G4Media.ro

Bulgaria, acuzată de violență excesivă împotriva migranților

sursa foto: ONU

Bulgaria, acuzată de violență excesivă împotriva migranților

Bulgaria a înregistrat în ultimul an o creștere a imigrației ilegale pe teritoriul său – un subiect care preocupă UE-27 și care va fi în centrul unui summit care va avea loc joi și vineri la Bruxelles. În fața unui aflux de migranți fără precedent de la criza din 2015 încoace, Sofia strânge șurubul la granița cu Turcia, iar acuzațiile de abuzuri se înmulțesc, scrie Le Figaro.

Pentru a limita cererile de azil și pentru a-și câștiga în sfârșit biletul de intrare în spațiul Schengen de liberă circulație, autoritățile bulgare au intensificat controalele în ultimele luni. Uneori folosind metode brutale, potrivit mărturiilor colectate de AFP, relatărilor ONG-urilor și rapoartelor Frontex, agenția europeană de supraveghere a frontierelor.

„O închisoare”

Într-o zi gri de iarnă, polițiști și soldați patrulează pe o lungime de 234 de kilometri de gard de sârmă ghimpată care acoperă aproape întreaga graniță turco-bulgară.

Nu departe de acolo a fost arestat în primăvara anului 2022 Ali Husseini, unul dintre puținii refugiați dispuși să vorbească despre experiențele sale. Acest afgan locuiește la Sofia, unde a fost relocat în aprilie 2021, în urma incendiului din cartierul de barăci Moria din Grecia, în cadrul unui mecanism de solidaritate europeană. Un an mai târziu, a mers la graniță pentru a-și căuta fratele.

„Trei polițiști bulgari în cagule ne-au luat cu mașina lor. În pădure, ne-au luat hainele, pantofii și banii înainte de a ne trimite înapoi în Turcia”, a declarat el pentru AFP. Tânărul de 20 de ani a încercat să se întoarcă în Bulgaria în aceeași zi, „desculț”. A avut aceeași soartă: surd la faptul că statutul său îi dădea dreptul de a rămâne în țară, poliția l-a trimis înapoi după ce l-a „bătut”. „În Grecia, se strigă la tine, dar nu te maltratează”, spune el cu amărăciune. În ceea ce-l privește pe fratele său, acesta a fost urcat într-un avion al Turciei, cu destinația Kabul.

Respingeri ilegale

Un adolescent sirian în vârstă de 16 ani, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că a fost ținut „într-o tabără înconjurată de un gard înalt”, asemănătoare cu „o închisoare”, înainte de a fi bătut și împins înapoi peste graniță.

O anchetă publicată în decembrie de mai multe media europene, în parteneriat cu organizația Lighthouse Reports, menționează cazul unui alt tânăr sirian împușcat în piept. Poliția de frontieră bulgară a negat orice responsabilitate.

„Brutalitatea a crescut în mod clar”, comentează Diana Dimova, președinta ONG-ului Mission Wings. Ea s-a declarat „surprinsă” de „respingerile masive”. Poliția însăși spune că a împiedicat 164.000 de tentative de trecere în 2022, față de 55.000 cu un an înainte.

Potrivit dreptului internațional, polițiștii ar trebui să înregistreze orice solicitant de azil care trece frontiera, a declarat avocatul lui Ali Husseini, Stoïan Madin. La rândul său, Frontex a raportat 25 de „incidente grave” în ultimii doi ani, inclusiv cel al unui minor neînsoțit care a dispărut fără urmă, deși fusese predat în mod expres autorităților.

Apărarea Europei

„Respingerile au loc în mod regulat în zona operațională, iar personalul Frontex este ținut în mod deliberat la distanță”, a scris un ofițer într-un raport consultat de AFP. El a remarcat utilizarea unui „limbaj degradant și rasist”, unii polițiști de frontieră numindu-i pe migranți „talibani”.

În concluziile sale, organismul pune în discuție „existența unei politici tacite de neraportare” a violențelor, lucru pe care Sofia îl neagă categoric, invocând condițiile dificile. „Presiunea a crescut brusc în ultimul an”, insistă președintele Rumen Radev, reamintind că polițiști și-au pierdut viața, trei dintre ei fiind loviți de autobuze care transportau migranți.

Această țară săracă din Balcani a cerut UE două miliarde de euro pentru modernizarea și consolidarea actualului gard, dar până acum a fost refuzată. Respinsă din Schengen în decembrie, după zece ani de așteptare – tocmai din cauza unui veto al Austriei și al Țărilor de Jos din cauza imigrației ilegale – Bulgaria și-a stabilit o misiune: să protejeze cu orice preț frontierele externe ale UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Absolut aiuritor ce se intampla. De cand o tara nu mai are dreptul sa controleze intrarile ? I-a intrebat cineva pe cetatenii UE daca mai vor imigranti economici fara numar ?

  • Chiar asa hai sa intrebam ca s-ar putea sa nu ai dreptate.
   Este usor sa vorbesti de la tastatura la caldurica.
   S-ar putea ca pana la alegeri sa iesi in strada de foame si sa consideri ca politicienii nostri isi bat joc de tine. S-ar putea sa incasezi si niste bastoane pe spate. Atunci o sa intreb eu retoric daca pe noi ne-a intrebat cineva daca ne pasa ca mori tu de foame…

  • Băi, ăla incapabil de un nume, i-ai acasă tu dacă ție-ți plac. Eu nu-i vreau. Nimeni nu-i vrea în afară de devianții propagandiști pluseriȘti.

 2. Bulgaria are tot dreptul să își apere teritoriul de invadatori, că acești barbari nu sunt „migranți”. Dacă vor să „migreze”, o pot face în Arabia Saudită, o țară cu un teritoriu vast, perfect pliabilă pe „valorile” celor care se simt „deranjați” de stilul de viață european.

  • Ptiu … bată-te-ar Darwin să te bată, în sfârșit un comentariu pertinent din partea ta. Hmm…. sper că ești bine

 3. Ba ca lasa migrantii sa intre in UE, ba ca violenta excesiva. Cu ce sa-i opreasca, sa arunce cu flori in ei cand aia forteaza frontiera cu autobuzul? Daca s-ar intampla asa ceva la granita Mexis/US, americanii ar deschide focul imediat.

 4. Bravo pentru bulgari-tă-tă!

 5. deci nu i-au luatata in schengen ca trec migrantii si cand ii opresc „pai ce facem domle, ma injuri ca vreau sa fortez o frontiera?”
  ramane cum ne-am inteles, nu va vrem orice ati face… ca-i lasati, ca nu-i lasati…