G4Media.ro

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși, în contextul anchetelor privind o posibilă rețea…

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși, în contextul anchetelor privind o posibilă rețea de spionaj în favoarea Moscovei

Bulgaria a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi ruşi după descoperirea unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Moscovei, o decizie care intervine într-un context tensionat între cele două ţări, relatează AFP şi Reuters.

„Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata doi diplomaţi ai ambasadei Rusiei la Sofia şi le-a dat termen 72 de ore pentru a părăsi ţara din cauza activităţilor incompatibile cu statutul lor diplomatic”, potrivit unui comunicat.

Procurorii bulgari au inculpat luni şase persoane, printre care ofiţeri foşti şi actuali din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.

MAE bulgar a precizat că a trimis o notă ambasadei Rusiei la Sofia pentru a o informa despre decizia sa, după ce a primit o scrisoare de la Parchet în care era informat că cei doi cetăţeni ruşi erau implicaţi în activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Procurorii bulgari susţin că presupusa reţea de spionaj transmitea informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană la ambasada Rusiei la Sofia.

Procurorii bulgari au reținut vineri șase persoane acuzate că spionau pentru Rusia, transmite publicația Sofia Globe. Cei șase, conduși de un fost ofițer de rand înalt din Serviciul de Informații al Armatei bulgare, penetraseră instituții-cheie din stat și transmiteau informațiile către serviciul secret al armatei ruse, GRU.

Presupusul lider al rețelei de spioni a făcut studiile în Rusia și Bulgaria și este lector la academia de informații a Bulgariei. El era cunoscut cu numele de cod ”Rezidentul”.

Sursa Foto: Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Bravo Bulgaria. La noi SRI doarme in papuci iar tara musteste de şoşocari si aurolaci in slujba GRU.

    • corect
      e exact ceea ce doream sa scriu si eu
      SRI e controlat de mafie si de oamenii Rusiei, fara indoiala