G4Media.ro

Cât de eficiente sunt măștile medicale împotriva virusurilor și cum trebuie să…

Cât de eficiente sunt măștile medicale împotriva virusurilor și cum trebuie să le folosim corect? Medic: gradul de protecție este sub 50%

Încă din capul locului, medicii țin să precizeze că purtarea unei măști de protecție nu presupune că suntem protejați 100 % împotriva virusurilor. Suntem protejați parțial și asta numai dacă respectăm strict câteva reguli.

Prima regulă spune că masca trebuie să fie aplicată pe față cu partea colorată în exterior. A doua regulă spune că ea trebuie să acopere neapărat nasul, gura și bărbia, iar partea metalică din partea superioară a feței să fie bine mulată. A treia regulă: în momentul în care masca se umezește, ea trebuie aruncată pentru că este complet ineficientă. Nu se spală, nu se usucă sau se calcă și nu se păstrează în buzunar. Este de unică folosință.

„Ideea că ne punem această mască pe față și cu asta basta, și că toate lucrurile se rezolvă, este greșită. Trebuie în continuare să nu ne frecăm cu mâinile murdare la ochi, să evitam spațiile aglomerate și să stăm la o distanță mai mare de un metru de cineva care tușește sau strănută”, a declarat pentru G4Media.ro, Evelyn Cristescu, medic de familie.

Totodată, medicii spun că, în general, rostul purtării unei măști medicale este de a-i feri pe ceilalți de răspândirea virusurilor și că, de preferat, ar fi să poarte mască cei care sunt infectați cu orice răceală sezonieră sau gripă. În ceea ce privește protecția pe care ne-o oferă o mască chirurgicală, procentul este undeva în jurul a 50%.

„Dacă mergi cu un tramvai foarte aglomerat, gradul de protectie al unei măști este sub 50 %. Dacă mergi pe stradă în aer liber și stai la distanță mai mare de un metru de oricine ar putea sa-ți tușească în față, probabil că gradul de protecție este peste 50%”, a declarat pentru G4Media.ro Evelyn Cristescu, medic de familie.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănatații, „simpla folosire a măștii de față este insuficientă pentru a oferi protectie adecvată împotriva răspândirii noului coronavirus”. În plus, majoritatea oamenilor nu stiu să utilizeze corect o masca medicală, iar graba cu care le cumpară pot împiedica persoanele care au cea mai mare nevoie de ele – furnizorii de servicii medicale – sa le obțină, sustine dr. Amesh Adalja, specialist la Centrul pentru Securitatea Sănătății de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripa. De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Foto: Freepik

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ajuta mult, e cacand pui o frunza de varza pe piept si-ti ia cu mana orice boale! Recomand si scuipatul in piept si trei pasi inapoi daca vezi o diaspora cu hpv!

  • Ești o dejecție oribilă, cum oare mai există creaturi de genul tău in anul 2020 ?

  • sunt fake-news-uri vezi dintr-o camera in alta ce unde poti discuta daca mai ai privacy audio video pe unde chiar si acolo sa sti cum sa te comporti

   daca esti liber sau nu analizezi

  • Rugaciunea de seara sa fie urmata cu cea de dimineata, pina la urma moare porcu’ vecinului.

 2. Dacă s-ar privi o mască la microscop, cu aceeași rezoluție necesară observării virusului, vom observa că orificiile dintre materialele de construcție a măștii sunt de n ori mai mari decât dimensiunea virusului. Asta poate fi materializată în următoarea imagine: o plasă pentru protecție împotriva țânțarilor cu dimensiunea ochiului de 10 ori mai mare decât dimensiunea unui țânțar, ați cumpăra o astfel de plasă pentru a vă proteja împotriva țânțarilor ? Rolul acestei măști este de limita schimbul neintenționat de fluide între purtătorul ei și mediul înconjurător.

  • Poate niste tamboane imbibate ar mai umple golurile ?

 3. Situatia este atat de serioasa incat e descrisa in detaliu de americanii de la slashdot.org

  • Poate nu sti seriozitatea de pe slashdot.org de ceva ani cand un arab era sa porneasca al treilea razboi mondial …

   Americanii au toate info , dosarele , si se amuza teribil …

   iar daca esti cititor slashdot.org te amuzi teribil o data cu ei …

 4. adica dosarul din vest e mai voluminos decat dosarul vin est 🙂 hai ca pe asta o aud pentru prima data 🙂 deci tu esti prieten la catarama cu americanii si noi nu stiam ? 🙂

 5. Da frate , am conversat cu ei pe slashdot.org acum ceva ani … )

 6. Adica ai dosar la americani si mai si conversezi cu ei ? teribil 🙂

  • Da frate, am conversat cu americanii , am dosar si la ei … 🙂

   Sunt chiar amuzanti daca ajungi sa ii cunosti 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.