G4Media.ro

Cancerul rectal a dispărut la toți pacienții tratați cu un nou medicament…

Sursa foto: Pixabay

Cancerul rectal a dispărut la toți pacienții tratați cu un nou medicament într-un studiu clinic promițător

Un studiu a arătat o rată de răspuns pozitiv de 100% la 42 de pacienți cu un anumit tip de cancer rectal care au fost tratați cu o imunoterapie experimentală. Cancerul rectal a dispărut la toți pacienții implicați într-un studiu clinic de mici dimensiuni al unui nou tratament de imunoterapie, potrivit rezultatelor actualizate publicate în această lună, relatează Euronews.

Studiul a fost o colaborare între Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), cu sediul în SUA, și compania farmaceutică GSK.

Acesta a analizat un nou medicament numit dostarlimab-gxly pentru a trata pacienții cu un tip specific de cancer rectal cauzat de o mutație genetică.

„În calitate de clinician, am văzut la fața locului impactul debilitant al tratamentului standard al cancerului rectal dMMR și sunt încântată de potențialul dostarlimab-gxly la acești pacienți”, a declarat în comunicat Dr. Andrea Cercek, șefă de secție de cancer colorectal de la MSK și cercetător principal al studiului.

dMMR reprezintă aproximativ cinci procente din cancerele rectale.

Tratamentul actual pentru un astfel de cancer este radioterapia, chimioterapia, chirurgia sau o combinație a acestora.

Tratamentele au adesea un impact puternic asupra calității vieții pacientului, cu tulburări intestinale, incontinență intestinală sau disfuncții sexuale, de exemplu, potrivit Dr. Clélia Coutzac, medic oncolog, care nu a fost implicată în studiu.

Cum funcționează dostarlimab?

„Deoarece dMMR sunt tumori hipermutate, sunt foarte vizibile pentru sistemul imunitar, la început sistemul imunitar va vedea celulele canceroase ca fiind străine și va merge să le ucidă. După un timp, cancerul evoluează și, în cele din urmă, sistemul imunitar încetează să mai funcționeze”, a declarat Coutzac pentru Euronews Health.

„Ceea ce funcționează foarte bine în cazul acestor tumori este că reactivăm sistemul cu imunoterapie, iar în acest caz, cu dostarlimab de la GSK, un medicament care va ghida limfocitele să recunoască din nou celulele canceroase ca fiind dăunătoare și să le ucidă”, a adăugat ea.

Pacienții care au urmat tratamentele de șase luni au prezentat un răspuns clinic complet, fără „nicio urmă de tumori” descoperite prin RMN, endoscopie sau examen digital în timpul urmăririi, potrivit comunicatului GSK.

Coutzac a descris rezultatele ca fiind „uimitoare”.

Cercetări suplimentare în curs de desfășurare

Înainte ca dostarlimab – cunoscut și sub numele de marcă Jemperli – să ajungă potențial pe piață pentru a trata cancerul rectal MMRd, sunt necesare cercetări suplimentare.

Un studiu global numit Azur-1 este conceput pentru a testa în continuare eficiența dostarlimab-gxly atunci când este utilizat singur, în locul chimioterapiei, radioterapiei sau intervenției chirurgicale, și pentru a confirma rezultatele MSK.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează