G4Media.ro

Canalele de televiziune din Moldova, legate de omul de afaceri fugar în…

Foto: captură video

Canalele de televiziune din Moldova, legate de omul de afaceri fugar în Israel, deputatul Ilan Șor, scoase de pe post pentru modul în care acoperă războiul dintre Rusia și Ucraina

Micul stat ex-sovietic Republica Moldova a decis să interzică temporar șase canale de televiziune pentru difuzarea de „informații incorecte” despre țară și războiul Rusiei din Ucraina, așa cum g4media.ro relata vineri seara 

Canalele – dintre care unele emit în limba moldovenească (română) și altele în limba rusă – sunt strâns legate de politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit în 2020 după alegerea președintei pro-occidentale Maia Sandu. Șor, aflat în exil în Israel, a susținut protestele de la Chișinău, cerând demisia guvernului numit de Sandu, relatează Reuters.

Interdicția va începe la 19 decembrie și va dura pe întreg parcursul stării de urgență pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Canalele își vor pierde licențele „pentru că au difuzat informații incorecte atunci când au acoperit evenimentele din Moldova și războiul din Ucraina”, a declarat într-o declarație un comitet special care supraveghează starea de urgență. Acesta nu a oferit detalii.

Printre cele șase canale se numără unele dintre cele mai populare din Moldova, Șor deține trei dintre ele; alte două aparțin unor apropiați ai săi, în timp ce al șaselea îl simpatizează.

„Moldova trebuie să fie protejată de propagandă și minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său Telegram.

Cele șase canale, a spus el, au acoperit Moldova și războiul „într-o manieră părtinitoare și manipulatoare”.

Moldova a condamnat în mod repetat invazia. Legăturile bilaterale sunt, de asemenea, tensionate de prezența trupelor rusești de menținere a păcii în regiunea separatistă transnistreană a Moldovei.

TV-6, unul dintre canalele deținute de Șor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate și false.

„Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală… acesta este un atac fără precedent la adresa libertății de exprimare”, a afirmat într-o declarație.

Starea de urgență inițială de 60 de zile din Moldova a fost reînnoită de mai multe ori și urmează să expire în februarie 2023

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Foarte bine. Urmează Romania TV.

  2. Respect, Moldova, respect, Maia Sandu! Ce bine ne-ar prinde si noua un astfel de presedinte. Dulapul de la Cotroceni e gol …

    • @Birică ai avut un asemenea președinte care dicta ce trebuie să scrie presa. L-am împușcat în 25.12.1989. Se pare că îl regretați. Noi nu.

  3. La Chisinau este mai nou acceptata doar propaganda occidentala. Cine nu cotizeaza, e taiat!