G4Media.ro

Cazul care a șocat Marea Britanie: Polițistul care a violat-o și ucis-o…

Sursa foto: Metropolitan Police

Cazul care a șocat Marea Britanie: Polițistul care a violat-o și ucis-o pe londoneza Sarah Everard a fost condamnat la închisoare pe viață

Un poliţist de 48 de ani a fost condamnat joi de justiţia britanică la închisoare pe viaţă pentru că a violat-o şi ucis-o în luna martie pe londoneza Sarah Everard, pe care a încătuşat-o înainte de a o răpi, un caz care a provocat un val de emoţie în Regatul Unit, relatează AFP.

Anunţând pedeapsa pentru Wayne Couzens la tribunalul penal Old Bailey din Londra, judecătorul Adrian Fulford a subliniat că crima s-a produs în „circumstanţe extrem de brutale” şi că victima a fost o persoană „complet ireproşabilă”.

Decesul lui Sarah Everard, de 33 de ani, răpită când se întorcea pe jos acasă de la o cină la nişte prieteni şi apoi găsită moartă, strangulată şi cu corpul ars, o săptămână mai târziu, într-o pădure, a provocat un val de emoţie în ţară.

Mii de femei şi-au mărturisit pe reţelele sociale sentimentul de insecuritate, făcând apel la responsabilii politici să acţioneze împotriva violenţelor care le vizează.

Judecătorul a declarat că Wayne Couzens, un bărbat căsătorit şi tată a doi copii, a plecat „să vâneze o femeie singură pentru a o răpi şi viola” şi că trebuie să-şi fi dat seama că „s-ar putea să fie necesar să o ucidă”.

Pedeapsa dictată în cazul acestui poliţist – numită „whole life order” – este cea mai severă prevăzută în sistemul justiţiei penale britanice, fiind menită să-i pedepsească pe cei care comit crimele cele mai grave.

O persoană condamnată la o astfel de pedeapsă nu poate depune cereri de eliberare condiţionată, cu excepţia cazului în care există motive umanitare excepţionale pentru a le justifica.

Judecătorul a mai spus că poliţistul a încercat „să minimalizeze responsabilitatea sa reală” când a fost interogat de poliţie.

După ce le-a spus poliţiştilor că a predat-o pe Sarah Everard, în viaţă, unui număr de trei bărbaţi din Europa de Est, Wayne Couzens şi-a recunoscut vina şi a pledat vinovat la acuzaţiile de răpire, viol şi crimă.

Avocatul lui Couzens, Jim Sturman, a explicat joi că clientul său „nu încearcă să găsească scuze pentru ce a făcut şi că este plin de ură de sine şi de ruşine”.

Sursa foto: Metropolitan Police

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. La noi ar lua 10, ar fi de făcut vreo 4 dar ar ieși după 1 pe vicii de procedură și despăgubit pentru proces nedrept și detenție improprie. Cum a fost și cu traficanții de persoane din Țăndărei, toți judecați în Anglia au fost condamnați, toți din România eliberați pe prescripție plus daune pentru proces nedrept plus returnarea săbiilor.

    • cum sa iasa pe vicii de procedura? pai nu mai intra deloc daca erau astfel de vicii.
      daca iei 10 nu faci 4 daca esti inca tanar. ce stii tu cu reducerea aia e la cei peste 60-65 de ani.
      dar la englezi au alte legi si alt sistem juridic. nu stiu de ce le comparam. da, ai dreptate, la noi e prea bland. dar chiar si aspru, tot ar diferi ca sistem de al lor.

  2. Poate vor avea grija sa il lichideze in puscarie. Violatorii nu prea au viata usoara.