconstituie circuitul pe care SRL-ul bucurestean il folosea de ani de zile, fara ca autoritatile sa intervina. Un reportaj al BBC News si imbolnavirea unei tinere de 19 ani, care a donat ovule, la sfarsitul lunii ianuarie, la clinica Global Art, au declansat o ancheta in acest caz. Politistii bucuresteni, impreuna cu angajati ai Directiei de Sanatate Publica si comisari ai Garzii Financiare, au verificat mai multe documente ale firmei Global Art”.

Nu există informații despre dosarul instrumentat de procurori la acel moment, dacă a fost trimis în judecată și dacă au fost pronunțate decizii în instanță.

Dragnea ia banii de la servicii ca să cumpere teste Panorama

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus luni, 11 februarie, două amendamente în nume propriu la proiectul de buget prin care solicită diminuarea fondurilor alocate serviciilor secrete cu 525 de milioane de lei, potrivit PSD. Dragnea propune ca cei mai mulți bani să fie luați de la SRI, 445 de milioane de lei. De asemenea, de la SIE solicită tăierea a 30 de milioane, iar de la SPP – 50 de milioane.

Unul dintre amendamentele depuse de Liviu Dragnea arată că ”Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății (…) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali”

Motivație: Suma propusă asigură implementarea de către Ministerul Sănătății a 3 programe pentru populație, respectiv: Programul Vitamina D – proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați; Programul Panorama – presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program.

Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament de la capitolul ”Ordine publică și siguranță națională”, titlul ”Cheltuieli de personal”.

Amendamentele au fost votate luni și marți de comisiile de specialitate.

Foto: InquamPhotos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Nimic surprinzator. Dragneev isi urmeaza agenda ascunsa de distrugere a tarii si vindere a ei pe bucati celor a caror sluga e. Urmatoarea tinta a cuplului jegos DragNeev / Vâlkov e BNR si rezervle valutare pe care vor sa le faca praf.

 2. Ii face Borcea o Panorama la Panarama de Irinuca de i se umfla “butelia “ in EXACT noua luni !

 3. oare de ce si-a pus valcovul protejata la medicamente ? vrea sa-si refaca stocul de tablouri si sacii de bani ?

 4. Și ministreasa sănătății mucles pe subiectul acesta,tot are de lucru cu diverse subiecte ieșite brusc la rampă

 5. Din cei 500 milioane… Cati ajung pe la firmele lui Dragnea?

 6. Deci, mai pe scurt, este vorba de un tun mascat ca proiect pentru sănătate (spre binele populației). Îmi închipui că și în cazul markerilor tumorali și a vitaminei D e ceva afacere la mijloc.
  Tipic Dragnea: îți explică că îți vrea binele și ce bine va fi dacă faci ca el, în timp ce are deja o mână în buzunarul tău.

 7. Maxim 1 an si Irinuca ramane insarcinata. Public pt ca Dragnea cica inca mai poate, dar in realitate pt ca cineva din Israel i-a ajutat cu procedura fara sa scape public nicio informatie.
  Plata se face prin bugetul de stat al Romaniei.

 8. ok , este o mare magarie marca dragnea. Problema este daca il contesta cineva, daca il poate ancheta cineva si sa raspunda pentru faptele sale. Dupa cum vedeti nimeni nu face nimic concret de cand a plecat LCK de la DNA, iar dragnea ne rade in fata si face ceva pe informatiile aparule in presa. Dormiti dragi romani, dormiti si multumiti-va cu resturile de la masa lui dragnea.

 9. ok , este o mare magarie marca dragnea. Problema este daca il contesta cineva, daca il poate ancheta cineva sa raspunda pentru faptele sale. Dupa cum vedeti nimeni nu face nimic concret de cand a plecat LCK de la DNA, iar dragnea ne rade in fata si face ceva pe informatiile aparute in presa. Dormiti dragi romani, dormiti si multumiti-va cu resturile de la masa lui dragnea.

 10. Mi se pare ciudatel ca firma AMS 2000 are o cifra de afaceri uriasa dar un profit minuscul.

  https://www.listafirme.ro/a.m.s.-2000-trading-impex-srl-9603757/

 11. Marea mea durere este ca dragnea va ajunge, pe modelul sebi ghita (alt golan ordinar), prin brazilia, si va zace acolo bine-merci pana cand se va alege praful de amintirea lui. Normal ar fi sa ajunga sa zaca intr-o celula foarte stramta sau intr-un sant de pe marginea drumului…

 12. Si cat este partea care-i ravine lui Dragnea din talharia asta asupra bugetului? Si daca ii trag teapa israelienii lui Dragnea si dupa ce-si incaseaza banii nu-i mai dau spaga lui Dragnea? Neexistand nici o relatie contarctuala legala pentru spaga, ei pot sa nu-i dea nimic.

 13. S-a cocosat Erdogan carand la genti !! Se mai da banci, se mai da la cei din energie, pana pricep !!
  O sa bage erdoganu (in discutie) cate un 114 pe trimestru si sa vezi apoi cum vin gentile…garla ! Aversa ! Celor de la Pro , care mustacesc, le amintesc doar o sceneta a lui Monta in care infiera samsarii de imobiliare prin 2013 si ii ameninta ca-i impoziteaza cu 85%….Dupa o luna, a si produs o plesnitoare, numita OUG care nu prevedea absolut nimic…………