G4Media.ro

Cazul Skripal: Operaţiunea a fost condusă de la Londra de un general…

Cazul Skripal: Operaţiunea a fost condusă de la Londra de un general GRU, relevă o anchetă independentă

Operaţiunea de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal anul trecut, la Salisbury, în Marea Britanie, a fost condusă, de la Londra, de un ofiţer cu grad înalt în serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), relevă o anchetă independentă, potrivit AFP.

Site-ul de investigaţii Bellingcat a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a întreprins, împreună cu BBC, o anchetă care îi permite să afirme că operaţiunea a fost condusă de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev.

Potrivit Bellingcat, acesta se găsea în Marea Britanie în momentul atentatului împotriva lui Skripal, după cum fusese prezent în Bulgaria în 2015, când un vânzător de arme local a fost otrăvit, cu aceleaşi simptome.

BBC şi Bellingcat au putut vedea deplasările şi comunicaţiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartelă neînregistrată care ‘nu lasă în mod normal urmele lăsate de numerele normale’.

Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp şi Telegram pentru a comunica atât cu cei doi agenţi ruşi prezenţi la Salisbury – care fuseseră arestaţi de poliţie şi susţinuseră că erau simpli turişti -, cât şi cu comandamentul său din Moscova.

‘Participarea unui general-maior arată importanţa dată acestei operaţiuni’, a scris Bellingcat pe site-ul său.

Serviciul în limbă rusă al BBC a indicat, la rândul său, că Sergheiev şi soţia sa dăduseră ca adresă, în documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU.

Această anchetă ilustrează modul de coordonare a operaţiunilor GRU în străinătate, ‘cu un ofiţer superior care comunică cu Moscova şi comunică foarte puţin sau deloc cu executanţii, care au deja instrucţiunile’, scrie Bellingat, care afirmă că a obţinut ‘probe despre alte operaţiuni internaţionale purtate de aceeaşi echipă, ceea ce arată un model stabil al operaţiunilor GRU’.

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au supravieţuit şi trăiesc acum ascunşi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Atat doar stiu rusii, sa ucida. Ei sunt imperiul raului, singura lor preocupare sunt armele si violenta impotriva semenilor, prosperitatea, dezvoltarea economica si bunastarea propriei populatii nu conteaza pentru Rusia. Ei sunt doar reprezentanti ai spectrului mortii.

 2. Sunt pacatosi si rusii dar nu-si maltrateaza proprii copiii precum spurcatii de romanii…Pana si Hitler, spre deosebire de gruparea traficanta de copii romaneasca ce posteaza fotografii cu fetita sechestrata, a avut demnitatea umana sa-si traga un glont in frunte.

  • Voi, postacii PSD, trebuie sa va gasiti noi subiecte de propaganda.

   Ati ajuns tare rau, de la 40% pentru Iliescu, la sub 20% pentru oricine ar fi candidatul vostru la presedintie acum.

  • toti pesedistii ar trebui sa urmati exemplul lui hitler!

  • Rusii si-au decimat propria populatie, militari si civili deopotriva, fie prin executii directe fie in gulag. Nu exista in istorie o alta tara care sa-si fi distrus cu buna stiinta propria populatie si elitele intelectuale sub lozinca criminala a luptei de clasa.

 3. Likele securiste.. În România își „aranjează” adversarii politici cu dosare manarite la DNA, iar în Rusia cu ceai îndulcit cu poloniu..

 4. „So, the liberal idea has become obsolete. It has come into conflict with the interests of the overwhelming majority of the population” – Vladimir Putler

  This phrase alone clearly illustrates this asshole’s way of thinking and his kind of behaviour. 🙂

 5. corcitura nereusita intre rasa nordica si cea turco-mongola din foto este chiar putin?!

  • se injecteaza cu botox si mai face alte proceduri de intinerire, daca nu ar fi toate aceste ar trebui sa arate ca o spieretoare

 6. „cei doi agenţi ruşi prezenţi la Salisbury – care fuseseră arestaţi de poliţie”
  Cred că e o greșeală aici, cei doi ruși nu au fost arestați de poliție, au fost identificați doar de englezi și apoi au fost arătați de ruși ca fiind ”turiști”. Nici o legătură cu arestatul.