G4Media.ro

Cazul Adamescu: Un fost director MI6 angajat de omul de afaceri ar…

Sursa: Captură Youtube

Cazul Adamescu: Un fost director MI6 angajat de omul de afaceri ar fi colectat informații sensibile din Guvernul României folosind ofițeri în rezervă – presă

Un fost director MI6 și un apropiat al Liberal Democraților a folosit ofițeri de informații în rezervă pentru a colecta informații ”sensibile” din surse secrete din cadrul guvernului României pentru a-l ajuta pe un om de afaceri bogat, acuzat de corupție, se arată în documente văzute de Observer, citate de Guardian.

Potrivit sursei citate, firma privată de intelligence aparținând lui John Scarlett, SC Strategy (SCS), pe care o deține împreună cu lodrul Carlile, dezvăluie într-un raport realizat pentru avocații omului de afaceri că a obținut informații de la o serie de ”surse confidențiale” bine plasate în România pe teme sensibile, inclusiv negocieri diplomatice și despre activitățile procurorilor anti-corupție.

The Guardian mai scrie că raportul din 2016 sugerează că angajații SCS s-au bucurat de un grad de acces remarcabil la București și la surse plătite care aveau „cunoștințe directe și complexe” referitoare la „aparatul politic, de securitate și de informații al României”.

Una dintre surse este descrisă ca fiind un oficial ”de nivel foarte înalt” din cadrul administrației prezidențiale. Publicația britanică mai notează că SCS a realizat activitatea de intelligence pentru Alexander Adamescu, descris drept un mogul media și reprezentant al uneia dintre cele mai bogate familii din România.

Potrivit sursei citate, Adamescu așteaptă extrădarea în România din Marea Britanie, după ce procurorii l-au acuzat de dare de mită și spălare de bani. Omul de afaceri a respins acuzațiile.

Avocații lui Adamescu, se mai arată în articolul din The Guardian, au utilizat raportul de 36 de pagini drept probă în procesul de extrădare care se judecă în Londra din 2017.

Scris de Carlile, care este un fost expert independent în legislația referitoare la terorism, raportul întărește susținerile omului de afaceri potrivit cărora ancheta din România este motivată politic. Documentul, mai notează The Guardian, oferă ocazia unei incursiuni rarisime în lumea activității private de intelligence și asupra activităților a doi foști distinși funcționari publici.

Răspunzând întrebărilor puse de Observer, Carlile a insistat că SCS a recurs integral la prevederile legale pentru a obține în mod legal informații.
Carlile a respins categoric orice aluzie că atât el, cât și partenerul său de afaceri, Scarlett ar fi apelat la contactele făcute în timp ce lucrau în sistemul de securitate și de intelligence din cadrul guvernului britanic sau că SCS s-ar fi implicat în vreo formă de spionaj în România, menită să submineze instituții ale statului.

În cele din urmă, judecătorul din cauza Adamescu a refuzat să admită raportul lui Scarlett și Carlile drept proba unor experți, ridicând semne de întrebare în ce privește absența informațiilor despre identitatea ”agenților fără nume, dar de încredere” utilizați de companie și în ce privește circumstanțele în care angajații SCS – identificați de curte drept ”ofițeri de informații în rezervă” – au colectat informațiile.

The Guardian notează că raportul mai arată cum cazuri mari generate de lupta anti-corupție din România au generat oportunități de afaceri pentru investigatori privați și pentru consultanți. Publicația britanică amintește, citând presa din România, că una din companiile lui Adamescu a tatonat angajarea controversatei firme israeliene Black Cube și a l-a avut consultant pe fostul director FBI, Louuis Freeh.

The Guardian menționează că DNA, care l-a anchetat pe Alexander Adamescu și pe tatăl acestuia inclusiv pentru acuzația de mituire a unor judecători, a reușit să aducă un număr de politicieni și oameni de afaceri în fața justiției. Publicația precizează însă că procurorii sunt sub o mare presiune din partea oponenților, inclusiv a guvernului, care a tăiat anul trecut din puterile DNA și a forțat demiterea procurorului șef al instituției.

Una din secțiunile-cheie ale raportului SCS descrie o serie de acuzații referitoare la modul în care DNA și serviciile de informații din România ar fi acționat în ce privește anchetarea lui Adamescu. Acuzațiile care se referă inclusiv la probe false și la martori șantajați sunt atribuite unor surse apropiate de DNA, incluzând ”un oficial bine plasat având cunoștință și expertiză” în ce privește cazul Adamescu.

Citând numeroase surse ”bine plasate”, raportul menționează un număr de întâlniri în biroul prim-ministrului în 2013 și detalii despre negocierile dintre oficiali români și germani, în 2015. SCS se bazează parțial pe informații de intelligence pentru a-și susține concluzia potrivit căreia ancheta DNA în cazul Adamescu și al tatălui său ”poartă toate semnele a unei campanii politice uzând de legislația penală”

Autoritățile judiciare din România au respins informațiile atribuite surselor SCS și au ridicat obiecții în privința admisibilității raportului în procesul de extrădare, exprimând dubii în ce privește credibilitatea informațiilor ”furnizate în circumstanțe și de către intermediari necunoscuți”.
Carlile a explicat curții că anonimatul surselor a fost necesar din cauză că acestea s-ar fi temut de represalii dacă identitatea lor le-ar fi fost dezvăluită. Trei dintre ei ar fi spus că se tem pentru viața lor.

The Guardian scrie că Scarlett și Carlile – prieteni de o viață de pe vremea când urmau cursurile unei școli private – au format SCS în 2012. Scarlett s-a retras de la șefia MI6 în 2009, după o carieră de 38 de ani în serviciile de informații britanice.

SCS ar mai fi avut drept client guvernul din Qatar, însă dosarele din instanță mai arată că firma a lucrat și pentru doi importanți oameni de afaceri ruși, incluzându-l pe oligarhul și pe fostul ministru Vladimir Chernukhin într-o dispută cu alt oligarh, Oleg Deripaska. Anul trecut, Scarlet și Carlile au format o nouă companie, Manet Solution, specializată în furnizarea de consultanță în cazurile de extrădare.

Sursa: The Guardian/ Foto: Captură Youtube

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. „agenți fara nume, dar de încredere”
  Pai cine a angajat BlackCube, cine i-a ajutat? Foști funcționari publici gen Ghiță, Daniel Dragomir, Udrea, etc,etc, probabil..
  Frăția infractorilor distruge Romania. Cei angajați și plătiți de noi sa ne apere, ne vând fara să clipească..
  Oricum, nu e nicio surpriza că membrii guvernului sunt ușor de cumparat…acum, mai nou, au lăsat fără instrumentele necesare pentru a-și desfășura munca, au tăiat fondurile, acțiuni bine gândite sa submineze activitatea DNA, SRI și SPP…
  Trădători de neam și țară, ar trebui judecați pentru subminarea siguranței naționale, pentru subminarea economiei!

  • Adauga-l si pe MR Unguent aci, ca el este sursa apropiata de presedentie, de aia fost demis. Raportul astora este tot o combinatie a Black Cube. Nu spune nimic raportul despre fostul avocat al infractorului Adamescu care s-a sinucis, oare de ce? Ce trebuiea sa faca si nu a iesit pasenta?

 2. Corupti din toate tarile, uniti-va!

 3. Stație CIA în biroul șefului DNA. „conserve” MI-6 în administrația prezidențială, toate acestea arată „independența” DNA și a administrației prezidențiale precum și motivele de susținere necondiționată a acestor instituții. Bravos națiune, hala să-ți fie !

 4. am mai vazut filmul asta. se termina diferit de cum incepe.

  https://imgur.com/a/cHC1qI7