G4Media.ro

Candidat la primăria unui oraș din Albania din partea minorității grecești, arestat…

Sursa Foto: Facebook/ Fredi Beleri

Candidat la primăria unui oraș din Albania din partea minorității grecești, arestat cu două zile înainte de alegeri / Tensiuni diplomatice între Atena și Tirana

Arestarea preventivă a candidatului la funcția de primar al orașului Himarë din partea minorității grecești, Fredi Beleri, acuzat de cumpărarea de voturi înaintea alegerilor locale de astăzi din Albania, a generat tensiuni între Atena și Tirana. Beleri a fost dus ieri, sâmbătă, la închisoarea din Tirana unde va rămâne cel puțin 10 zile. De notat că și un colaborator al lui Beleri, Pantelis Kokavesis, a fost de asemenea arestat preventiv, transmite Kathimerini, citată de Rador.

În ciuda arestării, Beleri a continuat să se afle pe buletinul de vot și a putut fi votat duminică de către susținătorii săi.

Din închisoare, Beleri a postat pe contul personal de Facebook un îndemn către votanții săi: „Votul vostru salvează țara și democrația”.
Vorbind la postul grecesc de televiziune OPEN, el a spus că, după ce, inițial, estimările erau că 1.200 până la 1.300 de persoane ar putea călători de la Atena la Himarë pentru a vota, numărul acestora a crescut la 1.500 în ultimele ore.

Comunicatul Ministerului grec al Afacerilor Externe

„Decizia instanței din Vlore, ​​​​dacă probele nu sunt incontestabile, este scandaloasă”, precizează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat referitor la cazul candidatului la primăria Himarë, Dionysis-Fredi Beleris.

„Arestarea unui candidat la funcția de primar cu două zile înainte de alegeri nu reprezintă stat de drept”, iar „decizia de arestare preventivă a candidatului la funcția de primar aduce o răsturnare totală a regulilor de egalitate la alegerile municipale din Himarë, cel mai important centru al minorității naționale grecești din Albania”.

„O astfel de decizie va avea impact și asupra relațiilor Uniunii Europene cu Albania, întrucât o condiție a acestui curs european este aderarea țărilor candidate la normele europene și la principiile statului de drept”, se arată în comunicatul Ministerului de Afaceri Externe al Greciei.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că astfel de decizii, care încalcă principiile de mai sus, „înseamnă că, în practică, Albania nu urmează calea europeană”.

Tweet-ul Ministerului Afacerilor Externe al Albaniei

Pe fondul reacțiilor Ministerului grec al Afacerilor Externe, ministrul Europei și Afacerilor Externe din Albania, Olta Xhaçka, a luat poziție față de cazul Beleri, răspunzând reacțiilor generate de arestarea acestuia cu două zile înainte de alegeri.

Cu o postare pe Twitter, aceasta a răspuns părții elene, invocând o lipsă de respect pentru instituțiile Albaniei și îl acuză pe Beleri de activitate infracțională împotriva unor „alegeri libere și corecte” în Albania.

„Este aproape imposibil să înțelegem cum prietenii noștri greci au dreptul de a contesta o hotărâre judecătorească în țara noastră, când dovezile dure ce au fost căutate nu ar fi putut fi mai dure de atât – Fredi Beleri a fost găsit implicat într-o activitate infracțională împotriva libertăților și alegerilor corecte”, a declarat Xhaçka.

”Decizie politică”

Ieri, sâmbătă, Vangelis Dulles, președintele Partidului Uniunea pentru Drepturilor Omului (PBDNJ) (susținător a minorităților etnice și în special a celei grecești din Albania n.trad.) a caracterizat arestarea preventivă a lui Beleri, precum și întregul context până la arestarea lui drept o decizie politică. De notat că Beleri a fost arestat cu doar două 24 de ore înainte de alegerile locale din Albania.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a trimis un mesaj către Tirana că, dacă Albania dorește să se apropie de UE, ar trebui să asigure alegeri locale libere și să-i elibereze imediat pe cei pe care i-a trimis la închisoare în acest context.

Surse: Kathimerini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...