G4Media.ro

Bulgaria va dona Ucrainei rachete antiaeriene S-300 de concepţie sovietică și defectuoase,…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Ukrainian Air Force

Bulgaria va dona Ucrainei rachete antiaeriene S-300 de concepţie sovietică și defectuoase, dar care pot fi reparate şi folosite în război

Comisia de Apărare a parlamentului bulgar a aprobat marţi donarea către Ucraina a unui număr neprecizat de rachete antiaeriene S-300 de concepţie sovietică şi care sunt într-o stare tehnică ce nu permite utilizarea lor, dar pot fi reparate de armata ucraineană şi folosite de aceasta pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Propunerea mai trebuie aprobată de plenul legislativului de la Sofia, dar aceasta pare o formalitate întrucât cele trei partide care au înaintat-o, două de la putere şi unul din opoziţie, au o largă majoritate.

Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a precizat că nu vor fi furnizate Ucrainei baterii complete de rachete S-300, ci doar rachete pentru aceste sisteme, a căror condiţie tehnică nu permite utilizarea lor şi Bulgaria nici nu le poate repara cu mijloacele de care dispune.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Apărare din legislativul bulgar, Hristo Gadzev, a explicat că acest ajutor oferit Ucrainei nu diminuează capacitatea de apărare a Bulgariei, mai ales că această ţară încearcă de mulţi ani să repare acele rachete şi nu a reuşit, în schimb Ucraina dispune de capacitatea tehnică pentru a le face operaţionale.

Venit la Sofia la începutul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bulgariei mai multă asistenţă militară. Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a anunţat ulterior un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pe care, din cauza diviziunilor provocate de acest subiect în Bulgaria, a ales să nu-l detalieze, dar din care a fost confirmată ulterior livrarea a circa o sută de blindate BTR de concepţie sovietică achiziţionate în anii ’80.

Bulgaria este o mare producătoare de muniţii, compatibile în special cu armele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene. Tema ajutorului militar pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale puternice cu Rusia. În timp ce fostul premier de asemenea pro-occidental Kiril Petkov (demis anul trecut prin moţiune de cenzură) a susţinut puternic oferirea de ajutor militar Ucrainei, preşedintele Rumen Radev s-a opus.

În ciuda acestei opoziţii a preşedintelui, guvernul lui Petkov a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme şi muniţii, dar prin intermediul unor state terţe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă şi a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...