G4Media.ro

Cât de controlată a fost DNA în ultimii ani

Cât de controlată a fost DNA în ultimii ani

Inspecția Judiciară a efectuat 18 controale tematice la Direcția Națională Anticorupție din 15 mai 2013 până la finalul anului trecut, iar în majoritatea controalelor rezultatele au fost pozitive, relevă datele furnizate de către DNA la solicitarea G4media.ro.

„Direcția Națională Anticorupție a formulat obiecțiuni cu privire la concluziile prevăzute într-un număr de 3 Rapoarte emise de Inspecția Judiciară în urma controalelor tematice efectuate, în restul controalelor constatându-se rezultate pozitive în Rapoartele de control ale Inspecției Judiciare”, arată DNA în răspunsul său.

în aceeași perioadă, la DNA au fost efectuate 373 de verificări prealabile directe de către inspectorii judiciari sau verificări prin procuror desemnat, urmare a unor plângeri sau a unor sesizări din oficiu cu privire la activitatea de urmărire penală desfășurată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Informațiile vin în contextul disputei politice alimentate periodic de către ministrul Justiției conform căreia DNA nu a fost verificată în ultimii ani.

Ca exemple, DNA arată că cele 18 controalele tematice efectuate de Inspecția Judiciară în perioada 15 mai 2013 – 31 decembrie 2017 au vizat, printre altele, situația cauzelor mai vechi de 1 an, 2 ani și 5 ani aflate în lucru la procuror, situația cauzelor în care au fost admise contestaţiile privind durata rezonabilă a procesului penal, verificarea practicii parchetelor din cadrul Ministerului Public privind renunțarea la urmărirea penală, verificarea practicii parchetelor în privinţa procedurii speciale a acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

G4Media.ro a dezvăluit cum inspecția Judiciară a devenit în ultimul an protagonista unor scandaluri fără precedent, care au ridicat semne de întrebare asupra obiectivității instituției. Primele controverse cu privire la Inspecția Judiciară au apărut încă din vara trecută.

În plin control la DNA dispus de Tudorel Toader, în luna august 2017, Inspecția Judiciară s-a arătat dornică să treacă în curtea ministrului Justiției.

La scurt timp după ce ministrul Toader a anunțat că propune trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, instituția condusă de Lucian Netejoru anunța: “Apreciem intenția ministrului justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției Judiciare”. Abia după ce a provocat rumoare în sistem, Inspecția Judiciară și-a retras propriile afirmații.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter