G4Media.ro

Cât plătesc studenții pentru un loc în căminele de stat, pentru închirierea…

Foto: Pexels.com

Cât plătesc studenții pentru un loc în căminele de stat, pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere

Anul universitar începe peste o săptămână, iar studenţii sunt în febra cazărilor. În căminele facultăţilor de stat, preţurile variază între 233 lei şi 1.240 lei/lună.

„În ceea ce privește datele furnizate de Consiliul Național al Finanțării Învățământului Superior pentru estimarea cuantumului minim al bursei sociale în anul 2023, valoare minimă medie la nivel național este de 233 de lei pe lună, iar valoarea maximă medie este de 398 de lei pe lună. Cu toate acestea, există universități a căror tarife percepute depășesc considerabil valoarea minimă la nivel național, în centre universitare precum Târgu Jiu (350 lei/lună), Craiova (350 lei/lună), Arad (350 lei/lună), Suceava (365 lei/lună), Petroșani (400 lei/lună).

Valorile maxime pot atinge sume extrem de ridicate – precum în centrele universitare: Sibiu (790 lei/lună), Târgoviște (810 lei/lună), București (1240 lei/lună)”, a declarat pentru G4Media.ro Oana Alexandra Țînțar, Președinte ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România).

Pentru studenţii care optează să închirieze o garsonieră sau un apartament cu două camere, preţurile sunt mult mai piperate. Specialiştii în imobiliare consultaţi de G4Media.ro spun că în Capitală, în zonele limitrofe, preţurile pleacă de la 250 de euro pentru o garsonieră şi de la 300 de euro pentru un apartament de două camere.

„Dacă vorbim de Bucureşti, garsonierile se pot închiria de la 250 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge până la 500-600 de euro, vorbim de studiouri în nordul Bucureştiului, în complexurile premium. Preţurile pentru două camere pornesc de la 300-350 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge chiar la 1.000 de euro în complexurile de lux. În general, în perioadă de toamnă, chiriile cresc în medie cu 10% din cauza cererii crescute odată cu venirea studenţilor la facultăţi. De obicei, aceste creşteri sunt temperate după ce se închiriază, de obicei în luna noiembrie. Cu toate acestea, nu ne aşteptăm anul acesta să avem o temperare ca în anul anterior având în vedere inflaţia care este destul de mare”, a declarat Christian Tudorache, CEO companie consultanta imobiliară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează